enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DSÖ ilk kez maymun çiçeği aşısına onay verdi: Afrika’da kullanımın önü açıldı

DSÖ ilk kez maymun çiçeği aşısına onay verdi: Afrika’da kullanımın önü açıldı
14.09.2024
A+
A-

Sağlık yetkilileri aşılamaların salgınla mücadelede kritik bir rol oynayacağını belirtiyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ) Cuma günü ilk kez bir maymun çiçeği (mpox) aşısının kullanımına onay verdi. Bunun Afrika’da hızla büyüyen salgınla mücadelede önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Danimarkalı Bavarian Nordic’in ürettiği aşının kabul görmesinden sonra UNICEF ve Gavi gibi kuruluşlar satın aldıkları binlerce doz aşıyı Afrika’ya gönderiyor fakat tek bir üretici olduğu için aşı tedariki sınırlı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaygın olarak görülen salgında şu ana kadar binlerce vaka bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Mpox’a karşı bu ilk aşı onayı, hastalıkla mücadelede önemli bir adımdır, hem mevcut Afrika’daki salgınlar hem de gelecekteki olası salgınlar açısından,” diye konuştu.

Ghebreyesus, aşının en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılması için “acil” bir şekilde alım, bağış ve dağıtımın artırılması çağrısında bulundu.

Avrupa ve Kuzey Amerika’daki zengin ülkeler, 2022’deki küresel mpox salgını sırasında Bavarian Nordic’in mpox aşısını onaylamıştı.

DSÖ onayı kapsamında, aşı 18 yaş ve üzerindeki kişilere iki doz olacak şekilde uygulanabilir.

Çocuklar üzerindeki etkileriyle ilgili sınırlı kanıt bulunmasına rağmen, onayla beraber “faydanın riskten üstün olduğu durumlarda” bebekler, çocuklar ve ergenlerde aşının kullanılabileceği belirtiliyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (ACDC) göre, salgının etkili olduğu Kongo’da vakaların yüzde 70’i çocuktu. Yine hayatını kaybedenlerin yüzde 85’ini 15 yaş altı çocuklar oluşturdu.

DSÖ iki yıl önce başlayan salgından bu yana 120’yi aşkın ülkenin 103.000’den fazla mpox vakası doğruladığını açıkladı. Pazar gününe kadar olan son sayım, Afrika’da 12’den fazla ülkede 723 kişinin hastalıktan hayatını kaybettiğini gösterdi.

Afrikalı uzmanlar, kıtadaki mevcut salgınları durdurmak için yaklaşık 10 milyon aşıya ihtiyaç duyabileceklerini tahmin ediyorlar.

Avrupa Birliği (AB) ve bazı üye ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve aşıyı geliştiren şirket Bavarian Nordic ile birlikte, DSÖ’ye 620.000 doz aşı bağışlamayı planlıyor. Japonya da LC16 aşısından 3 milyon doz gönderecek.

Ancak geçen hafta itibarıyla, salgından en çok etkilenen ülke olan Kongo’ya yalnızca 250.000 doz aşı teslim edildi.

Afrika’da geçen hafta mpox bağlantılı 107 yeni ölüm ve 3.160 yeni vaka kaydedildi. ACDC Başkanı Dr. Jean Kaseya mevcut durumun “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

Mpox, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesine ait olup, ateş, üşüme ve kas ağrıları gibi daha hafif semptomlara neden olur. Daha ciddi vakalarda ise yüz, eller, göğüs ve genital bölgelerde lezyonlar gelişebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.