enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
02:00 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:36 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:19 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:58 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Durdurulan Geminin Kontrolunu Ankara Engelledi”

“Durdurulan Geminin Kontrolunu Ankara Engelledi”
24.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Savunma Bakanlığı, Pazar gecesi Libya açıklarında kaçak silah taşıdığı şüphesiyle durdurulan Türk bandıralı bir yük gemisinin incelenmesini Ankara’nın engellediğini doğruladı.

Bakanlık sözcüsü, daha önce Der Spiegel dergisinde çıkan haberin doğru olduğunu belirtirken bölgedeki Alman Komuta Merkezi’nin, yaşanan olayla ilgili olarak Berlin’deki bakanlık yetkililerini bilgilendirdiğini açıkladı.

Alınan bilgiye göre Avrupa Birliği (AB) Misyonu “Irini” bünyesinde görevli “Hamburg” adlı Alman ordusuna ait fırkateyn, Pazar günü öğleden sonra misyonun komuta karargahı Roma’dan gelen bir ihbar üzerine, Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinin 200 kilometre açıklarında “Rosaline-A” adlı Türk yük gemisini durdurdu.

Alman fırkateynden Türk gemisine geçen Alman askerler, gemide kaçak silah bulunup-bulunmadığına dair arama çalışmalarına başladı. Bu süreçte Ankara’nın devreye girerek, geminin aranmasını protesto ettiği ve kontrol izninin iptal edildiği belirtildi. Bunun üzerine Roma’daki komuta merkezinin devreye girerek, Alman askerlere aramayı durdurmaları emrini verdiği açıklandı.

Alman askerlerin gemiyi güvenli bir şekilde terk edebilmek için bu sabahın ilk saatlerini bekledikleri ve ardından helikopterle “Hamburg” fırkateynine döndükleri belirtildi. Yoluna devam eden “Rosaline-A”nın Libya’daki Misrata Limanı’a demir atmasının planlandığı öne sürülüyor. Alman bakanlık yetkilisi, “İrini” misyonunun kuralları kapsamında, kaçak silah taşıdığından şüphenilen bir geminin mürettabatın itirazına rağmen aranmasının mümkün olduğunu, ancak Roma’daki komuta karargahının arama emrini geri çekmesi nedeniyle operasyonun durdurulduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunun uygulanması için Avrupa Birliği’yle ortaklaşa başlattığı ve Yunanca “barış” anlamına gelen “İrini” isminin verildiği misyon, geçen Mart ayında faaliyete girmişti.

AB yetkilileri, misyonun amacının Libya açıklarında gemileri denetlenmek, yasa dışı silah kaçakçılığı ve petrol ticaretini engellemek olduğunu, ayrıca mülteci kaçakçılığı yapan örgütlerle de mücadeleye katkı sağlamanın hedeflendiğini açıklamıştı.

Almanya, “İrini” misyonuna “Hamburg” adlı fırkateynindeki 240 askeriyle destek veriyor. İtalya ve Fransa gibi başka AB ülkeleri de gemilerin yanısıra, hava ve uydu güçleriyle misyona katılıyor. Fransız gemisi “Courbet” 10 Haziran’da Akdeniz’de Libya’ya silah taşıdığından şüphelenilen Tanzanya bandıralı gemiyi aramak istemiş, ancak iki Türk firkateyni tarafından taciz edildiği iddiasıyla NATO’ya başvurmuş, iki ülke arasında gerilim çıkmıştı. “İrini” misyonu 31 Mart 2021’e kadar sürecek.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.