enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:01 İsveç devletinin kurup işlettiği hamburger zincirinin hikayesi belgesel oldu
11:36 Almanya’nın Ermenistan’a yeni atanan Büyükelçisi, “Ermeni Soykırımı” Müzesi’ni ve Enstitüsü’nü ziyaret etti
09:50 Depremden etkilenen 11 ildeki işletmelere bulundukları şehre, “60 bin 673 KOBİ’ye KOSGEB eliyle 37,3 milyar lira kaynak sağlandı”
09:41 Lider sektör, ocak ayı ihracatında rekor artış gerçekleştirdi 
08:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan Asya turuna çıkıyor
08:00 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) Dış Bakış’ın 2025 yılı ocak sayısı yayınlandı
07:47 KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı, KOTO’da tanıtıldı
07:41 Asos bölgesinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 9’a yükseldi
07:27 Doğal afetler, 2024 yılında 320 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açtı
07:00 TÜSİAD Yönetim Kurulu 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü nedeniyle Adıyaman’ı ziyaret etti
06:49 AK Parti Sözcüsü Çelik: Özgür Özel’in tutumu tam bir siyasi gaflettir
06:03 Suriye’nin kuzeyinde 13 terörist etkisiz hale getirildi
22:10 Trendyol 1. Lig’de lider Kocaelispor, haftayı kayıpsız kapattı
20:29 Bayram tatilinin tadını erken rezervasyon fırsatıyla Alâ Otel’de çıkarın
11:13 Eczacılar zorda: Kepenk kapatma noktasına geldiler!
10:56 Kocaelispor Rivas’la her konuda anlaştı!
10:03 Bakanlık harekete geçti: Sağlık tesislerinde sahipsiz köpek kalmayacak
10:02 Suriye’deki ABD varlığı
09:59 Depremden etkilenen 11 şehre, “15 OSB ve 17 sanayi sitesi projesi için 14,7 milyar lira kaynak sağlandı”
07:58 Türkiye’nin Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’a verdiği askerî destek -II-
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fahrettin Altun: Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor

Fahrettin Altun: Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor
15.12.2024
A+
A-

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Türkiye olarak biz barış, hakikat ve adaleti önceleyen bir istikrar ve güven iklimini bölgemizde ve dünyamızda tesis etmek için uluslararası diyaloğun önemine inanıyoruz” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca İstanbul’daki bir otelde düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi 2024’ün (Stratcom Summit 2024) kapanışında yaptığı konuşmada, forumda iki gün boyunca yoğun toplantılar yaptıklarını, istişareler gerçekleştirdiklerini, yapay zekanın insanlık için anlamını konuşup beraberinde getirdiği meydan okumalar ile riskleri ele aldıklarını, fırsatları değerlendirdiklerini belirtti.

Yapılan paneller ve ikili görüşmelerle işbirliği imkanlarını konuştuklarını dile getiren Altun, kamu sektöründen medyaya, özel sektörden akademiye, uluslararası kuruluşlardan sivil toplum örgütlerine, stratejik düşünce kuruluşlarına kadar farklı sektör ve disiplinlerden pek çok ismin foruma katkı verdiğini söyledi.

Altun, kamu iletişiminden halkla ilişkilere, uluslararası stratejik iletişimden kriz iletişimine, şeffaflıktan veri güvenliğine, siber güvenlikten medya etiğine kadar çok farklı alanlarda pek çok meseleyi yapay zeka bağlamında detaylı olarak tartıştıklarını ifade etti.

Foruma 30 ülkeden 175 davetlinin ve 2 binden fazla dinleyicinin katıldığını dile getiren Altun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak bu önemli foruma ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını, zira Stratcom Summit 24’ün dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getirerek stratejik iletişim alanında işbirliği merkezi olduğunu kaydetti.

 Altun, bu girişimlerde ülkelerin her yaş grubundan vatandaşlarının ve alt gelir gruplarının yapay zeka ve yeni medyalara karşı dayanıklılıklarının güçlendirilmesi için temel dijital ve yapay zeka okuryazarlık kapasitelerinin geliştirilmesinin bir zaruret olduğunu vurguladıklarını dile getirerek, “​​​​​​​Mezkur nedenle özellikle çocukların ve içinde bulundukları yaş kuşağı ve sosyo-ekonomik statüsü nedeniyle direnci düşük diğer grupların yapay zeka kullanılan iletişim mecralarında korunması hususunda açık ve net bir şekilde tanımlanmış yasa, yönetmelik ve yönergelerin yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Savunmasız gruplar için şiddet, toplumsal birlikteliğe yönelik yıkıcı değerler ve dezenformasyona karşı temel etik kodlarının inşasının, bu sürece hizmet edecek ortak içerik üretilmesinin, gerekirse bunlar için yeni sosyal medya ortamlarının kurulmasının bir mecburiyet olduğunu vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sektörün insansızlaştırılması yerine yapay zekanın insanileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz”

