enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:56 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:32 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:15 CHP kurultayı davası ertelendi
07:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
07:26 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
07:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
07:19 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
07:15 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
07:05 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
07:03 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin İstanbul’da “yaz buluşması”
07:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
06:21 İMMİB-SPD’nin AWARE Projesi Çevrimiçi I. Sektörel Çalıştayı yapılacak.
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
22:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
09:46 Kabine bugün toplanacak
09:41 Gazze kitabı: İsrail’in algı operasyonuna cevap
08:32 CLIMPS Projesi Uygulama Ekibi’nden KOTO’ya çalışma ziyareti
08:02 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
07:49 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
07:01 Medeniyetler Çatışması, Batı Karşıtlığı ve İslamcılığın Yeniden İnşası
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”

DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”
10.05.2025
A+
A-

* Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde, kira artış tavanının kaldırılmasının ardından yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti.

* Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, dar ve sabit gelirli yurttaşların karşı karşıya kaldığı barınma krizinin derinleştiği vurgulandı.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA (TBMM), 10 MAYIS 2025 – Demokrat Parti Sözcüsü DP'li vekil Altıntaş: Adalet yerini bulmalı - 45 Haber Manisa Haber Portalıve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, TÜİK’in 2025 Mayıs ayı verilerine göre kira artışlarının belirlenmesinde esas alınan 12 aylık TÜFE oranının yüzde 48,73’e ulaştığını hatırlatarak, bu artışın özellikle büyükşehirlerde yaşayan kiracılar üzerinde ciddi yük oluşturduğunu ifade etti.

2022 yılında yürürlüğe giren ve iki yıl süreyle uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırılmasının ardından, kiraların yeniden TÜFE’ye endekslenmesiyle hane gelirlerinin büyük bölümünün kira harcamalarına ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı.Altıntaş açıklamasında şunları kaydetti:

“Barınma hakkı Anayasa tarafından güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Ancak, şu anda dar ve orta gelirli yurttaşlarımız her ay kira gününü borçla, endişeyle bekliyor. yüzde 48’in üzerinde kira artışının sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli vatandaşlar üzerinde yaratacağı sosyal riskler dikkate alınmadan hareket edilmesi, çok daha derin bir barınma krizini beraberinde getirecektir. Hükûmet, serbest piyasaya bırakılan bu süreçte vatandaşını yalnız bırakmış durumdadır.”

 “Kira Artışlarına Yeni Bir Tavan Uygulaması Gündemde mi?”

İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş önergesinde şu sorulara da yanıt verilmesini talep etti:

–        Kira artış tavanının kaldırılmasının ardından piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin Bakanlığın değerlendirmesi nedir?

–        Kira harcamalarının hane halkı gelirine oranı ne düzeydedir ve büyükşehirlerde bu durumun etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

–        yüzde 48’in üzerindeki kira artışlarının doğuracağı sosyal riskler için alınması planlanan önlemler var mıdır?

–        Fahiş kira artışlarına karşı kira destek mekanizmaları gündemde midir?

–        1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni bir kira artış sınırı düzenlemesi yapılması yönünde bir hazırlık var mıdır?

Altıntaş, Türkiye’nin büyük şehirlerinde derinleşen barınma krizine karşı acil ve yapısal tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yurttaşlarımızın yaşam hakkı olan barınmayı piyasaya ve fırsatçılığa teslim edemeyiz. Hükûmetin bu sorunu görmezden gelme lüksü yoktur,” dedi. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.