enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?
03.09.2024
A+
A-

27 AB ülkesinin savunma bakanları, 31 Ağustos’ta Brüksel’de yapılan gayri resmi bir toplantıda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karların Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için kullanılması tartışıldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (TÜRKSAM)  Zehra AligülAraştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinde, Dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya askeri yardım olarak kullanılmasına yönelik benimsenen politikanın, Batı ülkelerinde giderek daha fazla tartışılmaya başlanıldığını dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrasında Batılı ülkelerin, Rus oligarklarına ve devlete ait yaklaşık 300 milyar Euro varlığını  dondurduğunu dikkat çeken Zehra ALİGÜL, “Şimdi ise bu varlıkların, Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırmak ve savaşın mali yükünü hafifletmek amacıyla kullanılabileceği konuşuluyor. Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında bu konuda farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bazı ülkeler böyle bir adımı desteklerken, diğerleri bunun uzun vadeli olumsuz etkiler doğurabileceği endişesiyle temkinli yaklaşıyor” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, AB ülkelerinde değişen bazı hükümetler ve buna bağlı yeni devlet politikalarının, Ukrayna’ya yönelik yardımların azalması yönünde sonuçlar doğurmaya başladığını belirterek,  Almanya’nın, gelecek yıl Ukrayna’ya yapılacak yardımı yarı yarıya düşüreceğini açıkladığını, hatta bunun yanı sıra bazı AB ülkelerinin yardımların artırılması ve Ukrayna’nın savunmasına katkı sağlanması için harekete geçtiğinin altını çizdi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ek olarak, 31 Ağustos’ta savunma bakanları düzeyinde gayri resmi bir toplantı düzenlendiğini hatırlatan Zehra ALİGÜL, “AB dış politika servisi temsilcisi Nabila Massrali basın açıklamasında,  “Bakanlar, Ukrayna’ya yardım sağlanması konusunda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirerek. Özellikle de Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerin ve G7 kredisinin Ukrayna’ya askeri yardım için kullanılmasını tartışlar.” sözlerini dile getirmiştir” dedi.

“Bir yayın kuruluşuna göre 24 Şubat 2022’den bu yana AB ve G7 ülkeleri, yaptırımların bir parçası olarak Rusya’ya ait yaklaşık 300 milyar Euroluk varlığı bloke etmiştir” diyen Araştırmacı Zehra ALİGÜL, şunları söyledi:

“Ukrayna, dondurulan Rus varlıklarının tamamının kendisine aktarılmasını istemektedir. Ukrayna’nın ana paranın tamamını talep etmesine karşılık Batı şimdilik sadece dondurulan Rus varlıklarının faiz gelirini aktarmakla yetinmektedir. 8 Mayıs 2024 tarihinde 3 milyar Euroluk bir aktarım, Brüksel tarafından gündeme getirilmiştir. Temmuz ayında ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1,4 milyar euronun Ukrayna’nın savunma ve yeniden inşası için Kiev yönetimine aktarılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. 29 Ağustos tarihinde Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, durumu “yasa dışı kamulaştırma” olarak değerlendirmiştir”.

Dondurulan Rus varlıklarındaki ana paranın Ukrayna’ya aktarılması durumunda birçok uluslararası sorunu da beraberinde getirmesi ihtimalinin doğacağına vurgu yapan  ALİGÜL, “Dondurulmuş varlıkların el konulup başka bir ülkeye aktarılması, mülkiyet haklarına aykırı bir eylem olarak değerlendirilebilecek minvaldedir. Nitekim AB ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası’ndan bazı yetkililer, bu durumun savaşın belirsiz geleceğinde yararlı olmayacağını ve gelecekte diğer devletler tarafından benzer eylemler için emsal oluşturabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca euronun güvenliği için de tehlikeli bir durum olarak ele alınmaktadır” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinin sonunda, Ukrayna’nın, cephede savunma hatlarını genişletirken, Avrupalı devletlerin, cesur adımlar atmaktan kaçındığını ve askeri yardımları yavaş, tutarsız ve etkisiz bir şekilde sunmakla suçlandığını hatırlattı.

Almanya ve Fransa gibi AB’nin lokomotif ülkelerinin Ukrayna’ya para aktarma konusundaki soğuk tutumlarının, enerji ve ekonomi alanındaki kaygıları sebebiyle Kremlin’i daha fazla kışkırtmaktan geri durduğu şeklinde yorumlandığını ifade eden Zehra ALİGÜL, “Savaşın mali yükünün ağırlığı, Avrupa bünyesinde bulunan Rus varlıklarının aktarılabileceği ihtimalini gündeme getirmiştir. Ukrayna’nın elini rahatlatacak bu durum, Avrupalı devletler için ‘cesur’ bir hamle olarak değerlendirilmektedir” dedi.

***

Yazar hakkında

Zehra ALİGÜL, 2001 Kahramanmaraş doğumludur. Lisans eğitimini 2020-2024 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamıştır. 2024 yılı Ağustos ayında TÜRKSAM’da “Avrupa’da Artan Rus Tehdidi” adlı tezi ile stajını tamamlamıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Bölgesel Çalışmalar, Rus Dış Politikası ve Uluslararası İlişkiler alanlarıyla ilgilenmektedir. 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle TÜRKSAM’da Araştırmacı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.