enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:29 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:14 Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:06 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
00:01 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:34 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:03 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa solu, başbakan çıkmazı nedeniyle Macron’u görevden almakla tehdit ediyor

Fransa solu, başbakan çıkmazı nedeniyle Macron’u görevden almakla tehdit ediyor
20.08.2024
A+
A-

Aşırı sol parti Boğun Eğmeyen Fransa (LFI) liderleri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u solcu bir başbakan atamayı reddettiği için ‘demokrasiye karşı kurumsal darbe’ yapmakla suçladı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, euronewsParis Olimpiyatları’ndan sonra başbakan atamasıyla ilgili kararını vereceğini açıklamıştı. Olimpiyatlar geçtiğimiz hafta sona ermesine rağmen henüz bir başbakan ataması yapmayan Macron, Fransa’nın sol kanadından yeni bir siyasi baskıyla karşı karşıya.

Aşırı sol parti Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise-LFI) Pazar günü yayınlanan bir köşe yazısında, Cumhurbaşkanı Macron’un Ulusal Meclis’te en çok sandalyeye sahip olan sol koalisyon Yeni Halk Cephesi’nden (Nouveau Front Populaire” – NFP) bir başbakan atamaması durumunda kendisine karşı yasal işlem başlatmakla tehdit etti.

LFI’nin ateşli lideri Jean-Luc Melenchon’un da aralarında bulunduğu imzacılar, “Bu açık mektubu ciddi bir uyarı olarak yazıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Anayasa’nın 68. maddesi Fransız parlamentosuna cumhurbaşkanını görevlerini yerine getirirken “görevleriyle açıkça bağdaşmayan bir eylemde bulunması” durumunda görevden alma yetkisi veriyor.

Macron’un temmuz ayında erken parlamento seçimleri çağrısında bulunmasının ardından hiçbir parti 289 sandalyelik mutlak çoğunluğu elde edemedi.

Seçimlerde 193 sandalye ile en yüksek çoğunluğu kazanan sol koalisyon NFP, gelecekteki başbakanın kendi saflarından çıkması gerektiğini iddia ediyor.

NFP içerisindeki partiler arasında temmuz ayında uzun ve gergin geçen müzakerelerin ardından koalisyon, kamuoyu tarafından çok tanınmayan ve Paris Belediye Başkanlığı’nda mali işlerden sorumlu üst düzey bir memur olan Lucie Castets’i başbakan adayı olarak önermişti.

Başarılı olması pek mümkün görünmüyor

Emmanuel Macron, mevcut siyasi çıkmaza bir çözüm bulmak amacıyla cuma günü çeşitli siyasi partilerin liderleriyle bir araya gelecek.

Başbakan atama yetkisine sahip olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, görüşmeler sırasında Lucie Castets’in de hazır bulunmasını kabul etti ancak Macron, Olimpiyatlar’dan önce NFP’nin duyurduğu Castets’i bu görev için uygun görmemişti.

LFI’nin Macron’u görevden alma tehdidinin bölünmüş saflar arasında başarıya ulaşması pek mümkün görünmüyor. NFP koalisyonunun bir parçası olan Sosyalist Parti, görevden alma prosedürü tehdidini kabul etmedi.

Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Bu talep sadece Boyun Eğmeyen Fransa’nın liderleri tarafından imzalandı, sadece onların tehditini taahhüt ediyor,” dedi.

Dahası, görevden alma için hem Ulusal Meclis’te hem de Senato’da üçte iki destek gerekiyor ancak bunu sağlamak oldukça zor görünüyor.

Sağcı eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier, eski sağcı bakan Xavier Bertrand ve eski sosyalist başbakan Bernard Cazeneuve de dahil olmak üzere çok sayıda isim olası başbakan adayları olarak ortaya çıktı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.