enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Dünya ekonomisi ilk kez böyle bir dönem yaşıyor”

“Dünya ekonomisi ilk kez böyle bir dönem yaşıyor”
29.03.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner
TÜHA HABER / Koronavirüs salgını tüm yerküreyi etkilemeye devam ediyor. Yaşanan ilkler ve devletlerin aldığı kararlar yeni bir sürecin habercisi. Sürecin ekonomi boyutunu değerlendiren uzmanlara göre dünya ilk kez böyle bir dönem yaşıyor.

TRT HABER : Sertaç Aksan

Çin’de ortaya çıkan ardından önce çevre ülkelere ardından Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler ve atılan adımlar yeni bir döneme işaret ediyor.

1929 Buhranı, 1. ve 2. Dünya Savaşları döneminde yaşananların dahi bugünlere oranla daha az zarar verdiği özellikle ekonomi çevrelerinde konuşuluyor.

Stratejist Cüneyt Paksoy, insanların evlerine kapandığı, arz-talep dengesinin ciddi hasar aldığı, merkez bankalarının para bastığı, dijital teknolojinin ilk kez bu denli geniş çaplı kullanıldığı dönemi ve Türkiye’nin tüm bu süreç sonrasındaki muhtemel konumunu yorumladı.

“Diğer tüm sıkıntılı dönemlerden farklı bir durum var”

Dünya tarihinde daha önce hiç test edilmeyen bir dönem yaşandığını belirten Paksoy, “Ne Büyük Buhran’da ne de dünya savaşları sırasında dünya bu denli birbirine entegre değildi. Geçmişe kıyasla bugünkü etkiyi analiz etmeye çalışmak eksik kalır. Çünkü dünyanın tamamen birbirine bağlı olduğu bir çağdayız” dedi.

Tıpkı dünya savaşları döneminde olduğu gibi borçların ödenememe risklerinin çok yüksek olduğunu anlatan Paksoy, şöyle devam etti:

“Dünyada devamlı artan bir borç var. Karşılığında da o borçların ödenebilirliğini sağlayacak büyüme gelmiyor. Bunun yanı sıra servet tek elde toplanıyor. Sosyal farklılıkların giderek arttığı bir dönemde her şeyin üstüne şimdi bir de koronavirüs eklendi. Bütün dünya entegrasyonu birbirini zincirleme etkiledi ve ekonomik açıdan tam bir depresyon hali yaşanmaya başladı.”

Stratejist Cüneyt Paksoy.
[Stratejist Cüneyt Paksoy.]

Geri dönüşü olmayan bir yola girebiliriz

Paksoy, dünya tarihinde daha önce hiçbir dönemde bu kadar çok önlem alınmadığını vurgulayarak, şu an alınan önlemlerin amacının finansal sistemin çökmemesi ve özellikle tahvil piyasalarının kırılmaması olduğunu söyledi.

“Dünya diken üstünde. Reel sektörün batmaması için adımlar atılıyor” diyen Paksoy, şöyle devam etti:

“Daha önce dünya geri dönüşü olmayan bir yola girmişti ama korona ile artık bu yolda dönüşü olmayan noktaya gelme riskiyle karşı karşıya. Dünya genelinde çok büyük bir kamulaştırma görebiliriz. Ulaştırma, turizm, hava yolu şirketleri gibi sektörlerde durum ortada. Tedarik zinciri bozuldu ve bunun sonuçları olacak.
Dünya resesyona mı girecek, yoğun para mı basarak çok ciddi enflasyon mu görecek yoksa bu dönemi el birliğiyle arkada mı bırakacağız net değil. Devletlerin özel şirketlere el koyacağı bir dönem yaşayabiliriz.

Borç, teminat ve alacaklı üçlüsü düzene konabilirse belki geride bırakabiliriz bu krizi. Bunun için de borçluların ve alacaklıların G20 benzeri global bir gücün liderliğinde karşılıklı oturup, bunları konuşması lazım. Burada öncelik ödeme kolaylığı ve bazı borçların belirli oranda silinmesi olabilir.

Bugün gelinen noktada ekonomide hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyleyebiliriz. Tarih yeniden yazılıyor, dünya farklı bir yerde. Merkez bankaları tarafından çok fazla para basıldı. Günümüz dünyasında 24 saat birbirine bağlı piyasalar var ve bugün itibarıyla bunların çökme riskleri de mevcut.”

“Türkiye basit hasarla atlatırsa yeni dönemde farklı yerde olur”

Stratejist Cüneyt Paksoy, insanların işe gidememe, maaş alamama, borçlarını ödeyememe gibi korkuları olduğunu, şirketlerin de bu riskleri taşıdığını ve ne zaman normale döneceklerini bilemediklerini hatırlattı.

“Üretim ne zaman düzelecek, borçlar nasıl ödenecek?” soruları şimdilik yanıtsız diyen Paksoy, Türkiye’nin durumunu ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Türkiye de global sisteme fazlasıyla entegre bir ülke. Dünyada senaryo olumlu bir hal almalı ki Türkiye de bu yeni süreçte kendini gösterebilirsin. Mali disiplin ve dengelemeyi tamamlamış ve henüz yol almaya başlamış bir ülke olarak koronavirüs ile karşılaştık.

Eğer bu dönemi az hasarla atlatabilirsek V şeklinde bir grafik sergileyebiliriz. Eğer bunu başarabilirsek yeni dönemde çok daha iyi bir noktada olabiliriz. Doğuya ve batıya açığız. Kıtaların ortasındayız. ABD’den Çin’e, Rusya’dan Avrupa’ya kadar çok farklı güçlerin enerji ve ticaret koridorlarının göbeğindeyiz. Salgının etkilerini belirli bir seviyede tutabilirsek, jeo stratejik konumumuzun avantajıyla yeni dünya düzeninde güçlenmiş olarak yerimizi alırız.”

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Mart 2020]

Ya İstiklal Ya Ölüm
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.