enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Fiziksel Aktivite Eksikliği Hastalık ve Ölüme Yol Açabilir”

“Fiziksel Aktivite Eksikliği Hastalık ve Ölüme Yol Açabilir”
17.01.2023
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), fiziksel hareketsizliğin kişiyi güçsüzleştirecek bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişmesine ve milyonlarca erken ölüme yol açabileceği konusunda uyarıyor.

194 ülkeden veriler, hükümetlerin, halklarının fiziksel faaliyetlerde bulunmalarını teşvik etmek için yeterince girişimde bulunmadığını, insanlara daha aktif olmaları için fırsatlar yaratmadığını ortaya koyuyor.

Örneğin WHO, aktif ve sürdürülebilir ulaşımın çok az ülkede teşvik edildiğini bildiriyor. Örgüt, ülkelerin sadece yüzde 40 kadarının yürüme ve bisiklet sürmeyi daha güvenli hale getiren yol tasarım standartlarına sahip olduğunu belirtiyor.

Dr Fiona Bull, head of the WHO's head of Physical Activity Unit | HCM  interview

WHO’nun fiziksel aktivite birimi başkanı Fiona Bull, bu faaliyetleri teşvik edecek uygulamaların ihmal edilmesinin ciddi ekonomik, fiziksel ve zihinsel maliyetleri olduğunun altını çiziyor.

“Tahminlerimiz, 2030 yılına kadar bu maliyetin 300 milyar dolar, ya da yılda 27 milyar dolar olacağına işaret ediyor. Fiziksel aktiviteyi arttırırsak bu maliyetleri bertaraf edebiliriz” diyen Fiona Bull, bulaşıcı olmayan hastalık ve akıl sağlığı kaynaklı 500 milyon yeni vakanın, fiziksel faaliyetleri arttırarak engellenebileceğini söylüyor.

Rapor, 2030 yılına kadar yaklaşık 500 milyon insanın fiziksel faaliyet yoksunluğu nedeniyle kalp hastalığı, obezite, şeker hastalığı ya da bulaşıcı olmayan diğer hastalıklara yakalanabileceğini ortaya koyuyor.

Son küresel tahminler, 1 milyar 400 milyon yetişkinin sağlıklarını iyileştirmek ve korumak için yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığını gösteriyor.

2016 yılında yüksek gelir grubundaki ülkelerde yaşayan yetişkinler arasındaki fiziksel aktivite eksikliği, düşük gelirli ülkelerdekilere kıyasla iki kat daha fazlaydı.

‘’Kadınlara daha az fırsat tanınıyor’’

Rapor ayrıca özellikle Doğu Akdeniz bölgesi ve Amerika kıtası başta olmak üzere çoğu ülkede kadınların erkeklere kıyasla daha az aktif olduğunu kaydediyor.

Play time – and not screen time - is so much more important for kids, says  WHO | | UN News

WHO fiziksel aktivite biriminden Juana Willumsen, bu farklılığın, fiziksel faaliyetlerde bulunma konusunda kadınlara fırsat tanınmamasından kaynaklandığını belirtiyor.

Willumsen, “Kadınlar çoğunlukla fırsatlara erişmekte zorluk çekiyor, günlük yaşantıları içinde fiziksel olarak aktif olmak için zaman bulmakta zorlanıyor. Fiziksel aktivitenin önünde kültürel engeller de bulunuyor. Kadınların aktif olmasını kabul edilir ya da uygun bulmayan kültürler var” diyor.

WHO, yetişkinlerin haftada en az 150 saat orta derecede fiziksel faaliyette bulunmasını tavsiye ediyor. Çocuklar için tavsiye edilen süre de her gün 60 dakika.

Ancak insanların sağlıklı kalması için maraton koşmak gibi yoğun fiziksel faaliyetlerde bulunması gerekmiyor.

WHO yetkilileri, merdiven çıkmak, yürümek, çocuklarla oynamak ya da ev işi yapmanın bile sağlık için yararlı olduğunu belirtiyor ve önemli olanın, hareketlilik olduğunu kaydediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.