enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:14 19. Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı Kapılarını Açtı
12:26 Kocaeli Yüzme Kulübü 25. yılında 3 sporcusunu daha Milli takıma kazandırdı…
10:46 Hatay Sörf Merkezi 19 Mayıs’ta sörf aracılığıyla dayanışmaya davet ediyor…
09:54 Ercan Havalimanı’nda yolcu sayısı yüzde 18.87, uçak sayısı ise yüzde 21.77 arttı…
09:50  Türk Dış Politikaları Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış-Nisan 2025’ Dergisi yayımlandı…
08:56 Her mevsim yerli-yabancı milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Balıklı Göl’ün hikayesi!…
07:56 SosyalUp Etki Odaklı Sohbetler ile sivil toplumun nabzını tutuyor…
07:41 Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Uluslararası Sağlık Turizmi Alanında İş birliği Protokolü imzalandı…
07:36 İstanbul, 16 Mayıs’ta İran ile bazı Avrupa ülkeleri arasında yapılacak nükleer müzakerelere ev sahipliği yapacak….
07:35 PKK’nın Mayıs 2025’te kendini feshetme yönünde aldığı karar, önemli bir dönüm noktası potansiyeli taşıyor….
07:24 AB okullarda telefon kullanımını yasaklayacak mı?
07:23 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Türk halkının iradesi ve egemenlik hakkı yok sayılamaz”…
07:09 Fransa, Cezayirli diplomatları sınır dışı etme sözü verdi…
23:11 Erdoğan’dan belediyelerle ilgili yeni düzenleme mesajı: ‘Yeni düzen kaçınılmaz olmuştur’…
19:47 Karate’nin duayeni Adnan Şamdam; “Değişim için ben de varım”…
11:02 Bakan Kurum, Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj tehlikesine karşılık dikkat çeken uyarılarda bulundu…
10:36 Yunanistan’ın en çok takip edilen haber portallarından “in.gr”‘den, Erdoğan ve Türk dış politikasına övgü…
09:43 Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun Yeni Oluşum Grubu adayı Mevlüt Ağra, Başiskele kulüpleri ile bir araya geldi…
08:52 Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı!…
07:10 Dünya’dan 100 bin kilometre uzaklıkta kuş cıvıltıları duyuldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dijital Türk lirası sahaya çıkmaya hazırlanıyor

Dijital Türk lirası sahaya çıkmaya hazırlanıyor
04.05.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Türkiye’nin öncü teknoloji kuruluşlarının yürüttüğü Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi’nde pilot uygulama yapılacak. 

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘dunya@dunya.com’a dayandırdığı haberine göre, TCMB’nin HAVELSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM ortaklığıyla Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi devam ediyor.

Dijital para sistemlerinin yaygınlaşması ve kullanım alanlarının giderek artmasından sonra çağı yakalamak adına harekete geçen TCMB, dijital Türk lirası üretmek için yerli teknoloji firmalarıyla bir araya geldi.

Yaklaşık bir yıl önce imzalanan protokolün ardından çalışmaları hızla sürdürülen Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi’nde HAVELSAN, Dijital Türk Lirası Ağı için altyapının hazırlanması, bu ağ için Dağıtık Defter Platformu’nun kurulumunun yapılması, platform ile çalışacak akıllı sözleşme ve arka-uç uygulamalarının hazırlanması sorumluluklarını üstlendi.

Prototip dijital kimlik yönetim altyapısının hazırlanması ve entegrasyonunun yapılması, mobil cüzdan uygulamasının hazırlanması görevlerini yerine getiren HAVELSAN, ayrıca dijital paranın ihraç, dağıtım, çevrim içi ödeme/aktarım ve itfa senaryolarının test edilmesi, pilot uygulama sürecinin yürütülmesi, sistem performans ve kullanıcı deneyimi ölçümlerinin raporlanması gibi konularda hem destek hem de geliştirici olarak görev alıyor.

HAVELSAN, siber güvenlik ve veri analitiği konularında da Dijital Türk Lirası Geliştirme Projesi’nin sorumluluğunu üstleniyor.

Güvenlik testleri de yapılacak

Proje kapsamında, geliştirme, test, simülasyon ve iş takip araçlarının proje paydaşlarının kullanımına sunulacağı ortam HAVELSAN sunucuları üzerinde yer alacak.

Saldırı tespiti, olay izleme ve analiz, zafiyet denetimi, güvenlik analizi, sızıntı algılama, sızma testi çalışmaları yine HAVELSAN bünyesinde gerçekleştirilecek.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşlarıyla dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecek.

Dar kapsamlı Dijital Türk Lirası Ağı’nın oluşturulmasının ardından katılımcı paydaş kurumlar, çalışanlarının dijital para işlemlerinin gerçekleştirilmesini ve kullanıcı deneyimiyle sistem performansının ölçülmesini amaçlıyor.

Dijital Türk lirası kullanımının önce projede iş birliği yapan kurumların çalışanları tarafından pilot uygulama olarak kullanılması ve çalışanlara kendilerine tanımlanacak dijital cüzdan aracılığıyla alışveriş yapma imkanı sağlanması hedefleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.