enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan ile Putin Soçi’de bir araya geldi

Erdoğan ile Putin Soçi’de bir araya geldi
30.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmeyi “verimli” olarak nitelendirirken, Putin “Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti” ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘DW ve Reuters)’e dayandırdığı haberine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Görüşme, yaklaşık üç saat sürdü.

İki lider görüşme sonrasında basın toplantısı düzenlemedi. Görüşme sonrasında Rusya’dan ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından “Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık” açıklamasında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin de görüşme sonrası Erdoğan’a ziyaret için teşekkür ederek, “Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti. Temasta olacağız” ifadesini kullandı.

İdlib konusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşme öncesinde basına ortak bir açıklama yaptı.

Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, “Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar da büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin en önemli gündem maddelerinden biri olan İdlib konusunda Ankara’nın beklentisini görüşme öncesinde Savunma Bakanı Hulusi Akar dile getirmişti. Akar, Pazartesi günü kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, İdlib mutabakatına işaret ederek “Biz Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesindeki esaslara uyuyoruz. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yaptık ve büyük bir gayretle bunları yerine getiriyoruz. Karşı tarafın da mutabakattaki sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz” demişti. Rusya’nın saldırılarının, göçün tetiklenmesi ve radikalleşmenin artmasına neden olduğunu vurgulayan Akar, “Türkiye’nin artık ilave bir göçe tahammülü yok” şeklinde konuşmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Rusya Devlet Başkanı Putin ise görüşme öncesindeki açıklamasında, Türkiye ile “uzlaşmaya varmak bazen zor oluyor ama olumlu bir sonuca ulaşılıyor” diyerek, ilgili kurumların her iki ülkenin de yararına olacak şekilde uzlaşma sağlamayı öğrendiklerini söyledi.

Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki uluslararası iş birliğinin devam ettiğini belirterek, burada Suriye ve Libya ile Azerbaycan ve Ermenistan sınırındaki iş birliğini kastettiğini kaydetti.

Savunma alanında iş birliği

Putin ile yapacağı görüşmede bir diğer konunun da savunma sanayinde beraber atılan adımlar olduğunu belirten Erdoğan, S-400 hava savunma sistemine işaret ederek, “Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda da malum zevat hep bize bazı konuları özellikle sordular. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil. Özellikle şuna inanıyorum yani bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için geçen hafta New York’taki temasları sonrasında, Ankara ile Washington arasında gerilime yol açan S-400’ler konusunda “Bizim için S-400 işi bitmiştir. Buradan geri adım atmamız da mümkün değil” demişti. Erdoğan, Amerikan CBS televizyonuna verdiği bir mülakatta da “ABD başka ülkeden alacağım savunma sistemine müdahale edemez” mesajı vermişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.