enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi kabul edecek…
23:03 Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporuna tepki…
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile telefonda görüştü…
17:31 Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.
17:10 CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförüne istenen ceza açıklandı…
16:22 İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 87 yaşında amcası Nurettin Altun hayatını kaybetti.
14:33 Azerbaycan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir adım daha…
09:46 Yeni bir araştırma, sıcak bölgelerde yaygın olan ölümcül mantar hastalığının küresel ısınmayla yayılabileceğini ortaya koydu…
09:12 Mart ayında Suriye’deki Alevi azınlığa yönelik infazlarla ilgili bir şüpheli, hükümet güçlerini suçladı…
09:11 Ana muhalefet partisi CHP, erken seçimi zorlamak için nasıl bir strateji izleyecek?…
08:52 Uluslararası Aile Forumu düzenlenecek…
08:42 Almanya’da başbakan seçilen Friedrich Merz kimdir?…
08:09 Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı…
08:07 Türk Rivierası olarak bilinen Akdeniz kıyısındaki Antalya, D8 Yılın Turizm Şehri Ödülü’ne layık görüldü…
07:28 Bakan Uraloğlu, “23 yılda 740 kilometrelik 430 yeni tünel inşa edildi”…
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi ziyaret etti…
22:33 Dışişleri’nden İsrail’e tepki: Yayılmacı ve tahripkar anlayışın tezahürü…
19:06 Almanya’da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) lideri Friedrich Merz, ikinci oylamada başbakan seçildi…
13:43 Türkiye’nin tanınmış rap sanatçılarından Lvbel C5, şarkılarında uyuşturucuya özendirme suçundan tutuklandı…
13:23 Adı Hollanda ile özdeşleşmiş İlhan KARAÇAY, ‘Siyasi cinayeti neden yazmadı’ğını açıklıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Domateslerin Mersin-Hollanda- Mersin yolculuğu

Domateslerin Mersin-Hollanda- Mersin yolculuğu
10.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Hollanda Temsilcimiz ve duayen gazetecilerden İlhan KARAÇAY, Domateslerin Mersin-Hollanda- Mersin yolculuğunu kaleme aldı.

Hatırlayacaksınız, geçen yıl ekim ayında, Mersin’den Hollanda’ya götürdüğüm bir sandık domatesi yerken çekirdeklerini çıkarıp kurutmuştum. Daha sonra Facebok’ta bir duyuru yaptım ve tohum isteyenlere göndereceğimi belirtmiştim.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Eylul ayına girecekler\DOMATESLER (1).jpg

Domatesler, Mersin’de ‘Yerli’ olarak anılan süper büyük ve lezzetli bir cinse ait.

Tohumları zarf içinde yüzden fazla adrese postaladım. İstanbul’dan tohum isteyenlerin sayısı 9’u bulmuştu. Hollanda ve Avrupa’nın çeşitli yerlerine gönderdiğim tohumların, nasıl fide olduklarını ve daha sonra nasıl yeşerdiklerini özel fotoğraflarda gördüm.

Ben de Hollanda’daki evimin bahçesine 6 fide ektim. Saksılarda büyüttüğüm fideleri de dostlarıma dağıttım.

Ne var ki, evlerimizin bahçeleri için satın aldığımız topraklar, maalesef kalitesiz topraklardır. Aslında bunlara toprak bile denmez. Çöpleri yakıp kompost haline getiriyorlar ve 30-40 kiloluk torbalarda çok ucuza satıyorlar. Benim evimin bahçesine en az yüz torba toprak (!) döktüm. Zira hakiki toprağı bulmak ve getirtmek çok zor. Toprak vitaminsiz olduğu için, özel gübre ve vitamin satın alıp beslemek gerekiyor.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Eylul ayına girecekler\DOMATESLER (2).JPG

Saksılara ektiğim domates tohumları mart ayı soğuğunda, iki ay boyunca 10 cm.’de kaldı. Havalar ısındıkça fideler büyüdü. 6fideyi bahçeme ektim. Arada bir kendini gösteren güneş nedeniyle yavaş yavaş büyüyen fideler, temmuz ayında çok büyük oldular. Açan çiçekler alt kesimlerde domatese dönüştü. Sürgünleri ve fazla yeşil dalları kopardığım halde, üst kısımlara vitamin gitmedi ve üstteki çiçekler hep kurudu. Fidelerde sadece alt kısımlarda domates yetişti.

İşte, o domateslerden birkaçını koparıp Mersin’e götürdüm. Üç günlük otomobil yolculuğum sırasında domatesler kızardı. Fotoğrafta göreceğiniz gibi, ilk kahvaltımda doğradığım domatesleri yedim. Ama ne var ki, o vitaminsiz toprakta yetişen domatesler, Mersin toprağında yetişen domatesler kadar lezzetli değildi.

Bu konuda uzmanlığı olan kişilerden bilgilenmek istiyorum. Benim bu savım doğru mu acaba?

Mersin’den Hollanda’ya, daha sonra da Hollanda’dan Mersin’e transfer olan domateslerin hikâyesi böyle.Şunu belirtmekte yarar var: Hollanda, tarımcılıkta dünya rekortmeni. Topraklarında çok zengin meyve ve sebzeler yetişiyor. Benim sözünü ettiğim topraklar, bahçecilerden satın aldığımız torba içindeki komost topraklardır. Buna dikkat edilirse ve gerçek toprak satın alınırsa bahçelerimiz daha verimli olur.

Ilhan Karacay (@IlhanKaracay) | Twitter

HABER : İlhan KARAÇAY & Amsterdam

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.