enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:59 Zorlu Enerji, İsrail’deki Dorad Energy’deki yüzde 25’lik hissesinin tamamını elden çıkarma sürecinde bir adımı tamamladı.
07:58 Yorum: ABD’nin İran’a Yönelik Saldırıları VE Orta Asya’nın Stratejik Konumu
07:36 Yapay Zekanın su tüketimi Su Güvenliğimizi tehdit ediyor mu ?
07:12 Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak’tan PKK’nın silahları yakmasına ilişkin çarpıcı analiz!
07:01 Hain Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra toplam 390 bin 354 şüpheliden 113 bin 837’si tutuklandı
23:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
23:08 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
22:59 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
22:49 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
19:32 LGS tercih süreci başladı
09:54 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:22 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:06 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:58 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:44 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
08:07 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
07:37 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
07:23 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
07:19 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışişleri’ne gönderilen her postada ‘Sadık Ahmet’in adı var

Dışişleri’ne gönderilen her postada ‘Sadık Ahmet’in adı var
07.01.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Batı Trakya Türklerinin hak mücadelesinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet’in adı, Türkiye’de birçok sokak, meydan, park ve okulun yanı sıra Dışişleri Bakanlığının bulunduğu caddede yaşatılıyor.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre,Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Ahmet’in Batı Trakya Türkleri ve Türkiye için önemini anlattı.

Ahmet’in Türkiye ve Batı Trakya Türkleri için önemine işaret eden Bilgiç, “Özellikle Batı Trakya Türkleri için önemli bir devlet adamı ve siyasetçiydi. Batı Trakya Türk azınlığının insan hakları sorunları ve demokrasi sorunlarını tüm uluslararası platformlarda en yüksek sesle haykırmış çok önemli bir siyasetçi.” dedi.

Dışişleri'ne gönderilen her postada 'Sadık Ahmet'in adı var

Bilgiç, tartışmalı bir kazada hayatını kaybeden Ahmet’in yaşasaydı 75 yaşında olacağını belirterek Yunanistan’daki Türklerin haklarını uluslararası platformlarda savunan Ahmet’in bu nedenle Türk Dışişleri Bakanlığı ve tüm Türkler için önemli bir kişi olduğunu vurguladı.

Bakanlığın bulunduğu caddeye Ahmet’in adının verilmesinin sembolik bir anlamı da olduğuna dikkati çeken Bilgiç, “Dünyanın herhangi bir yerindesiniz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına bir mektup göndereceksiniz. Adrese baktığınızda Dr. Sadık Ahmet’in ismini göreceksiniz. Böylece Dr. Sadık Ahmet’in ismi Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı adresinde sonsuza kadar böylece yaşamış olacak” diye konuştu.

Dışişleri'ne gönderilen her postada 'Sadık Ahmet'in adı var

Bilgiç, Ahmet’in hatırasının Türkiye’de birçok noktada yaşatıldığının da altını çizdi.

“En büyük sorun, Yunan makamların Türk azınlığı yok sayması”

Batı Trakya Türklerinin birçok sorunla karşı karşıya olduğuna işaret eden Bilgiç, “Bu sorunların aslında en büyüğü, Yunan makamlarının Türk azınlığını yok saymaları. ‘Batı Trakya’da hiçbir şekilde Türk yaşamıyor, Müslüman yaşıyor’ diyorlar.” ifadelerini kullandı.

Bilgiç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin de bu konuda ihlal kararı verdiğini anımsatarak Yunanistan’daki Türklerin bir diğer önemli sorunu olarak ise eğitim alanındaki sorunları saydı.

Batı Trakya’da Türklerin eğitim görebileceği yeterli miktarda okul bulunmadığını belirten Bilgiç, “Özellikle ilkokullar son 25 yılda ciddi şekilde azaldı. Öğrenci azlığını öne sürerek Yunan makamlar, bu okulları kapatıyor” dedi.

Dışişleri'ne gönderilen her postada 'Sadık Ahmet'in adı var

Çift dilde eğitim veren azınlık anaokulu bulunmadığını söyleyen Bilgiç, yalnızca iki Türk azınlık lisesi olduğuna da dikkati çekti.

Bilgiç, öğretmen sayılarında da yaşanan kısıtlamalar bulunduğunu belirterek, din ve ibadet özgürlüğünde yaşanan kısıtlamalara vurgu yaptı.

“Batı Trakya Türklerinin sorunlarını uluslararası platformlarda duyuracağız”

Batı Trakya Türklerinin kendi dini liderlerini seçemediğini, seçtiklerinin ise Yunan makamlarınca kabul edilmediğini ifade eden Bilgiç, “Burada atanmış ve seçilmiş dini liderler var. Bu da din ve ibadet özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden bir tanesini teşkil ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bilgiç, Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan Türklere ilişkin de sorunlara değinerek şunları kaydetti:

Bunların sayıları da çok fazla. Yunanlar bir oldubittiyle vatandaşlıktan attıkları Türkleri tekrar vatandaşlığa almıyorlar. Bunun dışında ekonomik ve sosyal sorunlar var. Batı Trakya Türk azınlığının vakıflarının yaşadıkları sorunlar var. Bu vakıflar, bir şekilde özellikle vergi borçları çerçevesinde işleyişi engellenmiş vaziyette.”

Ahmet’in bu sorunları dünyaya duyurma açısından önemli bir figür olduğunun altını çizen Bilgiç, “Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Sadık Ahmet’in ismini yaşatacağız ve Batı Trakya’da yaşayan Türklerin sorunlarını, sıkıntılarını her zaman uluslararası platformlarda duyuracağız ve takipçisi olacağız” diye konuştu.

Dışişleri'ne gönderilen her postada 'Sadık Ahmet'in adı var

Ahmet’in adı, Türkiye’deki birçok yerde yaşatılıyor

Batı Trakya Türklerinin Yunan parlamentosuna yolladığı ilk Türk milletvekili olan Ahmet, Türk azınlığın ilk siyasi partisi Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisinin (DEB) de kurucusu.

Doktor olarak görev yaptığı ülkede, Türklerin haklarına yönelik mücadelesi dolayısıyla hapis cezası da alan Ahmet, Lozan Anlaşması’nın 72. yılında 24 Temmuz 1995’te bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Bugün hala şüpheli bulunan trafik kazasında hayatını kaybeden Ahmet’in adı, Türkiye’deki birçok sokak, cadde, okul, meydan ve parkta yaşatılıyor. Bu noktalardan biri de Dışişleri Bakanlığının bulunduğu cadde. Dünyanın neresinden bakanlığa bir posta gönderilse alıcı kısmında Ahmet’in adı yazıyor.

Sadık Ahmet doğumunun 75. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak

Ahmet, doğumunun 75. yılında Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle anılacak. Bu etkinliklerden biri de Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) 7 Ocak’ta düzenlenecek etkinliğe, Ahmet’in ailesinin yanı sıra çok sayıda üst düzey katılım olacak.

Anma etkinliğinde, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Korosu da Sadık Ahmet’in sevdiği türküleri seslendirecek.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.