enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli
07.06.2022
A+
A-

HELSİNKİ – TÜHA HABER / Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine “evet” diyeceğine inandığını ancak görüşmelerin beklenenden uzun süreceğini söyledi. 

Finlandiya: Türkiye'nin gündeme getirdiği tüm sorunları çözebilirizUluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilcilisi Tuba Nur TÜRKELİ’ne konuşan Pekka Haavisto, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması için Türkiye’ye gerekli güvenceyi vermeye hazır olduğunu belirtti ve buna ülkede “PKK faaliyetlerini yakından izlemenin” de dahil olduğunu ifade etti.

Hedefe ulaşılacağının altını çizen Haavisto, bununla birlikte hızlı bir çözüm beklenmemesi gerektiğini belirtti.

Finlandiya’da Yle Uutiset haber kanalına mülakat veren Haavisto, “Birkaç gün önce bu konunun günlerce tartışılacağını söylemiştim. Şimdiyse haftalarca tartışılacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

‘NATO zirvesi öncesi çözüm bulunabilir’

Haavisto, müzakerelerin çözüme ulaşması için son tarih olarak Madrid’de NATO zirvesinin düzenleneceği Haziran sonunu gösterdi.

Dışişleri Bakanı Haavisto, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Finlandiya’nın terörle mücadele iradesini gösterdiğini belirtti.

Haavisto, “Türkiye’ye kesinlikle böyle bir güvenceyi verebiliriz. PKK Avrupa’da bir terör örgütü olarak tanınmıştır ve bizim de Finlandiya topraklarında terör eylemi hazırlığında olmaması için üzerimize düşeni yapmamız önemlidir.” ifadelerini kullandı.’Siyasi kararlar yargıyı etkilememeli’

Haavisto bununla birlikte, Finlandiya’nın PKK üyelerini veya kişileri örgütle bağlantılı oldukları iddiasıyla Türkiye’ye iade edemeyeceğini söyledi ve ekledi: “Hukukun üstünlüğü ilkesini netleştirmekte fayda var. Siyasi kararlar, yargı sisteminin işleyişini etkilememeli.”

Öte yandan, Türkiye’ye yönelik genel bir silah ambargosu olmadığını belirten Dışişleri Bakanı, ambargonun vaka bazında uygulandığını belirtti ve “Silahlarımızın bilgimiz dışında herhangi bir savaşın parçası olmaması önemli.” ifadelerini kullandı.

NATO üyeliği sürecinde İsveç ile kol kola ilerleyeceklerini ifade eden Haavisto, Türkiye açısından İsveç ve Finlandiya arasındaki farkın İsveç parlamentosunda Kürt milletvekillerinin varlığı olabileceğini söyledi. Haavisto, “Kürt olmanız PKK’yı desteklediğiniz ve onlar için çalıştığınız anlamına gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Direktörü (EDAM) Sinan Ülgen, euronews’e yaptığı açıklamada, Türkiye açısından asıl sorunun Finlandiya değil İsveç olduğunu söyledi.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.