enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa: “Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir”

Fransa: “Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir”
11.01.2025
A+
A-

* Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye uyguladığı bazı yaptırımların “hızla kaldırılabileceğini” açıkladı.

* Barrot, “Yeni rejime açık çek vermiyoruz. İlerlemelere göre aşama aşama değerlendireceğiz” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Paris’ten Gazeteci* Arzu ÇAKIR’ın (VOA) haberine göre,  Barrot, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte düzenledikleri Şam ziyaretini ve Suriye’nin yeni lideri Ahmed el-Şara ile yaptıkları görüşmeyi France Inter Radyosu’na değerlendirdi.

Fransız Bakan, Şam’da “bağımsız bir Suriye umudu” ile “azınlıkların endişesini” aynı anda gözlemlediklerini belirterek, Suriye’nin toparlanabilmesi için yeni rejime “koşullu destek” vereceklerini, bu yolda Esad rejimine uygulanan ambargoların bazılarının kaldırılabileceğini söyledi.

Barrot, “Beşar Esat’ı ve rejimin cellatlarını hedef alan yaptırımlar var. Bu yaptırımların kaldırılması gibi bir niyetin olmadığı açık. Ancak bugün insani yardıma erişimi engelleyen, ülkenin toparlanmasını engelleyen, başka sorunlar yaratan ambargolar var ve bunlar hızla ortadan kaldırılabilir” dedi.

“Açık çek vermiyoruz”

Suriye’ye en çok mali destek veren kurum olan AB’nin ambargoları kaldırmasının “bir açık çek” olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Barrot, şöyle devam etti:

“Bu geçiş yetkililerini eylemlerine göre değerlendireceğiz. Bugün onları Suriye’nin geleceğini birlikte yeniden inşa edecek tüm topluluklara saygı duymaya çağırıyoruz. Şam’daki temaslarımızda iki konudaki özel ısrarımızı ilettik. Birincisi yeni toplumun kadınları da kapsaması. İkincisi ise yeniden İslamcı terörün ortaya çıkmasına izin verilmemesi. Atılan adımları izleyeceğiz. Temasta kalacağız. Suriye’nin başarmasını istiyoruz ve bunu Suriye halkının tüm bileşenlerinin yapmasını istiyoruz. Suriye halkının geleceği, Suriye halkının elinde.”

“Baerbock elinin sıkılmayacağı konusunda bilgilendirilmişti”

Bakan Barrot, Şara’nın Alman kadın bakan Baerbock’un elini sıkmaması hakkındaki soruya da şu karşılığı verdi:

“Görüşmenin konusu bu değildi. Bakan gitmeden önce zaten bu konuda bilgilendirilmişti. Kadınların toplum içindeki yerine ilişkin taleplerimizi ilettik ve konuda olumlu sonuç aldık. Ama dediğim gibi açık çek vermiş değiliz. Bu konudaki tüm taahhütlerin de takipçisi olacağız.”

Elon Musk ve dış müdahale tartışmaları

Jean-Noël Barrot, AB Komisyonu’nu “AB ülkelerine yapılan dış müdahaleye karşı çok kararlı” durmaya da çağırdı. Sosyal medya platformu X’in sahibi ve Trump yönetiminin önemli isimlerinden Elon Musk’ın bazı Avrupa ülkelerinin içişlerine müdahale eden açıklamalarının sorulması üzerine Barrot, üye devletlerin kendilerini özellikle Elon Musk’un Avrupa kamuoyundaki tartışmalara müdahalesine karşı “en büyük kararlılıkla” korumasını istedi.

“Grönland AB bölgesidir”

Barrot, “AB Komisyonu kamusal alanlarımızı korumak için çıkardığımız yasaları en katı şekilde uygulamalı. Uygulamazsa da bunu yapabilme kapasitesini üye devletlere geri vermeyi kabul etmek zorunda. Artık uyanmamız lazım” diye konuştu.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Grönland’ın ABD’ye katılmasına ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine de Barrot, Danimarka’ya ait özerk bir bölge olan Grönland’ın “Avrupa Birliği’nin bir bölgesi” olduğunu vurguladı.

Fransız Bakan, “AB’nin dünyadaki herhangi bir ulusun kendi egemenlik sınırlarına saldırmasına izin vermesi söz konusu olamaz” dedi.

“Bu bir tür emperyalizmdir”

Fransız hükümeti sözcüsü Sophie Primas da, Donald Trump’ın Grönland’ı ilhak edeceği iddialarını “bir tür emperyalizm” olduğunu belirterek, bu açıklamaları kınadı.

Elysee Sarayı’nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Sözcü Primas, “Avrupalı ortaklarımızla birlikte her zamankinden daha fazla bilinçli olmalıyız, saflıktan uzaklaşmalı, kendimizi korumalı, yeniden silahlanmalıyız” dedi.

Gazeteci* Arzu ÇAKIR, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.