enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:01 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
11:13 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
07:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
07:21 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
07:04 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:52 Mesafe Giderek Açılıyor
06:50 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:22 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
06:12 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
05:45 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:04 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:47 Yazar Yavuz DONAT yazdı: Atatürk’ün basın toplantısı…16 Ocak…
20:47 Tugay: Uğur Mumcu’nın ışığı yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor
20:05 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:47 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:44 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:27 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
06:07 İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek; Türkiye ve Marmara için örnek model
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya ekonomisinin geliri iklim değişikliği nedeniyle yüzde19 azalacak

Dünya ekonomisinin geliri iklim değişikliği nedeniyle yüzde19 azalacak
17.07.2024
A+
A-

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi Dursun YILDIZ, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen  yeni bir çalışmaya göre, CO2 emisyonların bugünden itibaren büyük ölçüde azaltılacak olsa bile, iklim değişikliği nedeniyle dünya ekonomisinin gelirinin de 2050 yılına kadar yüzde 19 azalacağına dikkat çekti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’den Gazeteci Ataner YÜCE’ye, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Su Politikaları Uzmanı Dursun YILDIZ, iklim değişikliği nedeniyle dünya ekonomisinin geliri her yıl 38 trilyon dolar zarara  yol açtığını dile getirdi.

Bu zararlar, küresel ısınmayı iki derece ile sınırlamak için gereken iklim değişikliği etkilerini  azaltma  maliyetlerinden altı kat daha fazla olduğunu söyleyen YILDIZ,  Bilim insanlarının, son 40 yılda dünya genelinde 1.600’den fazla bölgeden elde edilen ampirik verilere dayanarak, değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki gelecekteki etkilerini değerlendirdiğini hatırlattı.

Dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle her yıl 38 trilyon dolar gelir  kaybına uğrayabilir – Referans Türk – Haber, Gündem, Son Dakika, İş ve  Ekonomi Haberleri – Haberin Referans Noktası

Dursun YILDIZ,  Nature dergisinde yayınlanan  bu yeni çalışmaya göre, İklim değişikliği nedeniyle “Kuzey Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere bölgelerin çoğunda güçlü gelir düşüşlerinin öngörüldiğini ve yapılan çalışmanın ilk yazarı Maximilian Kotz’un, “ Güney Asya ve Afrika ülkeleri  bu durumdan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacak.  Bu durum iklim değişikliğinin tarımsal ürün  verimi, işgücü verimliliği ve altyapı  gibi ekonomik büyümeyle doğrudan  ilgili hususlar  üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı oluşacak “ açıklamasını yaptığını belirtti.

Genel olarak, küresel yıllık zararın 38 trilyon dolar olacağının tahmin edildiğini ve 2050 yılında bu rakamın 19-59 trilyon dolar arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıklayan Yıldız, şunları söyledi:

“Araştırmacılar bu zararın esas olarak sıcaklıklardaki artıştan  kaynaklanacağını yağışlardaki değişiklik ve sıcaklıklarda değişimin de bunda etkili olacağını belirtiyor. Fırtınalar , kontrol edilemeyen yangınlar ve  diğer aşırı hava olayları bu zararları daha da artırabilecek”.

Dünya ekonomisi iklim değişikliği sebebiyle yüzde 18 küçülebilir! -  Paraanaliz

ABD ve Avrupa Birliği için de büyük ekonomik maliyetler çıkacak

Su Politikaları Uzmanı Dursun YILDIZ, Araştırmaya liderlik eden Postdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsünden bilim insanı Leonie Wenz’in, “Analizimiz, iklim değişikliğinin önümüzdeki 25 yıl içinde dünyadaki hemen hemen tüm ülkelerde ve aynı zamanda Almanya, Fransa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde büyük ekonomik hasarlara neden olacağını gösteriyor” dediğini hatırlattı.

Wenz, Leonie

[Leonie Wenz)

Leonie Wenz ‘in, bu  zararların geçmişte salınan emisyonların bir sonucu olduğunu dile getirdiğini belirten Dursun YILDIZ,  Wenz ‘in, “Bu zararların  en azından bazılarından kaçınmak istiyorsak iklim değişikliği etkilerine  daha fazla dirençli olmaya  ihtiyacımız olacak. Ve emisyonlarımızı büyük ölçüde ve derhal azaltmamız gerekiyor; aksi takdirde ekonomik kayıplar artacak, yüzyılın ikinci yarısında daha da büyüyecek ve 2100 yılına kadar bu kayıplar  tüm dünyada ortalama yüzde 60’a ulaşacak. Bu durum iklimimizi koruma maliyetinin  çok daha ucuz olduğunu açıkça gösteriyor. Bu maliyete  biyolojik çeşitlilik kaybı gibi hesaba katılmayanlar dahil değil” dediğini açıkladı.

Bugüne kadar, iklim değişikliğinin yol açtığı ekonomik zararlara ilişkin küresel projeksiyonların, genellikle uzun vadede  ortalama yıllık sıcaklıkların ulusal etkilerine odaklandığını hatırlatan Dursun YILDIZ, şöyle devam etti:

Dünyanın sorunu: İklim değişikliği - Son Dakika Haberleri

“Araştırmacılar, son 40 yılda dünya çapında 1.600’den fazla ulusal  bölge ölçeğinde  iklimin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine ilişkin en son ampirik bulguları kullanarak,  gelecek 26 yılda  sıcaklık ve yağış değişikliklerinden kaynaklanan  hasarları büyük oranda tahmin edebildiler. Bu çalışma daha uzun vadeli tahminlerle ilgili büyük belirsizlikleri azaltırken, ayrıca zaman ve mekan boyunca ayrıntılı bilgi sağladı.

Bilim insanları bu çalışmada ampirik modelleri en son teknolojiye sahip iklim simülasyonlarıyla (CMIP-6) birleştirdiler. Daha da önemlisi, iklim  değişikliğinin  geçmişte ekonomiyi ne kadar kalıcı bir şekilde etkilediğini de değerlendirip  hesaba kattılar”.

En az sorumlu olan ülkeler en çok acı çekecek

YILDIZ, yapılan bu çalışmanın, iklim değişikliği etkilerinin hemen hemen her yerde zarara neden olacağını ve ancak tropik bölgelerdeki ülkelerin zaten daha sıcak olduğundan en fazla zarar göreceğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Çalışmanın sonuçlarına göre, insan kaynaklı iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ülkelerin, yüksek gelirli ülkelerden yüzde 60,  yüksek emisyon salımı yapan ülkelerden ise yüzde 40 daha fazla gelir kaybına uğrayacaklarının tahmin edildiğine dikkat çeken Su Politikaları Uzmanı Dursun YILDIZ, ayrıca bu ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için en az kaynağa sahip olan ülkelerin olmasının da iklim değişikliği karşısındaki eşitsizliğini arttırdığını kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ

Biyografi

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.

1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.

Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.