enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Diplomatik gevşeme dönemi

Diplomatik gevşeme dönemi
A+
A-

Şu sıralar dikkat ederseniz birçok devlet, diplomaside yeni bir zemin açma eğiliminde. Suudi Arabistan, Katar’a uyguladığı yaptırımları kaldırdı. Katar Emiri buna karşılık bir Suud ziyareti gerçekleştirdi. “Acaba Katar taraf mı değiştiriyor” diye düşünenler olsa da işin öyle olmadığı devamındaki gelişmelerle ortaya çıktı.

 Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN

Birleşik Arap Emirlikleri‘nden gelen Türkiye’ye dair açıklamalar bunun göstergesi. “Türkiye ile bir derdimiz yok” cinsinden açıklamalar geliyor. Aynı hava Suudi Arabistan’da da hissediliyor. Diplomasideki gevşeme sadece Ortadoğu‘ya has değil. Türkiye ile Yunanistan arasında müzakereler yeniden açılıyor. Türkiye ile Fransa arasında ilişkilerin normalleşeceğine dair haberler geliyor. Hatta Türkiye ile İsrail arasında bile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulabileceği konuşuluyor.

Bütün bunlar birer tesadüften ibaret değil. Sert bir kasılma döneminden sonra bir gevşeme hali olduğu çok belli. Fakat bu gevşemenin neden kaynaklandığını doğru yorumlamak lazım. Bu çerçevede ne kadar sahici bir yumuşama dönemine girdiğimizi veya bunun ne kadar devam edeceğini de öngörebiliriz.

Biden belirsizliği
Bu değişimin Amerikan seçimleriyle ilişkili olduğunu biliyoruz. Ama “Biden geldi ve liberal kurumsalcı ilişkiler geri döndü” diye düşünüyorsanız fazla basit düşündüğünüzü ve büyük oranda da yanıldığınızı söyleyebilirim. Aksine bu seçimler sonrası yeni bir belirsizlik dönemine giriyoruz ve devletler de buna göre önlem alıyor. ABD’de Trump iktidarı hüküm sürerken Amerikan yönetiminin öngörülemezliği artık öngörülebilir hale gelmişti ve buna uygun olarak herkes kendine bir yol tutturmuştu.

Şimdi Biden’ın bir değişim getirmeye niyetli olduğu söyleniyor. Ancak belirsiz olan bunu ne kadar yapabileceği. Her iktidar göreve geldiğinde çeşitli niyetler belirtir. Özellikle Trump sonrası gelenlerin Trump’tan çok farklı hareket edeceğini düşünebilirsiniz. Ama çevre şartları buna müsaade etmeyebilir. Biden uluslararası kurumları harekete geçirip diplomasiye zemin açmayı hayal ediyor. Ama kendi evini toparlamadan bunu yapabilmesi imkânsıza yakın. Bu da Biden’ın vaatlerine dair kuşkuları artırıyor.

Fakat her ne olursa olsun yeni bir Amerikan yönetimi, yeni bir sayfa açmak anlamına da gelir. Bu nedenle herkes açılması muhtemel yeni sayfaya hazırlanıyor diyebiliriz. Trump döneminden kalma gerilimler bir kenara bırakılıyor. Silahlar gömülmüyor ama yeni görevlere hazırlanmak üzere bakıma kaldırılıyor. Bu esnada herkes yeni çıkar tanımlamalarına gidecek. Bir tur bitti. Yeni tura hazırlık var. Eski gerilimleri yeni tura taşımanın bir anlamı yok.

Türkiye için soluklanma fırsatı
Türkiye için de durum çok farklı değil. Trump döneminde gerilim siyaseti sayesinde üç önemli kazanım elde edildi. Suriye sınırı güven altına alındı. Doğu sınırında ilerleme kaydedildi. Doğu Akdeniz’deki kuşatma yarıldı. Dört yıl öncesine oranla büyük ilerleme. Şimdi bu kazanımları diplomatik zeminde tahkim etme zamanı olabilir. Biden yönetiminin dış politikası en az bir yıl ve büyük ihtimalle iki yıl boyunca şekillenmeyecekse o zaman adım atmaktansa enerji toplamak daha mantıklı olabilir. Planlarınızı nadiren uygulayabilirsiniz. Ama bu gevşeme dönemlerini boşa harcamadan soluklanırsanız karşınıza ne plan gelirse gelsin daha güçlü olursunuz.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Ocak 2021]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.