enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:19 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:18 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:17 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:16 Türk zırhlıları Almanya’da
00:12 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
00:01 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Emel Kırım Vakfı’n dergisinin 289. sayısında “Kırım Tatar Büyükelçiler” işlendi

Emel Kırım Vakfı’n dergisinin 289. sayısında “Kırım Tatar Büyükelçiler” işlendi
27.01.2025
A+
A-

* Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Emel dergisinin 289. sayısındaki başyazısında Kırım Tatar kökenli büyükelçileri anlattı.

* Detayı haberimizde.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

Emel dergisinin Kırım Tatar Büyükelçiler Zafer Karatay, Kırım Ahali Cumhuriyeti'ni andı: Yaşasın şanlı Gökbayrak! -  QHA - Kırım Haber Ajansıtemalı 289. sayısının başyazısı, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay tarafından kaleme alındı.

Karatay, Ekim-Kasım-Aralık 2024 sayısında, farklı ülkelerde büyükelçi olarak atanan Kırım Tatarları; Nariman Celal, Prof. Dr. Tasin Cemil, Prof. Dr. Selim Hazbiyeviç ve Sena Latif’ten bahsetti.

NARİMAN CELAL’İN ATANMASI, TÜRKİYE-UKRAYNA İLİŞKİLERİ İÇİN TARİHİ ÖNEMDE

Zafer Karatay, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın Rus esaretinden kurtarılan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi olarak atamasını hatırlattığı yazısında, bu adımın Türkiye-Ukrayna ilişkileri için tarihi bir önem taşıdığının altını çizdi.

Karatay, Bu atamayla tarihte ilk defa bir Kırım Tatarı Ukrayna devletini ve Cumhurbaşkanını bir ülkede Büyükelçi olarak temsil etmekle görevlendirilmiş oldu ifadesine yer verdi.

Romanya'daki Kırım Tatarlarından Türkolog Prof. Dr. Tahsin Cemil'in yeni  eserinin tanıtım etkinliği - QHA - Kırım Haber AjansıPROF. DR. TASİN CEMİL

Nariman Celal’in bir ülkeyi temsil etme görevi üstlenen tek Kırım Tatarı olmadığını bunun yanı sıra Romanya’daki Kırım Tatarlarından Prof. Dr. Tasin Cemil’in, Azerbaycan ve Türkmenistan’da büyükelçi olarak çalıştığını belirtti.

Bu vesileyle Cemil’in Romanya’yı başarıyla temsil ettiğini ifade eden Karatay, “Cluj/Napoca Babeş Bolyai Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Başkanı olarak Türk Tarihi, özellikle de Kırım Tatarlarının tarihi üzerine yaptığı ve yaptırdığı çalışmalar, yazdığı makale ve kitaplarla halkımızın parlak çolpan yıldızı olarak milletine hizmetini sürdürmektedir dedi.

SENA Envoys to India - Romania H.E.Ms Sena Latif (since 11/24 ...LATİF

Öte yandan Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokratik Birliğinin Bükreş Şube Başkanı olarak başarılı faaliyetler yapan Şerif Latif”in kızı olan Sena Latif’in de 25 Kasım 2024 tarihinde Romanya’nın Hindistan, Nepal ve Bangladeş nezdindeki Büyükelçisi olarak göreve başladığını ifade etti. Karatay, Latif’in ilk Kırım Tatar kadın Büyükelçisi olduğunu da sözlerine ekledi.

SELİM HAZBİYEVİÇ 

Prof. Chazbijewicz: Nie należy przyjmować do Polski uchodźców. Rząd Kopacz  był rządem przejściowym i nie powinien podejmować żadnych zobowiązańProf. Dr. Selim Hazbiyeviç’in de Kazakistan ve Kırgızistan’da 2017-2023 yılları arasında Polonya’yı temsil eden başarılı bir Büyükelçi olduğunu kaydetti. Karatay, Hazbiyeviç hakkında şu bilgileri verdi:

Selim Beyin ataları, 1400’lü yıllarda Altın Orda döneminde, Kırım taraflarından Litvanya Prensliği’nin davetiyle ülkenin savunması için getirilip yerleştirilen Kıpçak Türkleridir. Kırım Hanlığı’nın kurucusu olan Hacı Geray Han’ın Litvanya Prensliği topraklarında (bugünkü Litvanya’nın sınırlarında kalan bölgede) doğduğunu bu vesileyle hatırlatalım. Günümüzde ne yazık ki, Beyaz Rusya, Polonya ve Litvanya topraklarında üç parçaya bölünmüş olarak yaşayan bu kardeşlerimizin Polonya’daki toplumunun en mümtaz şahsiyetlerinden biri olan Selim Hazbiyeviç, 1991 yılı Haziran ayında Vatan Kırım’da toplanan Kırım Tatar Millî Kurultayı’na temsilci olarak katılmış bir vatanseverdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.