enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fiziksel Hareketsizlik Dünya Nüfusunu Tehdit Ediyor

Fiziksel Hareketsizlik Dünya Nüfusunu Tehdit Ediyor
24.01.2023
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, dünyadaki yetişkin nüfusunun dörtte birinin, yani 1 milyar 400 milyon kişinin, yeterince egzersiz yapmadığı için kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet, demans, bazı kanser türleri ve diğer sağlık sorunlarına yakalanma riskinin daha fazla olduğu uyarısında bulunuyor. Çalışma, belli bir döneme ait küresel fiziksel aktivite eğilimlerini ölçen ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘VOA’ kaynaklı Lisa Schlein’ın haberine göre,168 ülkede yaklaşık 2 milyon yetişkini kapsayan araştırma, fiziksel hareketsizlik oranının 2001-2016 yılları arasında oldukça sabit kaldığını ortaya koyuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, insanların yeterince hareket etmediğini ve bu durumun özellikle de, doğu ve güneydoğu Asya hariç, dünyanın her yerinde erkeklere göre daha hareketsiz olan kadınlar açısından kaygı yarattığını söylüyor.

Araştırma fiziksel hareketsizlik seviyelerinin zengin ülkelerde, düşük gelirli ülkelere oranla iki kattan daha fazla olduğunu da ortaya koyuyor. Araştırmayı yöneten Regina Guthold, ülkelerdeki fiziksel aktivite seviyelerini de belgelediklerini söylüyor.

Guthold, “Uganda ve Mozambik’teki fiziksel aktivite oranı yüzde altı. Aynı oran Kuveyt’te yüzde 67. Dört ülkede, hareketsizlik oranı yüzde 50’nin üzerinde. Bunlar Kuveyt, Amerikan Samoası, Suudi Arabistan ve Irak. Bütün bu oranlar 2016 yılına ait” diyor.

Araştırmada farklı aktivite oranlarının nedenleri de açıklanıyor. Örneğin zengin ülkelerde yetişkinlerin daha hareketsiz mesleklerde çalıştıkları, eğlenmek için bilgisayar ve dijital aletler kullandıkları ve uzun seyahatlere çıktıkları vurgulanıyor. Öte yandan, yoksul ülkelerde yaşayanlar daha fiziksel işlerde çalışırken, motorlu taşıtlara erişimleri de daha az.

Araştırma raporunda, yetişkinlere sağlıklı kalmak için haftada en az 150 dakika orta şiddette veya 75 dakika ağır fiziksel egzersiz yapmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca hükümetlere, ulaşımda yürüyüş ve bisikletin yaygınlaşmasını sağlayacak ve aynı zamanda halkı spora teşvik edecek altyapıyı sağlamaları çağrısı yapılıyor.

Lisa Schlein - ACANU

Gazeteci* Lisa Schlein

***

Yazar hakkında

Lisa Schlein, Voice of America, Deutsche Welle, National Public Radio, ABC News, CBC ve Fox News gibi farklı Medya kuruluşlarında çalışmaktadır .

Makaleleri International Herald Tribune, Los Angeles Times, Boston Globe, Washington Post, Des Moines Register, Atlanta Journal & Constitution, Toronto Globe & Mail, New West Magazine ve Science gibi dergilerde yayınlandı.

Lisa Schlein kariyeri boyunca farklı ödüller aldı:

  • ÖZEL TAVSİYE 1979
  • Yurttaş Vicdan Komitesi Konfeksiyon İşçilerine Yardım Edecek
  • Pacifica Radyo Belgeseli (1977 )
  • Los Angeles Times Op-Ed makalesi (1978)  Los Angeles Konfeksiyon Endüstrisi Bir Utanç Pelerini Dikiyor”
  • EN İYİ RADYO BELGESELİ 1980  Radyo ve Televizyonda Amerikan Kadınları
  • NPR Kavşağı (1979) —Re-Entry Women: The Return to Campus
  • LOWELL THOMAS ÖDÜLÜ 1996  The Overseas Press Club of America:  En İyi Radyo Haberleri veya Dış İşleri Yorumu
  • ABC HABER RADYO — “Kara Mayınları: Hayatta Kalanların Bakış Açısı”
  • NICOLAS BOUVIER ÖDÜLÜ—En iyi Radyo Programı kategorisinde 2. Ödül:  ” Kara Mayınları: Hayatta Kalanların Bakış Açısı”

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.