enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Diyarbakır Cezaevi Müzesini Mağdurlar Kurmak İstiyor

Diyarbakır Cezaevi Müzesini Mağdurlar Kurmak İstiyor
04.01.2023
A+
A-

İngiliz Times gazetesinin, 2008 yılında “Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasına gösterdiği ve açıldıktan 42 yıl sonra boşaltılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi, müzeye dönüştürülecek. Müzeyi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra cezaevinde kalanlar, ilgili bakanlıklarla birlikte kurmak istiyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Diyarbakır’dan ‘VOA’ kaynaklı Mahmut BOZARSLAN’ın haberine göre,“42 sene geçse de aynı duygularlayım, ölene kadar da değişmeyecek. Çünkü orada yaşadıklarımız unutulacak gibi değil”. Bir süre önce kapatılan Diyarbakır E Tipi Cezaevinin önüne gelen Nuri Sınır duygularını VOA Türkçe’ye bu sözlerle anlatıyor.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonda dönemin Belediye Başkanı Mehdi Zana ile birlikte tutuklanan Sınır, yaklaşık yedi yıl, o dönemki adıyla Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevinde kaldı. Tutuklu kaldığı sürede işkence gören Sınır, yıllardır cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için mücadele ediyor. Bugün de yine aynı amaçla cezaevinin önüne geldi.

Yedi yıl kaldığı cezaevinin çevresinde tur atan Sınır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, cezaevinin müzeye dönüştürüleceğini açıklamasından memnun. Ancak sınır, müzenin cezaevinde kalan işkence mağdurlarıyla birlikte kurulmasını istiyor.

5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu kuruldu

Sınırla birlikte onlarca 5 No’lu askeri cezaevi mağduru da bugün cezaevinin kapısında toplandı. 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu adıyla örgütlenen cezaevi mağdurları, müzeyi kendileri kurmak istiyor.

Grup adına konuşan Rahime Karakaş, müdahil ve muhatap olarak taleplerini dört maddede açıkladı.

  • Cezaevi binası, fiziki değişiklik yapılmadan, 80-84 yıllarındaki durumuna uygun hale getirilsin.
  • Cezaevinde duvar yazıları, resimler o günkü atmosfere uygun olsun, görsel ve işitsel efektlerle desteklensin.
  • Cezaevinde işkence sonucu öldürülen ve hayatlarını kaybedenlerin isimleri öldükleri tarih ve yerlere yazılarak tespit edilsin.
  • Müze materyallerinin toplanmasında, Adalet Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı bizlerle ortak çalışma yürütsün.

Açıklamaya eski HDP Milletvekili Altan Tan, AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Kurt ve bazı partililer de katıldı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kurt, Diyarbakır Cezaevinin dünyada insan hakları ihlalleriyle ün salmış cezaevlerine benzetti. Kurt, 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu’nun taleplerinin yerine getirilmesi için yardımcı olacağını söyledi.

12 Eylül askeri darbesinden sonra işkence olaylarıyla gündeme gelen cezaevinde birçok ünlü Kürt siyasetçisi kalmıştı. Ahmet Türk, Orhan Miroğlu, Mehdi Zana, Gültan Kışanak bunlardan birkaçı. Ekim ayında boşaltılan cezaevindeki 270 tutuklu ve hükümlü çevredeki cezaevlerine nakledildi.

Gazeteci* Mahmut BOZARSLAN

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.