enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deprem bölgesinde iki hafta uyarısı

Deprem bölgesinde iki hafta uyarısı
16.06.2020
A+
A-
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 2759097241772664149

TÜHA HABER / Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 24 saat içinde gerçekleşen 5,7 ve 5,6 büyüklüğündeki depremleri değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bölgedeki insanların önümüzdeki iki hafta dikkatli olmasında fayda var” dedi.

İlyas Umut Özacar

TRT Haber : İlyas Umut Özacar

Bingöl’de meydana gelen depremlerin, Doğu Anadolu Fay Hattı’yla karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şöyle konuştu:

“Özellikle bu depremler Kuzey Anadolu Fayı’nda meydana geldi, Doğu Anadolu Fayı’nda değil. Ama bu bölgenin şöyle bir özelliği var, Bingöl’ün Karlıova ilçesinin bulunduğu yerde Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı birleşiyor. Bu birleşimin olduğu yerde de biraz karışık bir jeolojik yapı var. Dolayısıyla çok sayıda küçük küçük faylar var. Bunlar büyük depremler değil ama bazı 5,5’ten 6’ya kadar ulaşabilecek depremler yaratabilir. Nitekim dünkü 5,7 büyüklüğündeki deprem Yedisu Fayı üzerinde meydana geldi. Bağımsız ayrı bir deprem de olabilir hemen yanındaki başka bir fay da hareketlenmiş olabilir. İzlemedeyiz, malum önümüzdeki iki haftalık süreç içerisinde bu artçılar meydana gelecek. Şu an da sönmüş değil aktivite.”

Gelecek iki hafta önemli

Yaşanan depremlerin artçıları nedeniyle bölgenin hala aktif ve dinamik olduğunu belirten Ersoy, bölgede yaşayanların da özellikle iki hafta çok dikkatli olması ve yetkililerin tavsiyelerine uyması gerektiğini söyledi:

“5’in üzerine çıkan depremler bölgede hasar verebileceğinden biraz dikkatli olunmasında fayda var. İnsanların evlerine girmemesi gerekiyor. Burası bir kırsal kesim olduğu için yapı stoku betonarme yapılar gibi değil. Yığma yapılar daha ağırlıkta. Yaz ayları olduğu için biraz insan sayısı da fazla, nüfusu kalabalık. Dolayısıyla sokaklarda olmakta fayda var. Yetkililerin bu konuda ‘Artık tehlike yoktur, evlerinizde oturabilirsiniz’ uyarısını vermeden evde yaşamaları çok doğru gelmiyor bana. Çünkü artçılar bölgeyi aktif ve dinamik halde tutuyor” dedi.

“Bu depremden İstanbul’un etkilenmesi mümkün değil”

Bu depremin batıya doğru uzanan faylara ve İstanbul’da beklenen Marmara depremine bir etkisi olup olmayacağı konusunda da yorumlarda bulunan Ersoy, “Bu depremler, yakınında çok sayıda fay parçası olduğu için komşu alanlarda etkili olabilir ama İstanbul gibi uzak yerlerde, bin 200 kilometre uzaklıktaki bir yerde herhangi bir etki yaratması mümkün değil” dedi.

“Bingöl depreminde Elazığ depreminin bir etkisi yok”

Ocak ayında gerçekleşen Elazığ depreminin Bingöl’de meydana gelen depremler üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını söyleyen Ersoy, Elazığ depreminin Hatay’ın da üzerinde bulunduğu Doğu Anadolu Fayı’nı etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Bu depremler Kuzey Anadolu fayında gerçekleşti. Erzincan, Yedisu, Karlıova çizgisi üzerinde Yedisu’dan başlayan ve Karlıova’ya doğru giden bir kırık var. Depremlerin bu kırık üzerinde meydana geldiğini düşünüyoruz. Bingöl depreminde Elazığ depreminin bir etkisi yok, tamamen o faydan bağımsız bir deprem. Elazığ depreminden sonra Pütürge’den Malatya, Maraş’a ve Hatay’a doğru giden Doğu Anadolu fay zonu üzerinde elbette bir gerilim var. Zamanını bilemediğimiz için söyleyemiyoruz ama önümüzdeki zaman içerisinde, buralarda mutlaka süresi dolduğu zaman deprem oluşturacaktır. Bir noktada deprem olduğunda stres boşalıyor ama stres tamamen bitmiyor. Yan tarafa yer değiştiriyor, transfer oluyor.” 

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Haziran 2020] 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 2819389015878962611
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.