enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
23:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
22:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
22:13 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
21:41 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
21:31 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
21:15 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
11:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
09:08 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
07:25 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
23:40 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Göçebe kültürünün yitip gitmesine rıza gösteremeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Göçebe kültürünün yitip gitmesine rıza gösteremeyiz
30.09.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(Göçebe Oyunları) Katılımcılar arasında gelişen pozitif enerjinin hepimize yeni bir kültürel diplomasi kapısı açacağını düşünüyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İznik’teki 4. Dünya Göçebe Oyunları Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada, Göçebe Oyunları’nın ilkinin 2014’te Kırgızistan’da düzenlendiğini, 2016 ve 2018’de de oyunların Kırgızistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde bu oyunların geleneksel spor organizasyonları olarak kabul edildiğini vurgulayan Erdoğan, “Bugün de her iki yılda bir düzenlenen Göçebe Oyunları’nın dördüncüsünde İznik’te sporcularımız ve misafirlerimizle birlikteyiz. Esasen İznik’teki bu organizasyon 2020 yılında gerçekleştirilecekti, tüm dünyayla beraber ülkelerimizi de etkileyen Kovid-19 salgını sebebiyle ertelemek mecburiyetinde kaldık. Hamdolsun bugün dördüncü Göçebe Oyunları’nı, her köşesi buram buram tarih, kültür ve tabiat kokan İznik’te başlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Göçebe kültürünün insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

“İnsan toplulukları binlerce yıl boyunca çeşitli sebeplerle bulundukları yerlerden ayrılarak başka coğrafyalarda kendilerine yeni hayat alanları aramışlardır. Aynı şekilde belirli bir coğrafyada sürekli veya mevsime göre yer değiştirerek hayatlarını sürdüren topluluklar da vardır. Bu uzun yolculuklar sırasında karşılaşan insan toplulukları birbirlerini etkilemişlerdir. Her ne kadar medya ve iletişim araçları dünyayı küçük bir köy haline getirmiş olsa da bugün halen kültürün ve insani ilişkilerin en etkili taşıyıcısı göçlerdir. Dünyanın her yerinde şehirleşmenin artması, iş imkanlarının çeşitlenmesi, güvenlik ve gıda ihtiyaçlarının merkezi devletler eliyle sağlanması hiç şüphesiz göçebeliği epeyce sınırlandırmıştır.”

İnsanlığın binlerce yılına damga vuran bu kültürün yitip gitmesine rıza gösteremeyeceklerini dile getiren Erdoğan, “Bunun için gerek açılışını yaptığımız oyunlarla gerekse benzer diğer faaliyetlerle göçebe kültürünün farklı yönleriyle yaşatılmasında büyük fayda görüyoruz. Nitekim ülkemizde istiklalimizin ve istikbalimizin güvencesi olarak Toros Dağları’nda dumanı tüten Yörük çadırını ifade ediyoruz. Göçebe Oyunları’nı dünya çapına yayan bu organizasyonu da insanlığın kadim mirasını gelecek kuşaklara bırakma misyonuyla önemli görüyorum.” diye konuştu.

Oyunlarda yarışacak sporculara ve diğer etkinliklerde yer alacak katılımcılara başarılar dileyen Erdoğan, iştirakleri ve katkılarıyla bu oyunların yaşatılmasına, geleceğe miras olarak bırakılmasına destek olan dostlarına da teşekkür ettiğini belirtti.

“Bölgemizin dini ve etnik çatışmalarla, gerilimlerle, krizlerle kavrulduğu bir dönemde, barışı, dayanışmayı, yardımlaşmayı esas alan bu oyunların özgün bir iş birliği platformu olduğuna inanıyorum.” diyen Erdoğan, Türkiye olarak böyle önemli bir programa İznik gibi köklü bir tarih ve medeniyet şehrinde ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

“Müsabakalarda yarışacak binlerce sporcumuzun heyecanını görebiliyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oyunlara katılan ülkelerle bu vesileyle kurduğumuz münasebetlerin ve katılımcılar arasında gelişen pozitif enerjinin hepimize yeni bir kültürel diplomasi kapısı açacağını düşünüyorum. Göçebe Oyunlarının 4’üncüsüne 102 ayrı ülkeden, üç binden fazla sporcunun katılması, bu umudumuzu güçlendiriyor.” dedi.

