enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 SPD Başkanı Yıldız : Kuruyan Göllerimiz ve Kesilen Sularımızın Nedeni Benzer !
23:02 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sahte diploma soruşturmasına ilişkin, yargı sürecinin devam ediyor
22:33 Bakan Tunç: Kamu hizmetlerinin güvenliği hayati önemdedir
22:22 Kocaelispor lig için olumlu sinyaller veriyor!
21:54 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde
07:26 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
07:25 Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 52 bin 749 başvurudan 50 bin 770’ini sonuçlandırdı…
07:15 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Türkiye Kültür Yolu Festivali’den notları!
07:13 Avrupa’nın en büyük bankalarının hisseleri geçtiğimiz hafta itibariyle Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı…
07:11 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
07:07 Nazım Hikmet Yaz Kampı’nın 10’uncusu Tamamlandı: Gençler Büyükada’da Buluştu
07:02 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
07:00 Azerbaycan ve Ermenistan Barış Görüşmeleri : Abu Dabi
07:00 Kocaeli Ticaret Odası’dan (KOTO), Mobilya Sektörü’ne yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısı
06:55 Sahte Diplomalı Akademi: Türkiye’nin Çürüyen Liyakat Sistemi
06:26 İzmir’de bugünden itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
22:21 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Eski Beyaz Saray danışmanı Bolton’dan itiraf: Başka ülkelerde darbe planlarına yardım ettim

Eski Beyaz Saray danışmanı Bolton’dan itiraf: Başka ülkelerde darbe planlarına yardım ettim
14.07.2022
A+
A-

15 Temmuz

WASHİNGTON – TÜHA HABER / ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski başkan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, geçmişte yabancı ülkelerde darbe planlarına yardımcı olduğunu söyledi.

Washington’dan TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, John Bolton bu açıklamayı, 6 Ocak 2021’de Trump destekçilerinin Kongre Binası’na düzenlediği saldırıyla ilgili soruşturmanın Salı günkü oturumunun ardından CNN televizyonuna yaptı.

Kongre’de soruşturmayı yürüten komisyon, Trump’ı 2020 seçimlerini kaybettikten sonra iktidarda kalmak için son bir hamle olarak darbe girişiminde bulunmak ve şiddeti kışkırtmakla suçluyor.

Watch: Tapper and Bolton debate Trump's ability to plan a coup - CNN Video

CNN’den Jake Tapper’a konuşan Bolton, Trump’ın “dikkatlice planlanmış bir hükümet darbesini” gerçekleştirecek kadar yetkin olmadığını öne sürdü ve ekledi:

“Başka ülkelerde darbelerin planlanmasına yardım etmiş biri olarak (söylüyorum), bu çok iş gerektirir. (Trump) böyle bir şey yapmadı.”

‘Ayrıntılara girmeyeceğim’

Tapper, Bolton’a bu darbe girişimlerinin “başarılı olup olmadığını” sordu.

Bolton, kitabında Venezuela’dan söz ettiğini belirterek, “Ayrıntılara girmeyeceğim. Başarılı olmadığı görüldü. Bununla çok fazla ilgimiz olduğundan değil ama bir muhalefetin yasadışı olarak seçilmiş bir başkanı devirmeye çalışmasının nelere mal olduğunu gördüm ve başarısız oldular” diye yanıt verdi.

Bolton kitabı

Bolton 2019’da ulusal güvenlik danışmanı olarak, Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido’nun Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmesi için orduya yaptığı çağrıyı açıktan desteklemişti. Guaido, Maduro’nun yeniden seçilmesinin gayrimeşru olduğunu iddia ediyordu.

CNN sunucusunun “(Venezuela dışında) bana anlatmadığınız başka şeyler de varmış gibi hissediyorum” demesi üzerine Bolton, “Eminim vardır” diye yanıt verdi.

Birçok dış politika uzmanı geçmişten beri Washington’un, 1953’te dönemin İran Başbakanı Muhammed Musaddık’ın devrilmesindeki rolünden Vietnam savaşına ve 2000’lerde Irak ve Afganistan işgallerine kadar diğer ülkelere müdahalelerini eleştirdi.

Ancak ABD’li yetkililerin yabancı ülkelerdeki sorunların körüklenmesindeki rollerini açıkça kabul etmeleri pek alışıldık bir durum değil.

BBC Kenya Muhabiri Dickens Olewe, Twitter’da paylaştığı mesajda, “BM Büyükelçiliği de dahil olmak üzere ABD hükümetinde en üst düzey görevlerde bulunmuş olan John Bolton, başka ülkelerde darbelerin planlanmasına yardım ettiğiyle övünüyor” diye yazdı.

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.