enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
23:08 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
22:59 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
22:49 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
19:32 LGS tercih süreci başladı
09:54 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:22 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:06 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:58 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:44 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
08:07 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
07:37 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
07:23 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
07:19 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
07:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
07:07 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
00:29 FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti
23:01 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğal gazda arzın ve talebin merkezi Türkiye

Doğal gazda arzın ve talebin merkezi Türkiye
25.02.2025
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

* Türkmenistan’dan gelecek doğal gaz, swap (takas) modeliyle Türkiye’ye ulaştırılacak.

* İlk etapta 1,3 milyar metreküp olarak planlanan tedarik, ilerleyen dönemde artırılacak.

* Mevcut boru hatlarıyla Avrupa’ya gaz ihracatı da mümkün hale gelecek. Bu adımla Türkiye, enerji arz güvenliğinde kilit bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.

* Detaylar haberimizde…

Benginur İkbal Akgül

Benginur İkbal Akgül

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu yıl itibarıyla Türkmenistan’dan Türkiye’ye doğalgaz tedarik süreci başlıyor. Yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküplük doğal gazın Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Bu gelişme, sadece Türkiye’nin iç pazarını değil, Avrupa’nın gaz ihtiyacını da doğrudan etkileyecek bir stratejik hamle olarak dikkat çekiyor. Zira, boru hatlarıyla taşınan doğal gaz Türkiye üzerinden Avrupa’ya kadar ulaşabiliyor.

Peki, Türkiye bu yeni gaz tedarikiyle Avrupa’ya ne kadar doğal gaz ihraç edebilir? Hangi ülkeler bu gazdan faydalanabilir? Boru hatlarının kapasitesi ne durumda? Bu soruların yanıtlarını BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) Eski Genel Müdürü Fazıl Şenel’e sorduk.

“Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye getirilme süreci 1997’de başladı”

Fazıl Şenel, Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye boru hatlarıyla getirilmesi için ilk girişimlerin 1997 yılında yapıldığını söylüyor. 21 Mayıs 1999’da Aşkabat’ta imzalanan Doğal Gaz Alım-Satım Anlaşması’na göre, yılda 16 milyar metreküp gaz ithal edilmesi planlanmıştı. Ancak fiziki altyapının oluşturulamaması nedeniyle bu anlaşmanın uygulanamadığını belirtiyor.

Doğal gazda arzın ve talebin merkezi Türkiye

“Türkmenistan gazı, swap modeliyle Türkiye’ye ulaştırılacak”

Şenel, yıllar içinde sürecin durağanlaştığını ancak son yapılan anlaşma ile Türkmenistan gazının İran boru hatları üzerinden swap (takas) modeliyle Türkiye’ye getirilmesinin mümkün hale geldiğini anlatıyor. 1 Mart 2025 itibariyle başlayacak olan gaz akışının, ilk etapta 1,3 milyar metreküp seviyesinde olmasının öngörüldüğünü ifade ediyor. Bu miktarın ilerleyen dönemlerde artırılacağını söylüyor.

“Türkiye halihazırda Avrupa’ya doğal gaz ihraç ediyor”

Şenel, Türkiye’nin halihazırda Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’a doğal gaz ihraç ettiğini belirtiyor. Yeni gelen gaz miktarının da uygun koşullarda bu ülkelere ulaştırılmasının planlandığını ifade ediyor. Avrupa’ya gaz ileten başlıca boru hatlarından biri olan Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyor ve yeni gaz akışı için potansiyel bir taşıyıcı olabilir. Bunun yanı sıra Batı Hattı, Rusya’dan gelen doğal gazın Bulgaristan ve Yunanistan’a iletilmesini sağlarken, swap edilen gaz için de alternatif bir güzergâh olabilir. TürkAkım ise Rus gazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye ve buradan Avrupa’ya ulaştırıyor ve kapasitesine bağlı olarak yeni gaz transferinde de kullanılabilir.

Doğal gazda arzın ve talebin merkezi Türkiye

“Türkiye’nin gaz kapasitesi zamanla artacak”

Şenel, mevcut tedarik planının ilk aşamada 1,3 milyar metreküp doğal gazı kapsadığını ancak bu miktarın zamanla 30 milyar metreküp seviyesine kadar çıkarılmasının hedeflendiğini belirtiyor. Türkiye için bunun çok önemli bir adım olduğunu, hem iç pazarın ihtiyacını karşılamak hem de Avrupa’ya ihraç edilerek enerji merkezi rolünün pekleştirileceğini ifade ediyor.

Sonuç olarak, Türkmen gazının Türkiye’ye gelişi, hem iç piyasayı rahatlatacak hem de Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağlayacak büyük bir adım olarak görülüyor.

***

Yazar hakkında

Benginur İkbal Akgül, 1995’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon, Çift Anadal Sosyoloji mezunu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans öğrencisi. Aralık 2020’den beri TRT Haber için çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.