enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dağlık Karabağ’ın yeniden imarı için anlaşma

Dağlık Karabağ’ın yeniden imarı için anlaşma
12.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Karabağ’daki savaş sonrasında Azeri ve Ermeni liderler ilk kez Moskova’da bir araya geldi. Rusya ile varılan üçlü mutabakat uyarınca bölgenin yeniden imarı için çalışma grubu oluşturulacak.

Putin, Aliyev ve Paşinyan Moskova'da bir araya geldi.

Putin, Aliyev ve Paşinyan Moskova’da bir araya geldi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters,dpa)’ya dayandırdığı haberine göre,Dağlık Karabağ’da geçen yıl 27 Eylül’de patlak veren altı haftalık savaşın ardından Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ilk kez bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğinde Moskova’da gerçekleşen görüşmede üç ülke Dağlık Karabağ’da bir yeniden imar planı üzerinde uzlaşmaya vardı.

Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya arabuluculuğunda 9 Kasım’da imzalanan ateşkes anlaşmasının ciddi ihlaller olmadan uygulandığını ve görüşmelerin faydalı geçtiğini belirterek “Bölgenin kalkındırılması için ortak bir bildiri üzerinde mutabık kalıp imzalayabildik” dedi. Putin, ortak bildirinin bölgede ekonomik bağlantılar ile altyapı projelerinin geliştirilmesi yönünde somut adımlar içerdiğini kaydetti.

Üç liderin imzaladığı ortak bildiriye göre, “bölgedeki tüm ekonomik bağlantılarla ulaşım hatlarına yönelik engellerin kaldırılmasını” denetlemek üzere üç ülkeden temsilcilerin katılacağı bir çalışma grubu oluşturulması karara bağlandı. Grubun eş başkanlıklarını üç ülke başbakan yardımcılarının üstlenmesi ve ilk toplantının 30 Ocak’ta gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Aliyev ile Paşinyan el sıkışmadı

Görüşmede soğuk bir havanın hakim olduğu, Azeri ve Ermeni liderlerin el sıkışmadığı ve kısa bir selamlaşmayla yetindiği belirtiliyor. Ancak iki lider de yaklaşık dört saat süren görüşme sonrasında bölgede hayata geçirilmesi planlanan ekonomi ve altyapı projeleriyle ilgili olumlu mesajlar verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nahçıvan ile otuz yıldır ilk kez demiryolu bağlantısı kurulacağını, Ermenistan’ın da Azerbaycan toprakları üzerinden Rusya ve İran’a demiryoluyla bağlanacağını kaydetti.

Dağlık Karabağ anlaşmazlığının geçmişte kaldığını belirten Aliyev, iki tarafın “geleceği ve barışı düşünecek erdemi göstermesini umduğunu” söyledi.

Türkiye ve İran’a sınır komşusu olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan’a bağlı olmasına rağmen araya Ermenistan topraklarının girmesi nedeniyle Azerbaycan ile doğrudan fiziki bağlantısı bulunmuyor. Nahçıvan ile Türkiye arasında 17 kilometrelik kısa bir sınır bulunuyor.

Paşinyan: Anlaşmazlık hala bitmedi

Esirlerin karşılıklı değişimi ve Nahçıvan ile bağlantıyı sağlayacak ulaşım koridorunun nasıl hayata geçirileceği, 10 Kasım’da yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının en pürüzlü noktaları arasında.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasında yer alan bazı konularda ilerleme kaydedilemediğini belirterek “Maalesef Dağlık Karabağ anlaşmazlığı hala bitmedi” dedi.

Paşinyan bu konular arasında Dağlık Karabağ’ın statüsü ve geriye kalan esirlerin değişimini saydı.

Azerbaycan ile imzaladığı ateşkes anlaşması ve büyük toprak kayıpları nedeniyle ülkesinde vatan hainliğiyle suçlanan Paşinyan, istifa baskısıyla karşı karşıya. Muhalefet, Paşinyan’ın ateşkesi daha erken bir safhada imzalaması durumunda toprak kaybının bu kadar büyük olmayacağını savunuyor.

Dağlık Karabağ’da 27 Eylül-9 Kasım tarihleri arasındaki son savaşta 6 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Azerbaycan, son savaşta önemli bir askeri üstünlük sağlayarak 1990’lardaki savaşta kaybettiği topraklarının büyük bölümünü geri aldı. Ateşkes anlaşması uyarınca bölgede beş yıllığına 2 bin askerlik Rus barış gücü konuşlandırıldı.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.