enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Covid-19 aşısı olanların yeniden enfekte olmasının sebebi nedir?

Covid-19 aşısı olanların yeniden enfekte olmasının sebebi nedir?
05.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüs bir yılı aşkın süredir tüm dünyada etkisini gösterirken, salgına karşı geliştirilen aşılar milyonlara umut oldu.

BioNTech/Pfizer ve Moderna gibi firmalarının ürettiği Covid-19 aşılarının hastalığa karşı yüzde 95’in üzerinde koruma sağladığı bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak bazı kişiler iki doz aşı vurulsa dahi koronavirüsün mutasyon geçirmiş farklı varyantlarına yakalanarak yeniden enfekte oluyor.

Uzmanlar, Covid-19’a yakalanıp iyileşen ya da aşı olan bireylerde yeterli antikor oluşumunun görülmesine rağmen neden bu kişilerin tekrar enfekte olduklarını araştırdı.

Tel Aviv Üniversitesi Kanser Araştırmaları Merkezi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Jonathan Gershoni bu duruma birkaç etkenin sebep olduğunu belirtiyor.

1- Aşının etkinliği yüzde 100 değil

Bu durumun ilk sebebi, aşı olan ancak bağışıklık kazanmayan yüzde 5’lik kesim. Doktor Gershoni teknik olarak aşı yaptıran her 20 kişiden birinin vücudunda hiç aşı olmamış gibi antikor oluşmadığını, ancak bu kişilerin çoğunun artık ‘Covid-19’a yakalanmam’ diyerek normal hayatlarına devam ettiğini söylüyor. Bu durumda salgın gizliden gizliye yayılmaya devam ediyor.

İsrailli doktor bu sebeple aşı olan bireylerin bilinçli davranmak zorunda olduklarını, sosyal mesafe kuralları, kişisel hijyen ve maske takma gibi önlemlere de hiç “aşı olmamış gibi” dikkat etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Live Science tıp dergisinde yayımlanan bir makaleye göre BioNTech-Pfizer aşısını olan deneklerin yüzde 5’i değil sadece ve sadece yüzde 0,04’ü Covid-19’a tekrar yakalanmış. Ancak bu oran kişiden kişiye, o coğrafyada yaşayan insanların vücut yapılarına, yaşlarına ve yaşam şartlarına göre değişiyor.

2- Yeni varyantlar daha dirençli

Aşı olanların yeniden virüse yakalanmasının en büyük ikinci nedeni de koronavirüsün mutasyon geçirerek farklı varyantlarla yeniden ortaya çıkması. Örneğin halkının yüzde 50’sinden çoğunu aşılayan İsrail’de Covid-19 vakalarının büyük bir çoğunluğu Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantını taşıyor.

Doktor Gershoni uyarıyor: “Aşı olanlar pandeminin getirdiği tüm kurallara uymalı. Çünkü şu anda İngiltere’de ortaya çıkan varyantlardan çok daha etkili yeni koronavirüs türleri bulunuyor!

3- Virüsün gücü, bağışıklığı az da olsa kırabilir

Aşı olduktan sonra vücudumuzda virüse karşı bağışıklık sistemi güçleniyor ve antikorlar çoğalıyor. Ancak bazı virüs varyantları güçlü olduğu için, vücutta oluşan antikor oranından daha hızlı çoğalıyor ve aşı olan insanları bir şekilde enfekte ediyor. Bu tarz kişilerde hastalık çok hafif atlatılıyor ancak, virüsün yayılma hızını artıran bir durum ortaya çıkıyor.

4- Vücut yapısı zayıf olanlar aşı olsa da virüse yakalanabiliyor

Doktor Gershoni, bazı insanların vücut yapılarının hastalıklara karşı kırılgan olduğunu, örneğin İsrail’de aşılanan 5 milyon kişide oluşan antikor seviyelerinin farklılık arz ettiğini belirtiyor. Bunun yanında bazı kişiler ilk doz aşıyı olduktan önce ya da sonra virüse yakalanıyor. Bu sebeple ikinci doz aşı hastaya pek bir koruma sağlamıyor.

İsrail’de aşı olan 3.4 milyon kişide yapılan dev araştırmaya göre, sadece 4 bin 711 vaka yeniden Covid-19’a yakalandı. Bu oran yüzde 0.2’den daha az. BU kişilerden 907’si hiçbir semptom göstermedi, 429’u ise hastaneye kaldırıldı. Aşı olan 3,4 milyon kişiden ise sadece 99’u yeniden enfekte olarak hayatını kaybetti.

Uzmanlar, aşılanan bazı kişilerin yeniden virüse yakalanmalarına rağmen yine de aşı yaptırmanın kesinlikle ‘hayati’ derecede önemli olduğunu belirtiyor. Zira verilere göre aşılama, yeni vaka artışlarına neden olsa da hastaneye yatışları ve ölümleri çok büyük oranda azaltıyor.

Bu konuya ilişkin Washington Üniversitesi’nde görevli Tıbbi Analist Prof.Dr. Leana Wen, şunları söylüyor:

“Salgını durdurmanın anahtarı, virüsün gidecek başka hiçbir yeri olmadığı yeterince yüksek bir bağışıklık düzeyine ulaşmamızdır. Oraya gidebiliriz ama hepimiz üzerimize düşeni yapıp aşı olmalıyız. Aşı kişiyi korur, çevremizdekileri de korur.”

HABER : Kerem CONGAR & EuroNEWS

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.