enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:48 Işıkhan: Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma yok
12:34 Gazeteci Aslı SÖZBLİR’in Sabah Kahvesi’nde ‘Orada neler oluyor’
00:16 Dünya Bankası’nın raporuna göre, “Gazze Şeridindeki Enkazı Kaldırmak Yıllar Sürecek”
00:11 Zelenski Biden’e “Zafer Planı”nı Açıkladı
00:10 Noterlere yeni düzenleme: Bugün Adalet komisyonunda
00:10 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’ndeki toplantıda konuştu
00:10 Bakan Yerlikaya: FETÖ ile mücadele kararlılıkla devam edecek
00:09 Gazeteci E. Ataner YÜCE, sen ne dersen de ‘Dünya Dönüyor’
00:09 Gazeteci Mustafa SALMAN’dan AK Parti’yle ilgili geçen haftanın gündemi
00:08 Spor Muhabiri Mustafa SALMAN’dan ‘Spor Gündemi’ne damgasını vuran spor haberleri
00:08 Bakan Tunç: Hain örgütün her bir üyesi Türk adaleti önünde mutlaka hesap verecek
00:07 Fırat Kalkanı bölgesinde 2 terörist etkisiz hale getirildi
00:07 Terörist elebaşı FETÖ’nün ölümünü örgüte yakın siteler ile yeğeni duyurdu
00:06 Parti Sözcüsü Çelik, MKYK toplantısı sonrası: “Terörist başı Gülen İslam’a ihanet etmiş, insanlığa, milleti”mize ihanet etmiş bir haindi”
00:06 MSB: FETÖ elebaşı vatansız olarak öldü
00:05 Kurtulmuş: İsterdik ki ömür boyu hapislerde çürüsün
00:05 Belçika’da Yerel Seçimler: Emirdağ Asıllı Emir Kır’ın Brüksel’deki Zaferi
00:03 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali binlerce kişiye lezzet şöleni yaşattı
00:03 Bakan Fidan: Karanlık örgütün elebaşı öldü
00:03 İşte Şehit HAMAS Lideri Yahya Sinvar’in Vasiyeti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Bilim İnsanı Yıldız, “Su yönetimi, iklim değişikliğinin belirsizliklerini yönetebilecek şekilde geliştirilmeli”

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Bilim İnsanı Yıldız, “Su yönetimi, iklim değişikliğinin belirsizliklerini yönetebilecek şekilde geliştirilmeli”
13.07.2024
A+
A-

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Bilim İnsanı Dursun Yıldız, iklim değişikliğinin nedenleri ve nasıl önlenebileceği konusunda dünya çapında farkındalığın artırılması amacıyla, iklim krizini önlemek için atılması gereken adımlar üzerinde durulduğunu açıkladı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

SPD Başkanı Yıldız ; Su bir ulusal güvenlik meselesi ama siyasetin gündeminde yeterince yer almıyor ! – Su Politikaları Derneği

[Su Politikaları Derneği Başkanı ve Bilim İnsanı Dursun Yıldız]

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Bilim İnsanı Dursun Yıldız, son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerinin ülkemizde de artarak devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin “bölgesel kuraklık ülkesi” olduğuna dikkat çeken Yıldız, iklim değişikliğinin etkilerinin, kısa süreli, çok şiddetli ve yerel yağışlarda, sıcak hava dalgalarında ve orman yangınlarındaki artış ile tarımsal üretimde de azalma şeklinde ortaya çıktığının altını çizdi.

Bilim İnsanı Dursun Yıldız, ülkede yaşanan bölgesel kuraklıkların özellikle Trakya, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerinde daha sık tekrarlandığını belirtti.

Dursun Yıldız, ülkemizde yağışların ise artık daha ani ve çok şiddetli düşmeye başladığına vurgu yaparak, hem yağışlarda yaşanan bu değişimin hem de kuraklığın, su kaynaklarını giderek tehdit ettiğini dile getirdi.

SU YÖNETİMİ – Döktaş

“Su yönetimi, iklim değişikliğinin belirsizliklerini yönetebilecek şekilde geliştirilmeli”

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Bilim İnsanı Dursun Yıldız, iklim değişikliğinin etkilerinin küresel ölçekte azaltılması için sera gazı salımının azaltılarak ortalama sıcaklık artışının kontrol altına alınmaya çalışıldığına işaret ederek, ülke ölçeğinde riskleri azaltmak için öncelikle su yönetiminin ve iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı belirsizlikleri yönetebilecek şekilde geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu kapsamda teknolojik gelişmeler de kullanılarak tarımsal, kentsel, evsel ve sanayi su kullanımlarımızın çok verimli hale getirilmesi lazım” diyen Yıldız, ayrıca kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesinin de özellikle gelecekte gıda güvencesinin sağlanması açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Su Kaynakları Yönetimi – Universal Yazılım

Yıldız, su kaynaklarının miktar ve kalite olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması için nehir havzası ölçeğinde iyi yönetilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu konuda bizim 3K olarak tanımladığımız bir plana ihtiyaç var. Ülkeler su kaynaklarıyla ilgili ‘koruma‘, ‘kullanma‘ ve ‘kurumsal kapasite geliştirme‘ adımlarını nehir havzası ölçeğinde hızla uygulamaya geçirmelidir. Bu kapsamda doğal çevrenin ve su kaynaklarının korunması, suyun en verimli şekilde kullanılması için altyapının ve toplumsal bilincin geliştirilmesi, en iyi şekilde yönetilmesi için kurumsal kapasitenin dijital teknoloji destekli olarak artırılmasına ihtiyaç var. Birçok ülkede sürdürülebilir bir ekonomi için su yönetimi anlayışının ve su kullanım alışkanlıklarının radikal bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor.”

Yıldız, Türkiye’de geçen yıl suyun merkezi yönetimi ve kurumların koordinasyonundan sorumlu “Ulusal Su Kurulu” oluşturulduğunu dile getirerek, “Ülkemiz, nehir havzası ölçeğinde bütünleşik bir su yönetimine yönelik çok önemli adımları tamamlamıştır. Önümüzdeki dönemde su yasası taslağını da yasalaştırarak havza ölçeğinde kurumsallaşmayı da tamamlayacaktır.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.