enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 MSB, zorla kaçırılan çocuk yaştaki teröristlerin ifadelerini paylaştı
00:13 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “Batının hegemonyası da düzen kurma arayışları da geçerliliğini yitirmiştir”
00:12 İletişim Başkanı Altun: “İnsan onuru ve vicdan var oldukça, zalimler tarihin çöp sepetine gönderilecektir”
00:11 İmamoğlu’nun Esenyurt telaşı! Son desteği tamamen “duygusal” – Melih Altınok yazdı
00:10 AK Parti’den Başkan Erdoğan’ı hedef alan Özgür Özel’e sert tepki: Siyasi cehalet ve saygısızlıktır
00:08 Washington Ortadoğu’da Ateşkes Sağlamaya Çalışıyor
00:08 Türkiye ve Türk Dünyası
00:07 ‘Normalleşme’nin son kırıntısı da gitti: Erdoğan, Özel ve İmamoğlu’na dava açtı
00:04 Özgür Özel gözaltı anını anlatı: Eşini duvara ittirmişler, bu muamele canlı bomba için yapılırmış
00:03 (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağından, sınırlarından, isminden, dilinden rahatsız olanlar şu anda aktif devreye girmiş vaziyette”
00:02 Nizip Ticaret Odası’ndan (NTO) başarıya atılan adımlar…
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Afetlere Dirençli Şehirler Projesi için ayrılan kaynak tutarı toplam 120 milyar lira”
18:11 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “Mutlu Şehir Mutlu Çocuk” Projesi
13:01 Bugün günlerden 2 Kasım Cumartesi. Kültür Sanat Servisi’nden merhaba…
00:26 Meteoroloji’den son dakika uyarısı! Tarih verildi: Sıcaklıklar düşecek
00:17 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Siyasi istikrar, ekonomik istikrarın temelidir”
00:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani’yi kabul etti
00:13 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “Türkiye en kaliteli petrolü üretiyor”
00:11 Türkiye’nin gönderdiği yardım malzemelerini taşıyan gemi Lübnan’a ulaştı
00:10 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Güvenlik güçlü bir demokrasinin teminatıyken demokrasi de güvenliğin dayanağıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Güvenlik güçlü bir demokrasinin teminatıyken demokrasi de güvenliğin dayanağıdır”
11.05.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Adli ve idari davaları hukukun meselesi olmaktan çıkartıp siyasallaştırmak sonuç ne olursa olsun toplumdaki adalet duygusuna gölge düşürecektir.” diyen Erdoğan, bunu doğru bulmadıklarını söyledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

“Sorun varsa çözmek, hepimizin müşterek görevidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkesin yargıya yardımcı olması ve katkı sağlaması gerektiğini belirterek, “Buradan tüm milletime şu samimi çağrıyı yapmak istiyorum, güçlü, tarafsız, bağımsız, iyi ve seri işleyen bir adalet sistemi evlatlarımıza bırakabileceğimiz en kıymetli mirastır. Şayet bu konuda eksik varsa tamamlamak, sorun varsa çözmek, tıkanıklık varsa gidermek 85 milyon olarak hepimizin müşterek görevidir. Yargının yasama ve yürütmeye müdahalesi nasıl yanlışsa yargının siyasi tartışmaların içine çekilmesi de o denli hatalıdır.” diye konuştu.

“Herkes sorumluluk bilinciyle hareket etmeli”

İktidar, muhalefet, basın ve sivil toplum olarak hep birlikte yargının her türlü taassuptan, menfaat eksenli gruplaşmadan ve ideolojik kamplaşmadan uzak durmasını temin etmek gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Milletin maslahatı ve ülkenin selameti yerine belli bir zümrenin menfaatini gözeten dar kadrocu anlayışların, adalet teşkilatımız dahil devletimizin kurumları içinde tekrar yuvalanmasına izin veremeyiz, vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bu konuda herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin şart olduğunu dile getirerek, hukukçuların medya, sosyal medya, günlük hayattaki duruşlarıyla bu sürece olumlu katkı sunmasının önemli olduğunu ve bunu başardıklarında çok daha iyi bir konumda olacaklarına inandığını bildirdi.

Son 21 yılda idari yargı ve Danıştay’ın güçlendirilmesi yönünde pek çok adım attıklarını anımsatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Danıştay’ın üye sayıları arttırıldı, hakim ihtiyacı giderildi. Yüksek Mahkememizin yardımcı personel sorunu çözüldü. 2002 yılında 146 olan mahkeme sayısını 221’e yükselttik. Geçtiğimiz günlerde 44 ilave idare ve vergi mahkemesi daha ihdas ettik. Ayrıca idari yargı istinaf mahkemelerine 10 ilave idari dava dairesi kurduk. Hakim ve mahkeme sayısını artırarak bu çalışmaları devam ettireceğiz. İdari yargıda istinaf kanun yolunu 2016 yılında 7 bölgede faaliyete geçirdik. Bu sayıyı 2020 yılında 8’e, 2021 yılında 9’a çıkardık. Bölge idare mahkemelerinin kuruluş aşamasında 42 idari dava dairesi ve 20 vergi dava dairesi olmak üzere toplam 62 daire varken bugün bu sayı 64’ü idari, 26’sı vergi olmak üzere 90’a ulaştı. Böylece Danıştay’ın iş yükü azaldı, vatandaşların hukuki güvencesi arttı, uyuşmazlıkların daha etkin yargılamayla daha hızlı çözülmesi sağlandı. İdari yargıda görev yapan hakim sayısını süreç içerisinde ihtiyaca cevap verecek şekilde 2 bin 266’ya yükselttik.”

