enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan-Macron Atışmasında İkinci Raund

Erdoğan-Macron Atışmasında İkinci Raund
18.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Doğu Akdeniz’de kıyısı olmayan Fransa, bu denizdeki en uzun kıyıya sahip ülke olan Türkiye karşısında “AB’nin jandarması” rolüne soyunuyor. Silah satma amacıyla Yunanistan’ı kendi “kifayetsiz muhteris” kıvamındaki hamlelerine alet ediyor” dedi. 

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki atışmanın devam ettiğini söyledi.

“Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını korumakta kararlık göstermesi üzerine Macron, Güney Avrupa ülkelerini Korsika’da toplayarak “Bizim derdimiz Türk halkıyla değil, Erdoğan’la” mealinde cümleler sarf etmişti” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Erdoğan bu saldırgan tavrı cevapsız bırakmadı. 12 Eylül’de Yassıada’daki Milli İrade Sempozyumu’nun açılış konuşmasında “Sayın Macron, senin şahsımla daha çok sıkıntın olacak” dedi. Daha sonra da “Macron senin süren zaten az kaldı, gidicisin” ifadelerini kullandığını hatırlattı.

İki lider arasında telefonda ya da basın önünde polemiğin eksik olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macron ile telefon görüşmelerinde kendisine dünya siyaseti ve Fransız tarihi ile ilgili ders verdiğinin bilindiğini ifade etti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, önceki Fransız cumhurbaşkanları Chirac, Sarkozy ve Hollande ile diplomatik görüşmeler yürüten Erdoğan’ın, Macron’u “acemi” ve “toy” bulduğunu belirtti.

İkili görüşmelerdeki vücut dilinden anlaşılanın da Macron, Erdoğan’ın tecrübesi karşısında ezildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ancak yine de Macron’un, Avrupa’daki Erdoğan karşıtlığı sermayesini tüketme konusunda hayli hırslı olduğunu açıkladı.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “İlginç, Doğu Akdeniz’de kıyısı olmayan Fransa, bu denizdeki en uzun kıyıya sahip ülke olan Türkiye karşısında “AB’nin jandarması” rolüne soyunuyor. Silah satma amacıyla Yunanistan’ı kendi “kifayetsiz muhteris” kıvamındaki hamlelerine alet ediyor. Sonuçsuz kalmaya mahkûm bu hamlelerini de Erdoğan’a yönelik polemikler eşliğinde yapıyor. Bu da ilk değil” diye konuştu.

“Hatırlayalım Türkiye’nin Suriye’deki operasyonları sırasında Macron, “NATO’nun beyin ölümü” iddiası üzerinde Erdoğan’ı eleştirmiş ve “kendi beyin ölümü ile ilgilenme” tavsiyesi almıştı” hatırlatmasında bulunan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bu defa Yunanistan’ı cesaretlendirmek amacıyla yaptığı Erdoğan eleştirisi, Güney Avrupa ülkelerinden değil ama Ulusal Birlik Partisi lideri Le Pen’den destek gördü. “Erdoğan konusunda Macron’un arkasındayım” diyen Le Pen kim?” diye sordu.

“Macron’un başarısız olması durumunda güçlenecek Fransız aşırı sağının lideri. Türkiye ve Yunanistan arasında arabuluculuk yapan Şansölye Merkel’in Macron’un bu polemiklerinden memnun olduğunu sanmıyorum” diye konuşan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Merkel’in, Macron’un maceracı politikasına ve polemiklerine iki sebeple karşı çıkmadığına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “İlki, ABD Kuzey Akım 2 ve NATO’daki askeri harcamalar üzerinden Berlin’e baskı uyguluyor. İkincisi, Macron’un başarısızlığının Avrupa’da 2017’dekine benzer bir hava oluşturmasından ürküyor. Le Pen ile başlayabilecek aşırı sağ bir dalganın AB’nin sonunu getirebileceğinin farkında. Merkel, Macron’un başarısız olmasını istemiyor ancak Avrupa’ya yönelecek yeni mülteci dalgası riskini de görüyor. Erdoğan ile çalışmak istiyor ancak Avrupa’daki “Türkiye’ye ders verelim” diyenleri de dizginlemekte zorlanıyor”dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, elbette Macron’un polemiklerinden rahatsız değil. “Kırmızı çizgilerin” içinin boş olduğunu görüyor” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Erdoğan’ın Merkel’in yürüttüğü arabuluculuğa ise değer verdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, AB içerisindeki Güney ve Doğu Avrupa ülkelerinin Türkiye ile sorun yaşamak istemediğinin bildiğini ve bu arada, Macron’un güya “Türk halkı ile Erdoğan’ı” ayırma taktiğinin ise hayli komikolduğunun altını çizdi.

“Bütün acemiliğine rağmen Macron da buna inanıyor olamaz” diyen  Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Kendi iç siyaseti için atraksiyon yaptığı çok belli. Ancak Doğu Akdeniz konusunda Erdoğan’ı hedef almanın Türkiye kamuoyunu bütünleştirdiğini gören bazı gazeteciler “bu polemikler Erdoğan’a ilaç gibi geliyor” uyarısı yapmakta aceleciler. Nafile çaba, bu gidişle Erdoğan ve Macron arasındaki polemiklerin üçüncü raundu da olur dördüncüsü de” diye kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.