enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doç. Dr. Balyemez, ‘(BÜ – KITAMER) olarak, Kıbrıs Türk tarihi alanına katkıda bulunmak ve gerektiğinde Kıbrıs’taki gelişmeler konusunda kamuya danışmanlık yapmak’

Doç. Dr. Balyemez, ‘(BÜ – KITAMER) olarak, Kıbrıs Türk tarihi alanına katkıda bulunmak ve gerektiğinde Kıbrıs’taki gelişmeler konusunda kamuya danışmanlık yapmak’
14.12.2022
A+
A-

Advertisement

Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi’nin (BÜ – KITAMER) kurucu ve Müdürü Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, Kıbrıs Türkleri’nin, Osmanlı döneminde sahip olduğu sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik haklarını İngiliz yönetimi döneminde kaybetmeye başladığını açıkladı.

Mehmet BALYEMEZ | Lecturer | Doctor of Philosophy | RectorateDoç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi’nin (BÜ – KITAMER) kuruluşu ve amacıyla ilgili TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye  açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. BALYEMEZ, “Kıbrıs; Orta Doğu, Kuzey Afrika, Anadolu ve Doğu Akdeniz’i kontrol edecek bir konumda olmasından dolayı söz konusu bölgelere dair hedefleri olan güçlü devletlerin her dönem dikkatini çekmiştir” dedi.

Osmanlı Devleti’nin, Akdeniz egemenliğini sağladığı 16’ncı yüzyılda Kıbrıs’ı ele geçirdiğini ve 307 yıl boyunca Ada’nın hâkimi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, Osmanlı Devleti’nin 19’uncu yüzyıldaki siyasi, ekonomik ve askeri durumunun olumsuz etkilerinin Kıbrıs’a da yansıdığını ve Ada’nın yönetiminin 1878 yılında İngiltere’ye devredildiğini hatırlattı.

Doç. Dr. BALYEMEZ, “Kıbrıs Türkleri, Osmanlı döneminde sahip olduğu sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik haklarını İngiliz yönetimi döneminde kaybetmeye başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri, İngiliz yönetimindeki Kıbrıs Türklerine kültürel, sosyal ve ekonomik yardımlar yapmış, ancak Kıbrıs’ın tekrar ele geçirilmesine dair herhangi politika izlememiştir. Ancak Kıbrıs’taki mevcut siyasi durum İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra değişmeye başlamıştır” dedi.

Kudüs tasarısı oylaması: Hangi ülke ne oy verdi? İşte 128 evet, 9 ret ve 35 çekimser oy veren ülkeler… - Son dakika haberleri – Sözcü

İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra kurulan Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde de yer alan sömürgelerin tasfiye edilmesi ve sömürge halklarına kendi geleceklerini belirleme hakkının verilmesi hükmü Kıbrıs’taki gelişmeleri doğrudan etkilediğini ifade eden Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, Kıbrıs’taki demografik yapının iki asli unsurundan birini oluşturan ve çoğunluk nüfusuna sahip olan Rumların, Yunanistan ile siyasi birleşmenin kavramsal ifadesi olan Enosis’i gerçekleştirmek için bu gelişmeyi fırsata çevirmek istediklerini anlattı.

Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi (BÜ – KITAMER) kurucu ve Müdürü Doç. Dr. BALYEMEZ, Kıbrıs Türklerinin, Rumların Enosis girişimlerine karşı örgütlenerek karşı koymaya çalıştığını, ancak Türkiye’nin doğrudan desteği olmadan yapılan tüm çabaların yetersiz kaldığına vurgu yaptı.

Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, Türkiye’nin, 1954 yılından itibaren Kıbrıs Türk halkının sorunlarına doğrudan destek olmaya karar verdiğini, Kıbrıs politikasını yeniden belirlediğini ve Kıbrıs Türklerinin 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortaklarından biri olmasını sağladığını dile getirdi.

Kanlı Noel ne demek? Kanlı Noel Katliamı ne zaman, nerede oldu? Kanlı Noel şehitleri

Henüz üç yaşını tamamlamış olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 1963 yılı aralık ayında Rumların Enosis amacıyla yaptıkları “Kanlı Noel” saldırıları ile yıkıldığını açıklayan Doç. Dr. BALYEMEZ, “Kıbrıs Türkleri her alanda yalnızlığa mahkûm edilmeye başlanmıştır. Türkiye,  Kıbrıs’ta yıkılan anayasal düzeni tekrar oluşturmak amacıyla Kıbrıs Anayasası’nda da yer alan “Garantörlük” hakkını 1963, 1964, 1967 ve 1974 yıllarında doğrudan veya dolaylı olarak kullanmış ve Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya çalışmışsa da uluslararası camia tarafından yalnız bırakılmıştır” şeklinde konuştu.

TASAM | Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Diaspora

Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, Kıbrıs Türk halkının; sosyal, siyasi, kültürel ile ekonomik haklarını Rumların rızasına bırakmamak ve 1960 yılında kabul edilen Kıbrıs Anayasası’ndaki haklarını korumak amacıyla 1968 yılında ‘Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi‘nin, 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 1983 yılında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduğunu belirtti.

“Ancak Kıbrıs Türk halkının BM Sözleşmesi’ne uygun olarak aldığı bu kararlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti hariç, ne uluslararası kuruluşlar ne de devletler tarafından tanınmıştır” diyen (BÜ – KITAMER) Müdürü Doç. Dr. BALYEMEZ, bu durumun Kıbrıs Türk halkının ‘Var Olma Mücadelesi‘nin günümüze kadar gelmesine yol açtığına dikkat çekti.

Doç. Dr. Mehmet BALYEMEZ, “Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi (BÜ-KITAMER), Kıbrıs Türklerinin ”ni  ve Kıbrıs Türklerine on yıllardır uygulanan gayri hukuki politikaları kamuoyu ile bilim dünyasının gündemine getirmek, yapacağı bilimsel çalışmalarla Kıbrıs Türk tarihi alanına  katkıda bulunmak ve gerektiğinde Kıbrıs’taki gelişmeler konusunda kamuya danışmanlık yapmak amacıyla 2022 yılı ağustos ayında kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır” dedi.

Özel Başkent Okulları

[Başkent üniversitesi kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal]

Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi (BÜ – KITAMER) kurucu ve Müdürü Doç. Dr. BALYEMEZ, KITAMER’in kuruluşunda Başkent üniversitesi kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın da doğrudan destekleyerek sorumluluk üstlendiğini açıkladı.

Kıbrıs Türk Tarihi Enstitüsü

Doç. Dr. BALYEMEZ, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın “Milli Dava” olarak kabul edilen Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi hakkında bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla yakın bir gelecekte Başkent Üniversitesi bünyesinde ‘Kıbrıs Türk Tarihi Enstitüsü’ne dönüşmesi direktifi verdiğini kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı,14 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.