enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
23:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan: Nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katılacağız

Erdoğan: Nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katılacağız
10.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Akkuyu’da nükleer güç santralinin üçüncü ünitesinin temeli, Erdoğan ve Putin’in katıldığı törenle atıldı. İki lider, ikili işbirliğinin artarak süreceği mesajı verdi.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan ve Mersin’de inşası süren Akkuyu’da üçüncü ünitenin temeli atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yöntemiyle katıldığı temel atma töreninde iki lider ikili işbirliğinin güçlenerek süreceği mesajı verdi.

Nükleer gücün enerji tedarik güvenliği yönünde atılan stratejik bir adım olduğunu belirten Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız” dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle ihtiyacın yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını belirten Erdoğan, temeli üç yıl önce atılan Akkuyu’da dördüncü reaktörün temelinin önümüzdeki yıl atılmasını planladıklarını kaydetti.

Türkiye-Rusya işbirliğinin sadece ikili ilişkilerde değil bölgesel barış için de kilit rol oynadığını belirten Erdoğan, “Libya’dan Suriye’ye kadar Türk-Rus diyaloğunu sahada görme fırsatı gördük. Koronavirüs sebebiyle yatırımlar ve dış ticarette yaşadığımız ivme kaybını bu yıl telafi edeceğiz” diye konuştu.

“Türkiye’nin nükleerde beyin takımı oluşacak”

Nükleer santralın birçok yan sektöre katkı yapacağını, şu anda 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacağını belirten Erdoğan, “Öğrencilerimizden 186’sı zorunlu eğitimlerini tamamladı ve ülkesine döndü. Nükleer Güç Santralimizin tüm süreçlerinde bu öğrencilerimiz görev alacak. Böylece Türkiye’nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak” dedi.

Akkuyu'da ilk ünitenin temeli 3 Nisan 2018'de Erdoğan ve Putin'in katıldığı törenle atılmıştı.
Akkuyu’da ilk ünitenin temeli 3 Nisan 2018’de Erdoğan ve Putin’in katıldığı törenle atılmıştı.

Rusya ile Türkiye arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma uyarınca Türk öğrenciler, Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi (MEPhI) ve St. Petersburg Politeknik Üniversitesi’nde nükleer uzman yetiştirme programlarına katılıyor.

Genç Türk uzmanların öğrenimlerini tamamlayıp Rosatom teknik eğitim merkezlerinde eğitimden geçtikten sonra Akkuyu NGS’nin işletme personeli arasına katılması öngörülüyor.

Putin: Yeni bir dönem başlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Akkuyu ile yeni bir dönem başladığını belirterek projenin hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceğini söyledi.

Akkuyu’da dört ünite kurulacağını belirten Putin, Rusya’da eğitim alıp mezun olacak 200’ü aşkın Türk genciyle Türk nükleer sanayisi için yeterli kadroyu yetiştirmiş olacaklarını kaydetti.

Türkiye ve Rusya arasında Akkuyu nükleer santralı için anlaşma 2010 yılında imzalanmış ve ilk ünitenin temeli 3 Nisan 2018’de Erdoğan ve Putin’in katıldığı törenle atılmıştı.

Rus devletine bağlı Rosatom şirketinin yüzde 99,2 paya sahip olduğu projenin toplam maliyeti 20 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Akkuyu NGS’nin 60 yıl olan tahmini hizmet ömrünün 20 yıl daha uzatılması mümkün olabilecek.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.