enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:56 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:32 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:15 CHP kurultayı davası ertelendi
07:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
07:26 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
07:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
07:19 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
07:15 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
07:05 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
07:03 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin İstanbul’da “yaz buluşması”
07:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
06:21 İMMİB-SPD’nin AWARE Projesi Çevrimiçi I. Sektörel Çalıştayı yapılacak.
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
22:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
09:46 Kabine bugün toplanacak
09:41 Gazze kitabı: İsrail’in algı operasyonuna cevap
08:32 CLIMPS Projesi Uygulama Ekibi’nden KOTO’ya çalışma ziyareti
08:02 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
07:49 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
07:01 Medeniyetler Çatışması, Batı Karşıtlığı ve İslamcılığın Yeniden İnşası
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona En Fazla Gelişmekte Olan Ekonomileri Vuracak

Corona En Fazla Gelişmekte Olan Ekonomileri Vuracak
31.03.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner

TÜHA HABER / Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan “Gelişmekte Olan Ülkelere Covid-19 Şoku” adlı rapora göre gelişmekte olan ülkelerde, Corona kaynaklı ekonomik krizle mücadele etmek için 2,5 trilyon dolarlık yardım paketine ihtiyaç duyulacak.

UNCTAD raporu, gelişmekte olan ekonomilerin, yüksek sermaye ihracı ve ihracat geliri kaybından dolayı büyük sarsıntı yaşayacağını kaydediyor. Emtia fiyatlarının düşmesi ve para birimlerindeki değer kayıpları yüzünden küçülecek olan bu ekonomilerin alacağı darbenin, 2008 krizinden daha ağır olması bekleniyor.

Rapor, gelişmekte olan ülkelerde Corona kaynaklı ekonomik krizle mücadele için alınması gereken önlemlere de yer veriyor. Buna göre, gelişmekte olan ekonomilere bir trilyon dolar nakit para aktarılması ve borçların ödenmesi için bir trilyon dolar yardım paketi sağlanmasına ihtiyaç olacak.

BM raporunda, bu ülkelerdeki acil sağlık hizmetleri ve ilgili programlara da 500 milyon dolar ayrılmasının gerekeceği öngörülüyor.

Raporu hazırlayanlar arasında bulunan UNCTAD Küreselleşme ve Kalkınma Stratejileri Direktörü Richard Kozul-Wright, Sahra Çölü’nün güneyindeki Afrika ülkelerinin yanı sıra Pakistan ve Arjantin’in en kötü etkilenecek ülkeler arasında olduğunu söylüyor.

Durumun çok kötü olacağını vurgulayan Kozul-Wright, “Uluslararası kuruluşlar, şu anda yaşanan ve daha da ağırlaşması beklenen ekonomik hasarı önlemenin tek yolu olan bu tip önerileri çok ciddiye almalı,” dedi.

Corona virüsünün bu yıl ve gelecek yıl gelişmekte olan ülkelerde yol açacağı ekonomik zararın 2 ila 3 trilyon dolar olacağını söyleyen Kozul-Wright, bunun muhafazakar bir tahmin olduğunun altını çiziyor.

Kozul-Wight, “Eğer G-20 liderleri, ‘dayanışma ruhu içinde küresel bir eylem’ taahhüdüne bağlı kalacak olursa, G-20 ekonomileri dışında yaşayan altı milyarlık nüfusa yardım edebilecek, orantılı bir adım atmaları gerekecek,” şeklinde konuştu.

G-20 liderleri, geçtiğimiz hafta, Corona salgınından kaynaklanan istihdam ve gelir kaybını sınırlamak için küresel ekonomiye 5 trilyon dolar aktarma ve “pandeminin üstesinden gelmek için ne gerekiyorsa yapma” sözü vermişti.

UNCTAD raporunda yer alan rakamsal tahminler, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından açıklanan tahminlerle örtüşüyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Mart 2020]

Benim Adım Melek banner
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.