enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:46 Türk Devletleri Teşkilatı yeni üye devletleri kabul edecek mi?
07:11 Türkçülük fikrinin mimarı: Ziya Gökalp
07:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Dijital bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturuyoruz”
07:04 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) : Tele1 emekçilerinin yanındayız
07:03 Türkiye ve Orta Doğu’da Su Güvenliği: Fırat-Dicle’den Nil Havzası’na Uzanan Rekabetin Akdeniz Politikalarına Etkisi
00:58 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 2-0 mağlup eden karşılaşmayı spor yazarları kaleme aldı…
00:44 BakanTunç, “Çocukların korunması, çocuk istismarının önlenmesi, insan ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda iki ülke arasında işbirliği yapılmalı”
00:01 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor, Teknik Direktörü Fatih Tekke 90 dakikayı değerlendirdi…
00:00 Mathieu Flamini, Arsenal ve AC Milan’da oynayarak, onlarca milyar avro değerinde bir şirketin sahibi…
10:54 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
07:59 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
07:06 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, küresel bir güce dönüşüyor. Bugün barış, huzur, istikrar denince akla ilk Türkiye geliyor. Şefkat ve merhamet, adalet denince zihinlerde ilk bu aziz millet canlanıyor.” dedi.
06:43 Türk soylu topluluklar ‘yabancı’ sayılmayacak
00:58 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
00:45 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Muğa’nın Yatağan Girme Barajı’nda su tutulmaya başlandı
00:43 İnsani yardımın islam dünyasında ihtiyaç duyulmasının arka planı
00:33 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet için yaptıkları çalışmaları ve ortak gelecek vizyonunu “Türkiye Yüzyılı Buluşmaları”nda çok net şekilde ortaya koyduk”
22:24 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
21:16 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun Türk Evi Mesaisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun Türk Evi Mesaisi
18.09.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın New York’taki yoğun mesaisini İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN yazdı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve geniş bir Türk heyeti Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu vesilesiyle ABD’nin New York kentinde. Heyetle beraber biz de bir grup gazeteciyle görüşmeleri yakından takip etme şansına sahip olacağız. Dört gün süren programı sizlere bugün kısaca özetlemek isterim.

Kabine’nin yarısı heyette. Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da burada ve her birinin kendi programları ve görüşmeleri de var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı ise her zaman olduğu gibi çok yoğun. Pazar gününden başlıyor ve dönüş tarihi olan Çarşamba akşamına kadar sürecek. Erdoğan Salı günü BM Genel Kurulu’na hitap edecek. Geri kalan sürede ise hem sivil toplumla hem de diğer ülke liderleriyle görüşmeler yapacak. Bu liderlerinin içinde Polonya, İtalya, Gürcistan, İsrail, Yunanistan, Cezayir ve Malezya temsilcileri var.

Dediğim gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günü bile dolu. Gürcistan Başbakanı ile başlayan görüşme maratonu, ABD’deki Ahıska Türkleri’ni kabulle devam edecek. Ardından Erdoğan Elon Musk’la da bir görüşme yapacak. PBS kanalına bir röportaj verecek. Rockefeller Plaza’da Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin düzenlediği Akşam yemeğine katılacak.

Programın akışını sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşmaya devam edeceğim. Ama şimdilik şunu söyleyebilirim. Erdoğan’ın görüşme takvimi baş döndürüyor.

Zaten belli bir süredir anlatmaya çalışıyorum. Maalesef Birleşmiş Milletler şu sıralar en temel fonksiyonlarını bile icra edemeyecek kadar zayıf bir uluslararası kuruma dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu sıkça dile getiriyor ve BM’nin reforma duyduğu ihtiyacı en yüksek sesle dile getirenlerin başında yer alıyor. Muhtemelen Salı günü Genel Kurul’a seslenirken de bu temalara dokunacak ve Türkiye’nin pozisyonunu uluslararası kamuoyuyla yeniden paylaşacaktır.

Ancak bu ziyarete dair yakından yaptığım kişisel gözlememi soracak olursanız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM zeminini bir çeşit ikili görüşmeler forumuna dönüştürdüğünü söyleyebilirim. Belki biraz abartılı bulacaksınız ama BM’nin tam karşısındaki Türk Evi bir çeşit alternatif BM gibi görünüyor. İki yıl önce tamamlanan ve BM’nin karşısında yer alan bu binayı Erdoğan bir karargaha çevirmiş gibi. Türk Evi’nde kalıyor ve misafirlerini orada kabul ediyor. Günün her saati BM’ye giden kadar resmi temsilci Türk Evi’ne de geliyor desek yanlış olmaz. Caddenin ortasına otursanız ve Türk Evi’nin önündeki hareketliliği izleseniz Türk Evi’yle BM’yi karıştırabilirsiniz. Belki benim hoşuma gittiği ve bir Türk olarak gururumu okşadığı için abartılı bir değerlendirme olabilir diye düşünmüyor değilim ama her gözlem yaptığımda da aynı sonuçlara varmaktan kendimi alamıyorum.

Caddenin bir tarafında köhnemiş bir BM sistemi diğer tarafında ise gün geçtikçe dünya siyasetinde daha da merkezi bir rol oynamaya başlayan Türk Evi. Bırakın da keyfine varalım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.