enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan’dan Kaşıkçı sonrası Suudi Arabistan’a ilk ziyaret

Erdoğan’dan Kaşıkçı sonrası Suudi Arabistan’a ilk ziyaret
04.01.2022
A+
A-

ANKARA-TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat ayında Suudi Arabistan’a gideceğini açıkladı. Bu, Erdoğan’ın 2018 yılında işlenen Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi Arabistan’a gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İstanbul’da düzenlediği etkinliğin çıkışında, Suudi Arabistan’la Türkiye arasındaki ihracat sorununu çözmesini isteyen bir iş kadınına verdiği yanıtta, “Tamam da dur bakalım. Şu anda Şubat’ta beni bekliyor. Söz verdi, ben de Şubat’ta Suudi Arabistan’a ziyaretimi yapacağım” dedi.

Bu ziyaret, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de öldürülmesinin ardından Erdoğan tarafından Suudi Arabistan’a düzenlenen ilk ziyaret olacak.

İkili ilişkiler neden bozulmuştu?

Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi, Ankara ile Riyad arasındaki çalkantılı ilişkilerin daha da bozulmasına neden olmuştu. Erdoğan, bu cinayetin sorumlusu olarak doğrudan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın adını hiçbir zaman anmasa da olayla ilgili olarak üst düzey Suudi yetkilileri suçlamıştı.

Suudi Arabistan ise 2018’deki kur kriziyle boğuşan Türkiye ekonomisi üzerindeki baskıyı gayriresmi bir boykotla artırma çabası içine girmişti. Suudilere Türkiye’ye seyahat etmemeleri ve gayrimenkul almamaları için çağrıların yapıldığı 2020 yılında, Türk ihracatçılar da Suudi gümrüğünde yaşanan gecikmelerden şikâyetçiydi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluğunda öldürülmüştüSuudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğunda öldürülmüştü

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Suriye ve Libya’daki savaşlarda izledikleri politikalar nedeniyle de gergin. Suudi Arabistan ayrıca Türkiye’yi Riyad yönetimi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler’i desteklemekle suçlayan bölge ülkeleri arasında yer alıyor.

İlişkileri düzeltme sinyalleri

Ancak Türkiye son dönemde Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölgesel rakipleriyle ilişkilerini düzeltme arayışında.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye 2012’den beri gerçekleştirilen ilk üst düzey ziyarette, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan geçen Kasım ayında Ankara’da Erdoğan’la bir araya gelmişti. Tarafların karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzaladığı bu ziyarette, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye milyarlarca dolarlık yatırım yapılacağı duyurulmuştu.

Erdoğan’ın beklenen Suudi Arabistan ziyareti, Türkiye’nin yeni bir kur krizinden geçtiği ve yüksek enflasyonla boğuştuğu bir dönemde gerçekleşecek.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçen Mayıs ayında Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk kez Suudi Arabistan’a gitmişti.

EK Kaynaklar *DW,dpa,AFP,rtr

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.