enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:39 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş Toplantısı ve Konferansı 2025 yılında Bursa’da düzenlenecek…
18:15 Hatay’da vatani görevini yaparken hayatını kaybeden piyade er Yılmaz, toprağa verildi…
17:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “depremin Türkiye’nin gerçeği, yaşanan kayıpları sonlandırmak ancak sağlam yapılar inşa ederek mümkün olacak”…
17:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Saldırının gerçekleştirilmesi, tam anlamıyla haydutluktur, korsanlıktır”…
17:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Saldırının gerçekleştirilmesi, tam anlamıyla haydutluktur, korsanlıktır”…
15:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’nin provokasyonlarına kesinlikle gelmeyeceğiz”…
14:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı…
14:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, CHP Genel Başkanı Özel’e geçmiş olsun telefonu…
13:59 CHP lideri Özgür Özel, Sırrı Süreyya Önder’in cenaze töreni sonrası saldırıya uğradı…
13:46 Halil Falyalı iddialarını gündeme getiren Cemil Önal Hollanda’da öldürüldü…
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
09:30 Kanal D ekranlarının uzun soluklu polisiye dizisi Arka Sokaklar’a Gökçe Kurt karakteriyle katılan Yasemin Allen, kimdir?
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:40 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -III-
08:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
08:21 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
08:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
07:59 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
07:53 Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın deyimi ile “Türk tarihçiliğinin medârı iftiharı” Halil İnalcık…
07:44 CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim hedefi için “sürpriz hamle” planı ortaya çıktı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya nereye gidiyor?

Dünya nereye gidiyor?
06.03.2022
A+
A-

Savaşın nereye gideceğine dair endişeli sorular var. Bunlara kısa kısa cevaplar vermek istiyorum.

Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN & İstanbul Ticaret Üniversitesi 

Öncelikli merak konusu, şu an savaşın nasıl gittiği? Aslına bakarsanız bu kadar karmaşa içinde okuma yapmak kolay değil. Ruslar bir yıldırım savaşı yapmadı veya yapamadı. Aksine kendileri için pek tercih edilmeyecek bir yıpratma savaşının içine sürüklenmiş gibi görünüyor.

Belki Ukrayna ordusu, Rusları sınırda karşılamış olsaydı Ruslar çok daha etkili olabilirdi, ama savaş şehir çatışmalarına dönüşecek gibi. Bu da Rusya’nın çok zorlanacağı anlamına gelir. Ne askeri geleneği ne de kuvvet yapısı buna uygun. Rus ordusu tarih boyunca ateş gücüne dayanmıştır. Şimdi de farklı değil. Ağır ve zırhlı birliklerle rakibini ezmeye yönelecektir. Bu da daha fazla kan ve şiddet demek. Ama uzun vadede Rusya, Ukrayna’da kolay kolay kaybetmez.

Peki bu savaş burada kalır mı? Eğer Ruslar, Ukrayna’da kaybetmezse kavga burada bitmez. Sırada Moldova ve Baltık ülkeleri gelir. Rusya’nın nihai hedefi, yüzyıllar boyunca olduğu gibi Doğu Avrupa’daki “tampon ülkeleri” kontrol altına almak. Çünkü bu bölgeleri hem tehdit olarak görmeye devam edecek hem de adım adım yeni fırsatlar olduğunu düşünecektir.

Büyük bir savaş çıkar mı? Çok muhtemel. Rusya öyle ya da böyle Baltık ülkeleri gibi NATO üyelerine kadar uzandığında işler daha da kızışacak.

Bu nükleer savaşa sürüklendiğimiz anlamına gelir mi? Hayır. Aksine Rusya, NATO sınırına dayandıkça savaş daha da asimetrik yöntemlere doğru evrilir. Nükleer bir savaş ne NATO’nun ne de Rusya’nın beklentilerini karşılar. Herkes ölür. Hem Rusya hem ABD, nükleer diplomasinin ne demek olduğunu çok iyi bilir. Bu nedenle nükleer tehditler havada uçuşsa da nükleer savaş olmaz. En kesin cevap verebileceğimiz konu budur. Tam da bu nedenle uzun ve yıpratıcı iç savaşlarının yaşanması ihtimali kaçınılmaz gibi görünüyor.

Asıl kavga nerede çıkar? Büyük ihtimalle en sert mücadele Polonya’da verilecektir. Çünkü Polonya, büyük savaşların fay hattıdır. Almanlar ve Fransızlar birbiriyle Ruhr  bölgesinde savaşır. İngilizler, Fransız veya Almanlarla Belçika’da savaşır. Ruslar ve Almanlar, Polonya’da karşılaşır. Tarihin bize gösterdiği araziler bunlar.

Sonunda ne olur? Sonunda Ruslar kaybeder. Tüketme savaşlarının temel özelliği, ekonomik güce dayanmasıdır. Mesela, Birinci Dünya Savaşı böyle sonuçlandı. Sovyet İmparatorluğu, Afganistan’dan sonra böyle çöktü. Rusların en zayıf noktası hâlâ ekonomisi. Hitler gibi yıldırım harekâtları da yapamıyor. Bu mantıkla Batılı ekonomiler karşısında bir noktadan sonra kaybetmesi kaçınılmaz gibi.

Bunların fazlaca cesur ve kısa cevaplar olduğunu biliyorum. Hem de çok uzun vadeli hesaplar. Her şeyin burada resmedildiği gibi ilerlemesi gerekmiyor. Ancak uzun vadeli düşünmekte fayda var. Bunu bir düşünme alıştırması olarak da görebilirsiniz. Bugünden bakınca tarihi referanslara da dayanırsanız karşınıza aşağı yukarı böyle bir resim çıkar. Bu ihtimalleri yaklaşık beş yıldır yazıyor ve konuşuyorum. İkinci Dünya Savaşı öncesi şartların hepsi tamamlanıyor. Buna hazır olmak lazım.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.