enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:35 Şirketlerden N’Aber!
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:36 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:35 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:09 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
00:01 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

EFSA: Gıda kaynaklı salgınlar artış gösteriyor

EFSA: Gıda kaynaklı salgınlar artış gösteriyor
22.12.2022
A+
A-

Avrupa gıda güvenliği otoritesi hayvan kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı salgınların artış gösterdiğini açıkladı. Ancak bu düzeyler halen pandemi öncesi düzeylerin altında.

Avrupa’nın gıda güvenliği otoritesi EFSA, 2021 yılında raporlanan hayvan kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı salgınlarda önceki yıla göre artış görüldüğünü açıkladı.

AB 2021 Tek Sağlık Raporu

Diğer yandan AB Tek Sağlık (One Health) hayvan hastalıkları raporuna göre söz konusu hastalık ve salgınlar halihazırda COVID-19 pandemisi öncesi döneme göre düşük bir seviyede.

EFSA Journal dergisinde yayınlanan 270 sayfalık rapor pandemi öncesine göre devam eden düşüşü 2021’de halen yürürlükte olan önlemlere bağlıyor. Bunun yanında Yersinia ve Listeria gibi bazı bakterilerin salgınlarında ise pandemi öncesi düzeylerin aşıldığı ifade edildi.

Gıda salgınlarının birinci nedeni Salmonella ve yumurta

Gıda kaynaklı salgınlar açısında 2021 yılında en büyük oran %19,3 ile Salmonella salgınları oldu. Gıda kaynaklı salgınlar diğer hastalıklardan en az iki kişinin aynı yiyecekten hastalanmış olması kriteri ile ayrıldı. Salmonella salgınlarının en yaygın nedeni yumurta, yumurta ürünleri ve farklı bileşenlerden oluşan karışık yiyecekler oldu.

Genetikteki gelişmeler teşhisi kolaylaştırıyor

Raporlanan Listeria monocytogenes salgını sayısı bugüne kadarki en yüksek seviyesine çıktı (23). Sayıdaki bu artışın nedeninin genom sekansı tekniklerinde yaşanan gelişmeler sayesinde bilim insanlarının salgınları daha iyi tespit ve teşhis edebilmeleri olabileceği değerlendirildi.

En yaygın zoonotik hastalık mikrobu Campylobacter

Raporda insanlarda salgına neden olmamış hayvan hastalıklarına da yer verildi. Campylobacter en fazla vakaya neden olan hastalık etmeni olmaya devam etti. Toplamda 127 bin 840 kişiyi etkileyen bu mikrobun en yaygın kaynaklarının tavuk ve hindi eti olduğu belirtildi.

Hayvanlardan bulaşan mikroplarda ikinci sırayı toplamda 60 bin 50 vaka raporlanan Salmonella aldı. Bunu 6789 vaka ile Yersinia, 6084 vakayla Şigatoksin üreten E. coli, 2183 vakayla Listeria aldı.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.