enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:29 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:14 Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:06 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
00:01 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:34 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:03 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FETÖ geri mi dönüyor? Kim bu yargıdaki kriptolar

FETÖ geri mi dönüyor? Kim bu yargıdaki kriptolar
29.10.2022
A+
A-

Danıştay 5. Dairesi’nin, FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 178 ismin mesleğe dönmelerine karar vermesi, ‘FETÖ’nün yeniden yapılanması’ ile ilgili olarak yargıda kripto varlığını yeniden gündeme getirdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un Danıştay 5. Dairesi’nin, FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 178 ismin mesleğe dönmelerine karar vermesine ilişkin açıklamasını değerlendiren gazeteci Nedim Şener, son gelişmelere dair dikkat çeken detaylar paylaştı…

Hürriyet gazetesi yazarı Şener’in konuya ilişkin ‘Kim bu yargıdaki kriptolar‘ başlıklı yazısından önemli başlıklar;

YARGIYA DÜŞEN ÜÇ GÖREV

FETÖ ile mücadelede yargıya üç önemli görev düşüyor: Birincisi, yürütülen soruşturmaların adaletli bir karara bağlanması; ikincisi, yargı içindeki FETÖ’cülerin temizlenmesi; üçüncüsü de ihraç edilen hâkim ve savcıların görevlerine dönmesi ile ilgili kararların da sağlıklı alınması.

Numan Kurtulmuş’un sözünü ettiği “Karda yürüyüp izini belli etmeyen kripto” tanımına uyanları, FETÖ davalarında Yargıtay içtihatlarına bile aykırı biçimde verilen kararlardan tanıyabiliyoruz.

YARGIDA ‘RENKLENEN’ FETÖ’CÜLER

FETÖ’nün “Renklendirme” taktiği gereği farklı kimliklere bürünen elemanlarının, “kod adı kullanan”, “mahrem imamlarla ankesörlü hatlarla iletişim” kuran ve itirafçı olanlarla ilgili verdiği beraat kararları bunun en açık örneği.

ANKESÖRE BERAAT VEREN ANKESÖRCÜ HÂKİM

Basına yansıdığı için tek bir örnek vereceğim. Bir ilimizde yargılanan C.B.A. isimli askeri öğrencinin mahrem imamlarla 24 kez ankesörlü hatlar üzerinden irtibat kurduğu tespit edildi. Kod adı kullandığını itiraf da eden bu kişi hakkında “delil yetersizliğinden” beraat kararı verildi. Oysa, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, ankesörlü hat üzerinden irtibatı FETÖ örgüt üyeliği için yeterli olduğuna dair verdiği karar mevcut. Buna karşın beraat kararı veren mahkeme başkanının da 2011, 2012, 2013, 2015 ve 2016’da mahrem imamlarla ankesörlü hat üzerinden iletişim kurduğu belirlendi. Mahkeme üyesi olan bir hâkimin hem kendisinin hem de iki kardeşinin FETÖ okullarında eğitim kaydı belirlendi.

Bu örnek yargının FETÖ ile mücadelesi gibi yargıdaki FETÖ’cülerin temizlenmesinin gerekliliği konusundaki çarpıcı örnek özeliği taşıyor.

Üçüncü boyutu ise FETÖ irtibat ve iltisakı olanların göreve iadeleri ile ilgili Danıştay’ın verdiği kararlar.

DANIŞTAY’DAN 323 KİŞİYE İADE KARARI

Biliyorsunuz, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Hâkimler ve Savcılar Kurulu kararı ile meslekten çıkarılan hâkim ve savcıların itirazları ilk derece mahkeme sıfatıyla Danıştay 5. Dairesi’nde görüşülüyor.

Danıştay 5. Dairesi’nde, 5 bin 112 dava açıldı, bunların 4 bin 788’i karara bağlanırken 324 dava ise karar verilmek üzere sıra bekliyor.

Karara bağlanan 4 bin 788 dosyanın 4 bin 246’sında dava esastan reddedildi. 51 dava dilekçesi reddedilirken, 11 davanın süre aşımı yönünden reddine karar verildi.

Danıştay’ın açıklamasına göre; 15 davada karar verilmesine yer olmadığına, 123’ünde davanın açılmamış sayılmasına hükmedildi.
Özetle; ihraç kararları hakkında iptal kararı verilen dosya sayısı ise 342 iken bunların bazıları mükerrer olduğu için lehine karar verilen kişi sayısı 323 olarak açıklandı. Ancak, iptal kararı verilen dosyalar henüz esastan kesinleşmedi.

DEVLET ALARMA GEÇTİ

Hâkimler ve Savcılar Kurulu iade kararı çıkanların tamamı ile ilgili olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na başvuru yapılarak temyiz edildi.

Edindiğim son bilgi şu: Adalet Bakanlığı, HSK konuyla yakından ilgileniyor. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu temyiz aşamasına gelen tüm dosyaları titizlikle yeniden inceleyecek. Ayrıca birinci derece mahkeme olan Danıştay 5. Dairesi halen elinde görülmekte olan 324 kişi ile ilgili dosyada bir hata yapılmaması için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacak.

Çünkü, “karda yürüyüp izini belli etmeyen kriptolarla mücadele” Türkiye için en önemli milli güvenlik meselesidir.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.