enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona Vakaları Artıyor Avrupa Yeniden Kapanıyor

Corona Vakaları Artıyor Avrupa Yeniden Kapanıyor
31.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Corona virüsünün yaz tatilinin ardından hızla artışa geçtiği Avrupa kıtasında, Temmuz ayında açılan sınırlar yeniden kapanmaya başlıyor. Büyük kentlerde, sokaklar dahil, tüm mekanlarda maske takma zorunluluğu yeniden getirilirken, hükümetler de virüsün hızlı arttığı ülkelerden gelen yolculara sınırlarını kapatma kararlarını açıklamaya başladı. 

Mustafa Kemal ATATÜRK

Dünyada 832 binden fazla kişinin canına mal olan Corona virüsü salgınının yeniden hız kazandığı Avrupa’da, hükümetler sert önlemleri arttırıyor. Adım adım yabancı ziyaretçilere kapanma tedbirleri açıklayan Avrupa ülkelerinde, yaz tatili nedeniyle kaldırılan Schengen sınırları içindeki ülke sınırlarının da yeniden kapatılması konusu tartışılmaya başlandı.

Macaristan tümüyle kapatıyor

AB içinde sınırlarını “tümüyle” kapattığını duyuran ilk ülke ise Macaristan oldu. Başbakan Victor Orban’ın makamı, 1 Eylül’den itibaren Macaristan’da oturmayanların ülkeye girişlerinin yasaklandığını açıkladı. Açıklamada, “1 Eylül’den itibaren, başka ülke vatandaşlarının topraklarımıza girişine izin verilmeyecek. Yurtdışından gelecek Macar yurttaşları da 14 gün karantinaya alınacak” denildi.

Victor Orban
Victor Orban

Almanya ve Belçika da, komşu ülkeleri Fransa’nın Paris ve Marsilya bölgesinden gelenlere karantina uygulanacağını duyurdu. Danimarka ise Belçika’ya kapılarını kapattığını bildirdi.

Yunanistan’da adalar ve karasularındaki kamplarda kalan göçmenlere uygulanan “kapanma kararının” 15 Eylül’e kadar devam edeceği açıklandı.

Sokaklar maskelendi

Fransa ve Almanya’da virüsün hızlı yayıldığı kentlerde, kapalı mekanların yanı sıra sokaklarda da maske takma zorunluluğu geldi. Yasağa uymayanlara Almanya’da 50, Fransa’da 135 Euro para cezası verileceği duyuruldu.

Berlin, Paris ve Zürih kentlerinde ise çoğunlukla aşırı sağ muhaliflerin destek verdiği gruplar, maske takma ve aşı olmaya karşı eylem düzenlediler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Cuma günü yaptığı konuşmada, salgının sonbahar ve kış aylarında “daha da zorlaşmasını” beklediğini açıkladı. Merkel, “Yaz boyunca, iyi havaların sayesinde hepimiz aerosollere (havada asılı kalan virüs parçacıklarına) karşı göreceli olarak korunmanın tadını çıkardık. Ancak durum artık değişme tehlikesiyle karşı karşıya” diyerek Alman halkını uyardı.

Geçen hafta ortalama 7 bin vaka artışı ile Avrupa’da virüsün en hızlı yayıldığı Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Virüs sürekli artan bir dinamik gösteriyor. Ülkeyi tümüyle kapatmamak için her türlü önlemi almak zorundayız” dedi. Fransız hükümeti 21 ilde kırmızı seviye alarm ilan ederek, Paris, Marsilya ve Strasbourg gibi büyük illerde sokakta maske takılmasını zorunlu hale getirdi.

İspanya’da son 24 saat içinde 9.779 vaka, Fransa’da 7.379 vaka, İtalya’da 1.444, İngiltere’de 1.108, Almanya’da 2.100, Polonya’da 759, Romanya’da 1.365, Belçika’da 452, Portekiz’de 403 yeni vaka tespit edildi.

Vakalardaki artış, Avrupa Birliği yönetimini de harekete geçirdi. Ülkelerin tek tek sınırları kapatmasını istemeyen Brüksel, bu konuda ortak karar alınmasını çağrısını yineledi. AB büyükelçileri sınırlar konusunda düzenli olarak gerçekleştirdikleri toplantılarda Schengen sınırları dışından gelen ülkeleri de sınırlıyor. AB, turizm sezonu boyunca Schengen dışında 14 ülkeye sınırlarını açmıştı.

Avrupa’da ders başı

Avrupa’da tam okulların başlayacağı hafta vaka sayılarının yüksek artış sergilemesi hükümetleri daha sert önlemler almaya itti. İtalya’da, öğrenciler arasında 1 metre mesafe sağlandığı takdirde maske takılmayacak, ancak bu mesafe sağlanamayan sınıflarda maske zorunlu olacak.

Fransa’da 11 yaşın üstündeki tüm öğrencilere maske takma zorunluluğu getirilirken, Yunanistan’da anaokulundan itibaren çocuklar zorunlu maske takacaklar. İspanya’da 6 yaşından itibaren tüm öğrenciler sürekli maske takmak zorunda olacaklar. Yunanistan’da her sınıfta en fazla 17 öğrenci sınırı getirildi; Sırbistan ve Bosna’da ise bu sayı 15 ile sınırlı tutulacak.

Kurs saatlerinin eş zamanlı olmasından kaçınılacak, çocukların el yıkama ve tuvalet hijyenleri için her türlü önlem alınacak, ders süreleri kısaltılacak. Örneğin Bosna’da dersler 20 dakika ile sınırlı tutulacak. Böylece uzun süre çocukların aynı mekanda oturarak virüsü yaymaları engellenmeye çalışılacak.

Ezber bozan ülke İsveç

Ancak virüs nedeniyle evlere kapanma seçeneğini reddeden ender Avrupa ülkelerinden İsveç’te yalnızca 60 vaka artışı gerçekleşti. Hala “hiçbir verinin maske takmanın faydalı olduğunu kanıtlamadığını” dile getiren hükümet 17 Ağustos’ta maske zorunluluğu olmadan okulları açtı bile. Ülkede Corona virüsü yayılmaya başladığından bu yana toplam 83 bin 958 vaka tespit edildi, 5 bin 821 kişi ise yaşamını yitirdi. İsveç’te son 24 saatte yalnızca bir kişi Covid 19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.