enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:10 World Defense Show (WDS) 2026 kapsamında FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı.
00:10 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:09 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
00:03 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
00:02 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:01 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da parlamento seçimleri: Macron ile Melenchon liderliğindeki ittifak başa baş gidiyor

Fransa’da parlamento seçimleri: Macron ile Melenchon liderliğindeki ittifak başa baş gidiyor
12.06.2022
A+
A-

PARİS – TÜHA HABER / Fransa’da halk, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için bugün sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı ile aşırı solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifafı başa baş gidiyor.

Resmi olmayan verilere göre Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı yüzde 25 ile yüzde 26 arasında bir oy oranına sahip olacak. Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifakının da yine yüzde 26 civarında oy alacağı tahmini çıktı.

Bu durumda her iki ittifak bir hafta sonra yapılacak seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

Harris Enstitüsü’nün anketine göre, Macron ittifakı 577 sandalyeli mecliste 260 ila 300 aralığında sandalye çıkaracak. Nupes ittifakının ise 150 ila 208 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Macron’un seçim öncesi verdiği vaatlerini yerine getirebilmesi için genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu, yani 289 sandalyeyi elde etmesi gerekiyor.

Parlamento seçimlerinin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yaklaşık yüzde 52 ile rekor kırdı.

Bu oran 2017’deki meclis seçimlerinin ilk turuna kıyasla daha yüksek. 2017 seçimleri ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 51,3, 2012 yılında ise yüzde 42,78 olmuştu.

Bu yılki genel seçimlerde iki ittifak öne çıktı. Nisan ayındaki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 3’üncü olan aşırı solcu Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFİ) Jean-Luc Melenchon’un girişimiyle, “tarihi adım” olarak nitelendirilen LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakı kuruldu.

Fransa’da nisan ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda  Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la ikinci sıradaki Marine Le Pen yarışmıştı. Seçimde Macron oyların yüzde 58,55’ini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Haziran 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.