Erdoğan, idari yargı mahkemeleri ve Danıştay’ın, yoğun iş yüküne rağmen kendi görev alanında adalet hizmetlerini başarıyla yürüttüğüne işaret ederek, “İlk derece ve istinaf mahkemelerinde 338 bin 611, Danıştay’ımızda ise 114 bin 224 derdest dosya bulunuyor. 2023 yılında toplam 860 bin 494 dosya karara bağlanmıştır.” bilgisini paylaştı.

Erdoğan: Sosyal medyadaki linç kültürü yargı üyelerini mağdur ediyor

“Önemli mevzuat değişiklikleri yaptık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2009 yılından başlayarak yüksek mahkemelerin tamamının modern hizmet binası ihtiyacını karşıladıklarını hatırlatarak, 36 yıl boyunca Sıhhiye’de hizmet veren Danıştay’ın 2012’de şimdiki binasına kavuştuğunu belirtti.

Erdoğan, geçen yıl Danıştay’a yeni bir sosyal tesis kazandırdıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

“İdari yargılamaların daha hızlı sonuçlandırılması ve vatandaşlarımızın hukukunun daha iyi korunması için önemli mevzuat değişiklikleri yaptık. İhtiyaçlar çerçevesinde İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda 20’den fazla, Danıştay Kanunu’nda da 16 defa değişiklik oldu. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun çıkarılması, vatandaşı idare karşısında güçlendiren reformlardan biri olmuştur. Bilgi edinme hakkı, 2010 yılında anayasal güvenceye alınmıştır. Ayrıca 2010 yılında Anayasa’daki hak aramayı engelleyen bütün hükümleri kaldırdık. 2016 senesinde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu kurduk. 2021 yılında 4. Yargı Paketi ile idari makamlara yapılan başvurulara idare tarafından verilecek cevap süresini, 60 günden 30 güne indirdik. Ayrıca idari yargı mercileri tarafından verilen nihai kararların gerekçesiyle birlikte en geç 30 gün içinde yazılması yönünde düzenlemeye gittik.”

Erdoğan, 6 Şubat asrın felaketi sonrasında deprem bölgesindeki idari yargı faaliyetlerinin aksamaması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını dile getirerek, vatandaşı idare karşısında koruyan, idari yargının işleyişini hızlandıran, yargı mensuplarının hak ve imkanlarını artıran daha pek çok düzenlemeyi son 21 yılda hayata geçirdiklerini söyledi.

“Güvenlik güçlü bir demokrasinin teminatıyken demokrasi de güvenliğin dayanağıdır”

Erdoğan, her biri sessiz devrim niteliğindeki tüm reform hamlelerinde gayelerinin, demokratik hukuk devleti ilkesinin tüm unsurlarıyla Türkiye’de hakim kılınması olduğunu belirterek, “Bu hedefe tam olarak ulaştığımızı henüz söyleyemiyoruz ama hedefimize çok yaklaştığımızı da kimse inkar edemez. Önümüzde kalan yolu inşallah yılmadan, yorulmadan, kararlılıkla yürüyeceğiz. Tüm engelleri aşarak katettiğimiz mesafenin bize cesaret aşıladığını özellikle vurgulamak istiyorum.” diye konuştu.

Yaptıkları ve yapamadıklarının ışığında reform iradelerini halen diri tuttuklarına işaret eden Erdoğan, “Bir gerçeğin gayet iyi farkındayız. Türkiye, istikbalini ancak daha fazla demokrasi, daha fazla ekonomik refah ve bunlara paralel olarak daha fazla güvenlik üzerine inşa edebilir. Güvenlik güçlü bir demokrasinin teminatıyken demokrasi de güvenliğin dayanağıdır.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 21 yılda millete hizmet yolunda bedel ödemiş, nice badireler atlatmış bir iktidar olduklarını vurgulayarak, Türkiye’yi tarihinin en büyük demokrasi, kalkınma ve hukuk atılımlarıyla yine kendilerinin buluşturduklarını söyledi.

Buna rağmen Türkiye’ye siviller tarafından hazırlanmış yeni bir anayasa kazandıramadıklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni ve sivil anayasa teklifimizin içerisinde işte bu anlayış vardır. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılının darbe ürünü bir Anayasa’yla karşılanmış ve geçirilmiş olmasını Türkiye demokrasisine yakıştıramıyoruz. Bu eksikliğin yine milli irade eliyle giderilmesi, demokrasimizin gücüne güç katacak Türk siyasetinde yeni bir kilometre taşı olacaktır. Siyaset kurumunun ekonomik ve sosyal sorunları öne sürerek sivil anayasa ihtiyacını gündemden düşürmek istemesini doğru bulmuyoruz.”

“Üzerimize düşen yapıcı rolü oynamaya devam edeceğiz”

Erdoğan, yeni anayasanın sihirli değnek gibi dokununca sorunları bir anda ortadan kaldırmayacağını bildiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Yeni anayasa, sivil siyasetin alanını genişleterek ekonomiden sosyal hayata ülkemizin meselelerinin çözümünü daha da hızlandıracaktır. Siyasetteki yumuşamayla birlikte farklı siyasi partiler arasındaki istişari görüşmelerin yoğunlaşması bu bakımdan önemli bir fırsat teşkil ediyor. Türk siyasetinin bu fırsatı ülkemiz, milletimiz ve demokrasimiz adına kalıcı bir kazanca dönüştürmesini ümit ediyoruz. Biz milletimizin beklentileri çerçevesinde üzerimize düşen yapıcı rolü oynamaya devam edeceğiz.”

Erdoğan, Danıştay’ın 156’ncı kuruluş yıl dönümünü ve İdari Yargı Günü’nü tebrik etti.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.