enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:10 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:34 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:02 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:50 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:46 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
00:43 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu Topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:40 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
00:09 n okuyoruz | Bültenden Herkese Merhaba!
00:09 Ukrayna’da savaş: Zelenskiy Macron ile Paris’te barış ve güvenlik gündemini görüşecek
00:03 Gazeteci Cengiz ERDİL yazdı: İklim zirvesinin ardından
00:02 Belçika direniyor, AB Ukrayna için B planını değerlendiriyor
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:59 Erdoğan: “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:45 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:39 Aralık ayında hava nasıl olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’

‘‘Elçi RNA Aşıları ve Kalp İltihabı Bağlantılı Olabilir’’
10.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa İlaç Dairesi (EMA) nadir görülen kalp iltihabı ile Pfizer ve Moderna’nın Corona virüsü aşıları arasında bağlantı olabileceği sonucuna vardı. Açıklamada aşıların yararlarının risklerinden çok daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters)’e dayandırdığı habere göre, EMA’in güvenlik heyeti elçi RNA aşılarının olası yan etkileri arasında kalp kası iltihabı (miyokardit) ve kalp zarı iltihabının (perikardit) da sıralanması gerektiği sonucuna vardı. Bu tür yan etkilerin genellikle aşılamadan sonraki 14 gün içinde ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, bu yan etkilerin daha çok ikinci dozdan sonra ortaya çıktığı ve daha çok genç erkeklerde etkili olduğuna dikkat çekildi. Bu veriler geçen ay ABD’de ortaya çıkan verilerle de uyumlu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Haziran ayı sonunda Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın Corona virüsü aşıları için bilgi formlarına, ergenlerde ve genç yetişkinlerde nadir görülen kalp iltihabı vakaları hakkında bir uyarı ekleyeceğini açıklamıştı.

EMA, Avrupa Birliği ülkeleri ile İzlanda, Norveç ve Liechtenstein’daki 300’den fazla miyokardit ve perikardit vakasını inceledi. Vakaların çoğunun Pfizer’ın Comirnaty adlı Corona virüsü aşısının ardından ortaya çıktığı kaydedildi.

AB ülkelerinde Pfizer’ın elçi RNA (mRNA) aşısı, Moderna firmasının aşısından daha yaygın kullanılıyor.

Pfizer, yaptığı açıklamada vakaların genellikle hafif olduğunu ve bireylerin genellikle kısa süreli tedavi ve dinlenmeyle düzeldiklerini kaydetti. Alman ortağı BioNTech ise konuyla ilgili yorum yapmadı.

EMA ayrıca Johnson & Johnson ve AstraZeneca firmalarının aşılarının da bu vakalarla bağlantısını inceledi ve henüz bu aşıların kalp iltihabıyla bir bağlantısını henüz tespit etmediklerini kaydetti.

Kalp iltihabı semptomları arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çarpıntı yer alıyor.

EMA yaptığı açıklamada tüm Corona virüsü aşılarının faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğuna da dikkat çekti.

Kaçış sendromu uyarısı

EMA’in güvenlik heyeti ayrıca nadir görülen bir kılcal damar ve kan bozukluğu olan kaçış sendromu (CLS) geçmişi olanlara Johnson&Johnson aşısının yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Firma, Reuters haber ajansının konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Kurum Haziran ayında CLS’nin AstraZeneca’nın Vaxzevria adlı aşısının yan etkileri arasında sıralanması tavsiyesinde bulunmuştu. EMA, sıvıların kılcal damarlardan sızarak ödem ve kan basıncının düşmesine neden olan bu sendromu daha önce geçirenlerin aşıyı olmaması gerektiğini belirtmişti.

AstraZeneca ve J&J firmalarının aşıları Corona virüsü proteinlerinin vücutta bağışıklık yanıtı oluşması amacıyla bir tür soğuk algınlığı virüsü kullanılarak geliştirildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.