Yapay zeka teknolojilerinin, kişisel verilerin korunması ve siber güvenlik esaslarına uygun bir şekilde kullanımının tüm devlet ve devlet dışı aktörlerce teşvik edilmesinin gerekliliğini savunduklarını dile getiren Altun, “Biz yapay zekanın yanlış, eksik bilgi yaratmak için değil, infodeminin anlaşılıp karşı tedbir alınabilmesi için sektörün insansızlaştırılması yerine yapay zekanın insanileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçeve ve değerler sistemi bağlamında küresel hakikat mücadelesinde iletişim ortamlarının zenginleştirilmesi ve tüm paydaşlarımızla ortak çalışmaların artırılmasını önemsiyoruz. Yapay zekanın getirdiği sosyal ve ekonomik değişimi benimserken yeni sistemin olumsuz etkilerine karşı ulusal ve küresel çapta alınabilecek tedbirler üzerinde çok taraflı, çok yönlü ve kapsayıcı disiplinler arası çalışmaların çeşitlendirilmesini ve derinleştirilmesini teşvik ediyoruz.” dedi.

“Kamusal niteliği haiz iletişim sektöründe editöryal faaliyetlerin yapay zeka tekeline bırakılmamasını önemsiyoruz”

Altun, yapay zekanın sebep olduğu dönüşümün ışığında, tüm örgün ve hayat boyu öğrenme müfredatlarının güncellenmesi ve yapay zeka eğitimlerine erişimin kolaylaştırılmasının gerekliliğini vurguladıklarını belirterek, “Hakikatin değersizleştirilmesinin, çağımızın iletişimcilerini en çok zorlayan etmen olduğunun bilincinde olarak, kamusal niteliği haiz iletişim sektöründe editöryal faaliyetlerin yapay zeka tekeline bırakılmamasını önemsiyoruz. Yapay zeka destekli uygulama ve sistemlerin geliştirilmesi ve işleyişinin devlet, şirket, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşların katılımıyla, insan hakları ve ulus-devlet egemenliğine saygılı bir şekilde, kapsayıcı bir yaklaşımla belirlenmesinin önemini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Devletlerin demokratik süreçlerine, iç işlerine müdahale ya da yıpratma amaçlı dezenformasyon ve manipülasyon saldırılarında yapay zeka teknolojilerinin kullanılmaması hususunda gerekli tedbirlerin küresel düzeyde alınması gerektiğini ifade ettiklerine işaret eden Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapay zeka ve diğer ileri teknoloji ürünlerinin günümüzde siyaset ve uluslararası ilişkilerde tali değil asli unsur haline geldiğine ve yapılacak her türlü yasal ve teknolojik düzenlemenin bu bilinçle yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yapay zeka odaklı tehditlere karşı siber güvenliğin sağlanması noktasında, yeni altyapı stratejilerinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Savaş veya çatışmalar sonucu dijital altyapıları yok edilmiş coğrafyaların küresel iletişim eko-sistemi içerisinde var olabilmeleri adına kendilerine dayanışma bilinciyle destek olunması gerektiğini savunuyoruz. Son olarak, teknolojilerin bizlerin hizmetinde bulunan gereçler olduğu, asıl olanın ise insani emek olduğu gerçeğini hatırlatarak, yapay zeka teknolojilerinin kullanımında insan odaklı bakış açısının merkeze alınması gerektiğini vurguluyoruz.”

Altun, Stratcom Uluslararası Stratejik İletişim Platformu olarak, kişilerin ve toplumların yaşam boyu adil, güvenilir, şeffaf ve doğru bilgilenme hakkının tanımlanmasının, bu hakkın ilgili kurul ve kurallarla zemininin güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu hep beraber ortaya koyduklarını dile getirdi.

Forumun, yapay zekanın oluşturduğu yeni eğilimlerin küresel iletişim için doğru yönde değerlendirilmesi, yapay zekanın beraberinde getirdiği fırsat ve tehditlerin anlaşılması ile stratejik iletişimin etkin kullanım kapasitesinin artırılarak dayanıklılığının güçlendirilmesi gibi konularda önemli çıktılar ortaya koyduğunu söyleyen Altun, işbirliği, bilgi ve tecrübe paylaşımıyla daha dayanıklı, istikrarlı bir uluslararası toplumun oluşturulmasına fayda sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Altun, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye olarak biz barış, hakikat ve adaleti önceleyen bir istikrar ve güven iklimini bölgemizde ve dünyamızda tesis etmek için uluslararası diyaloğun önemine inanıyoruz. Karşı karşıya kaldığımız sorunların küresel sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir devletin, hiçbir ulusun bu sorunlar karşısında kendilerini izole edebileceklerini, kendilerini tek başına koruyabileceklerini düşünmüyoruz. Dolayısıyla bu küresel sorunlar karşısında küresel işbirliklerine ihtiyacımız olduğunu bir kere daha güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Biz bu bağlamda çalışmalarımıza devam edeceğiz ve bu çerçevede, bu forum çatısı altında gayretlerimizi sürdüreceğiz. Stratcom Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi, bu politikamızın iletişim alanındaki yapıcı çabalarını destekleyen hür bir tartışma ortamı olarak hizmet etmeye devam edecek.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, zirveye verdiği desteklerinden dolayı şükranlarını arz eden Altun, forumda emeği geçenlere teşekkür etti.

Altun, gelecek yıl beşincisi gerçekleştirilecek forumda katılımcılarla buluşmayı dileyerek, sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.