Teskilat_680*100 banner

Oyunlar boyunca yapılacak geçmişten bugüne geleneksel spor müsabakalarının sadece gençlere hoşça vakit geçirtmekle kalmayacaklarını, aynı zamanda onların bu alanlara ilgisini de artıracağını söyleyen Erdoğan yarışmalarla ilgili şöyle bilgi verdi:

“Atlı sporların, güreşlerin ve okçuluğun da içinde bulunduğu 40’tan fazla dalda yapılacak müsabakalarda yarışacak binlerce sporcumuzun heyecanını şimdiden görebiliyorum. Gastronomi programlarında 20 ayrı ülkenin mutfak lezzetleri katılımcılarla buluşacak. Hat, ebru, oya, cam, el işi, filografi, bez bebek, sedef, keçe yapımı ve elbette merkezi İznik olan çinicilik başta olmak üzere çok sayıda geleneksel sanat da Göçebe Oyunlarının programında yer alıyor. Ülkemizden ve dünyadan pek çok tanınmış sanatçı konserleriyle, halk oyunları ekipleri gösterileriyle, çocuklarımız korolarıyla etkinliğimizin renklenmesine katkı verecek. Geri dönüşümden kolaja, oyuncak tasarımından resme kadar birçok atölye çalışması da oyun programında bulunuyor.”

“Diplomasi yönünü de önemsiyoruz”

Her yönüyle zengin, cazip, dinamik bir göçebe oyunlarına şahitlik edeceklerini aktaran Erdoğan, bunlar arasında çocuklara yönelik çalışmaları özellikle önemli gördüğünü belirterek “Çocuk Obası adıyla kurulan alandaki etkinlikler, evlatlarımıza unutulmaz vakitler yaşatacaktır.” ifadesini kullandı.

Göçebe Oyunları Deneyim Merkezinin ise ziyaretçilere geçmişten bugüne yolculuk yaptırarak hoşça vakit geçirmelerini sağlayacağını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Yetenekli sanatçı ve zanaatkarlarımızın göz nuru, el emeği, alın teri eserleri de sergi ve fuar alanı ile etnopazarda sergilenecek. Biz bu oyunlara, dünyada giderek yok olmaya yüz tutan bir kültürel zenginliğe sahip çıkmak, onu yaşatacak zemini oluşturmak olarak bakıyoruz. Burada yapılan her faaliyet bir anlamda tarihi canlandırma, hafıza tazeleme, hafızaya kaydetme misyonuyla hazırlanıyor. Oyunların halklarımızı birbirine yaklaştıran yeni ve kalıcı ilişkiler kurulabilmesine imkan sağlayan diplomasi yönünü de en az bu vasfı kadar önemsiyoruz. İnşallah bundan sonra her 2 yılda bir düzenli olarak sürekli gelişerek, büyüyerek, zenginleşerek, renklenerek devam edecek Göçebe Oyunlarına her türlü katkıyı yapmayı sürdüreceğiz.”

Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Dünya Etnospor Konfederasyonu başta olmak üzere bu etkinliğin düzenlenmesine katkı veren herkese teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda, Tanrı Dağı’ndan getirilerek kendisine takdim edilen suyu İznik Gölü’ne aktarılmak üzere tay kazana döktü.

Erdoğan, konuşmasının ardından Göçebe Oyunlarının açılış gösterisini seyretti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile birçok ülkeden yüksek düzeyli katılımcılar da programa iştirak etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül  2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.