enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan ve Macron G-20’de Görüşecek

Erdoğan ve Macron G-20’de Görüşecek
28.10.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile G-20 çerçevesinde biraraya gelecek. Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere çok sayıda konu ele alınacak. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu Çakır’ın haberine göre, Macron, Cuma günü Roma’da, AUKUS ve denizaltı krizinden bu yana ilişkilerin gerildiği ABD Başkanı Joe Biden ile de biraraya gelecek.

VOA Türkçe’nin Elysee kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Erdoğan-Macron görüşmesi için karar alındı, ancak henüz görüşmenin hangi formda yapılacağı netleşmedi. Haziran ayında Brüksel’de NATO zirvesi çerçevesinde biraraya gelerek uzun bir görüşme yapan iki lider, “Üzerinde ‘anlaşılan’ ve ‘sorun yaşanan’ dosyaları görüşmüş, bu bazda, görüşmeye devam ederek diyaloğu sürdürme” kararı almıştı.

Elysee kaynaklarına göre, “Görüşmede uzun vadede Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz’in güvenliği, Ortadoğu krizi, NATO üyeliği ve öncelikleri” konuları ele alınacak. Diplomatlar, Türkiye ile ABD ve AB büyükelçileri arasında yaşanan krize ise “çözülmüş” gözüyle bakıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert bir karar aldıktan sonra bunu uygulamadığını, ancak “Osman Kavala’nın halen hapiste olması sorununun devam ettiğini, Fransa’nın bu konudaki endişelerinin sürdüğünü ve görüşmede konunun bu çerçevede gündeme gelebileceğini” dile getiriyor.

Macron, Biden ve Modi ile görüşecek

Macron, Cuma günü Roma’da Fransa Büyükelçiliği’nde ABD Başkanı Joe Biden ile biraraya gelecek. Avustralya ile imzalanan denizaltı sözleşmesinin iptal edilmesi ve ihalenin ABD ve İngiltere’ye verilmesi üzerine yaşanan krizden sonra telefonda görüşen iki lider, ilk kez Roma’da yüz yüze görüşecek.

Biden yönetimi, denizaltı krizinin ardından, Fransa ile yaşanan gerginliğin yumuşatılması çabasıyla Paris-Washington arasındaki görüşmeleri arttırdı. Önce iki lider telefonda görüştü. Ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Paris’e gelerek Macron ile Elysee Sarayı’nda bir görüşme gerçekleştirdi. Biden-Macron görüşmesinin ardından ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 11-13 Kasım tarihlerinde Paris’e gelerek hem Macron ile görüşecek, hem de Paris Barış Forumu’na “onur konuğu” olarak katılacak.

Macron, zirve çerçevesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile de biraraya gelecek. Avustralya ve ABD ile yaşanan denizaltı krizinin ardından Hindistan ile temasları arttıran Fransa’nın ‘Hindistan’a denizaltı yapması ihtimalini araştırıyor’ söylentileri yayılmıştı. Macron ve Modi’nin en önemli gündem maddesi Hint-Pasifik stratejisi ve Çin olacak.

G-20 zirvesinde 3 ana konu

Roma’da yapılacak G-20 zirvesinde liderler, üç önemli ana başlık altında biraraya gelecek. Zirvenin hemen ardından Glasgow’da yapılacak COP 26 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi, iklim ve biyolojik çeşitlilik alanında atılması gereken adımlar, Covid-19 aşısının uluslararası dayanışma ile dünyaya dağıtımı ve Covid-19 mücadelesinde gelinen nokta ile pandemi sonrası dünya, uluslararası ekonomi, sosyal ve etik tedbirler gibi, birçok politik risk almayı gerektirecek konular ele alınacak.

Bu buluşmanın ardından dünya liderleri İskoçya’nın Glasgow kentide yapılacak COP 26 İklim Zirvesi’nde biraraya gelecek. Bir taraftan İklim konusunda çözüm önerileri tartışılırken, zirvede pek çok ikili görüşme de yapılacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.