enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:21 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:21 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
07:18 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:50 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik “kooperatif” soruşturması kapsamında 65 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
06:38 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
05:09 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
03:24 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
03:15 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
22:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:54 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Yeniden “Macron” Dedi

Fransa Yeniden “Macron” Dedi
25.04.2022
A+
A-

PARİS – TÜHA HABER / Fransa’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazananı Emmanuel Macron oldu. Macron, rakibi aşırı sağcı lider Marine Le Pen’i açık ara geride bırakarak 5 yıl için daha cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Macron ilk belirlemelere göre oyların yüzde 58,2’sini alarak, Beşinci Cumhuriyet’in 8’inci cumhurbaşkanı oldu. Le Pen ise yüzde 41,8 oyda kaldı.

Fransa’da ilk turu 10 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için 48,7 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahipti.

Seçimlerde, ilk turda yüzde 27,8 oy alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile, yüzde 23,1 oy alarak 12 aday arasından ikinci tura yükselmeyi başaran Marine Le Pen yarıştı.

İçişleri bakanlığı, seçimlerin ülke genelinde olaysız geçtiğini belirterek, gün ortasında katılım oranını yüzde 26,4 olarak açıkladı. Öğleden sonra saat 17.00 itibariyle de bu rakamın 63,2 olduğunu belirtti.

Oy kullanma işlemi büyük kentlerde saat 20.00’ye kadar, diğer yerleşim birimlerinde de 19.00’a kadar devam etti.

Sandıklar kapandığında, katılım rakamı yüzde 72 oranında gerçekleşti. Buna göre, sandığa katılımda tarihi bir gerileme yaşandı. Bu oran 2017 seçimlerinin ikinci turunda yüzde 74,6, 2012 seçimlerinde de yüzde 80,4 olrak gerçekleşmişti.

“Ne Macron, ne Le Pen” diyerek sandığı protesto eden seçmen sayısının artması nedeniyle, katılım düşüklüğü rekor yaptı ve seçmenin yüzde 28’i, yani yaklaşık 14 milyonu sandığa gitmedi.

Macron bu zaferle Fransa’da ikinci kez Cumhurbaşkanlığına seçilen az sayıdaki isimler arasına katılıyor.

Ursula von der Leyen on Twitter: "Thank you @MinPres Rutte for a constructive dinner on current issues such as Recovery & Resilience Plans, the forthcoming #Fitfor55 package, the Rule of Law &

Macron’u hemen tebrik ettiler

Macron’u ilk kutlayanlar arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Hollanda Başbakanı Rutte de vardı.

Almanya Maliye Bakanı Lindner: Vergi yükünü 30 milyar euro azaltmak istiyoruz

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner de birleşik Avrupa’nın Fransa seçiminin en büyük galibi olduğunu söyledi.

Le Pen: “Mücadeleye devam”

Seçimi kaybettiğini kabul eden Marine Le Pen, Macron’a karşı Haziran ayındaki parlamento seçimlerinde siyasi mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

HABER : Arzu ÇAKIR

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.