enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:45 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:33 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:06 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:05 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Djokovic Avustralya’dan ayrıldı

Djokovic Avustralya’dan ayrıldı
17.01.2022
A+
A-

KANBERRA – TÜHA HABER / Vize iptali kararına itirazı reddedilen Sırp tenisçi Djokovic Avustralya’dan ayrıldı. Sırbistan kararı “skandal” olarak değerlendirirken Avustralya ise “kamu menfaatinin” gözetildiğini açıkladı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Avustralya’da Federal Mahkeme’nin Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılmasının önünü hukuki olarak tamamen kapatan hükmünün ardından ünlü Sırp tenisçi Novak Djokovic, ülkeden ayrılarak Dubai’ye gitmek üzere yola çıktı.

Tenis turnuvasının başlamasına bir gün kala Melbourne’de görülen davada, üç hakimden oluşan mahkeme heyeti, Covid-19 aşısı bulunmayan Djokovic’in vizesinin iptal edilmesine yaptığı itirazı reddetmişti. Mahkemenin vize iptal kararını onayladığı bu hükme karşı temyiz yolu da kapalı.

Federal Mahkeme’nin kararının nihai olduğu belirtilirken, kararın tam gerekçesinin ise ilerleyen günlerde açıklanacağı kaydedildi.

Djokovic: Büyük hayal kırıklığına uğradım

Teniste erkekler dünya sıralamasındaki birinciliğini koruma hedefiyle korta çıkmaya hazırlanan Djokovic, karara ilişkin yazılı açıklalama yaptı. Açıklamasında bir yorum yapmadan önce bir süre dinleneceğini belirten 34 yaşındaki tenisçi, büyük hayal kırıklığına uğradığını belirterek “Mahkemenin kararına saygı duyuyorum ve ülkeden ayrılmak için ilgili otoritelerle işbirliği yapacağım” ifadelerini kullandı. Son haftalarda kendi yaşadığı sürecin turnuva heyecanını gölgelemesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getiren ünlü tenisçi, açıklamasında kendisini destekleyenlere de teşekkür ederek, turnuvaya katılacak olan sporculara, yetkililere ve sporseverlere iyi dileklerini iletti.

Profesyonel Tenisçiler Birliği: Novak’ın yokluğu turnuva için kayıp

Profesyonel Tenisçiler Birliği de (ATP) konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, Djokovic’in vizesinin iptaliyle sonuçlanan süreci, “oldukça talihsiz bir olaylar silsilesi’’ olarak nitelendirdi. Yasal otoritelerin kamu sağlığına ilişkin kararlarına saygı duyulması gerektiği belirtilirken, durumun tam olarak anlaşılması için zamana ihtiyaç olduğu kaydedildi. “Bu noktaya nasıl gelinmiş olduğundan bağımsız olarak Novak sporumuzun en büyük şampiyonlarından biri ve onun Avustralya Açık’taki yokluğu turnuva için bir kayıp’’ denildi. Açıklamada, ATP’nin tüm oyunculara aşı olmayı tavsiye etmeye devam ettiği de vurgulandı.

Scott Morrison | australischer PremierministerAvustralya ve Sırbistan hükümetlerinden açıklama

Kararın ardından Avustralya Başbakanı Scott Morrison’dan da bir açıklama geldi.

Federal Mahkemenin kararından duyduğu memnuniyeti ifade eden Morrison, bu kararın ülkesinin sınırlarını güçlü ve Avustralyalıları güvende tutmaya yardımcı olacağını söyledi. Facebook’ta yaptığı açıklamada kararın “sağlık, güvenlik ve düzen” gerekçeleriyle alındığını belirten Morrison, kararla “kamu menfaatinin” gözetildiğini söyledi.

Mahkemenin kararından duyduğu hayal kırıklığını ifade eden Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic ise kararı “skandal’’ olarak nitelendirdi. Yalnızca birkaç gün arayla iki tamamen farklı mahkeme kararına tanık olduğumuza inanamıyorum diyen Brnabic, “Bence bu, hukukun üstünlüğünün nasıl işlediğini, ya da belki de bazı ülkelerde işlemediğini demek daha doğru olur, gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Ünlü tenisçinin COVID-19’a karşı aşı durumuna ilişkin eksik bilgi vermesi üzerine Avustralya Açık’a katılmak üzere gittiği ülkeye alınmamasıyla başlayan süreç, uluslararası kamuoyunda günlerdir yakından izleniyordu. Aşı zorunluluğuna karşı duruşuyla bilinen Djokovic, ülkeye girişte aşıdan muaf olduğuna dair özel izin belgesi göstermişti. Ancak Covid-19 aşı muafiyet belgesi kabul edilmeyen tenisçinin sınırda vizesi iptal edilmişti. Göçmenlerin kaldığı bir sığınmacı merkezine götürülen Djokovic, kararı federal mahkemeye taşımıştı.

Mahkemeden çıkan ilk kararın Djokovic lehine olması üzerine tenisçi, Avustralya Açık’ta rekorunu koruma hedefiyle korta çıkma hazırlıklarına devam etmişti. Mahkemenin ünlü sporcu lehine karar alması kimi çevrelerce “bir tür imtiyaz” olarak yorumlanırken Avustralya Göç Bakanı Alex Hawke, Sırp tenisçinin Avustralya’da bulunmasının aşı karşıtlığını güçlendirme ihtimali nedeniyle kamu düzenine bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Djokovic’in vizesini bir kez daha iptal etmişti. Bunun üzerine Djokovic’in avukatları tekrar federal mahkemeye başvurmuştu.

EK Kaynaklar *DW, Reuters, dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.