enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çöpçülükten Almanya Liyakat Nişanı’na

Çöpçülükten Almanya Liyakat Nişanı’na
05.12.2021
A+
A-

“Almanya Üstün Hizmet Madalyası” Almanya‘nın en yüksek dereceli nişanı. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlarda üstün başarı gösterenlere veriliyor.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın özel haberine göre, Bu yılki nişanlardan biri, Almanya’da 25 yıl temizlik işlerinde çalışan, daha sonra kendi çocuklarının aldığı eğitimin, uyum ve başarı için ne kadar belirleyici olduğunu görüp özellikle göçmen çocuklara yönelik eğitim merkezlerini yaşama geçiren Turgay Tahtabaş’a verildi.

Tahtabaş, ödülünü Berlin’de Bellevue Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in elinden aldı.

1966 Zonguldak Gökçebey doğumlu Turgay Tahtabaş, 1989 yılında, daha önce Türkiye‘de evlendiği eşinin yanına Almanya’ya, Essen kentine gelmiş. Kendi geliş hikayesini, Türkiye’den evlilik yoluyla Avrupa ülkelerine giden erkekler için kullanılan “ithal damat” terimiyle tanımlayan Tahtabaş, Essen’de çalışma hakkını elde ettikten sonra, belediyede temizlik işlerinde çalışmaya başlamış.

Tahtabaş, o dönemi VOA Türkçe’ye “O dönemde Almanya’ya gelir gelmez çalışamıyorduk. Beş yıl beklemek zorundaydık. Ama ilk çocuğum doğduktan sonra, çalışma hakkını kazandım. Essen Belediyesi’nde iş buldum. Önce sokak temizliğinde süpürgeci olarak, sonra da çöp kamyonunda çalıştım. Eşim de okullarda temizlik yaptı. Bütün bunları yaparken, bir şeye çok önem verdik, o da çocuklarımızın imkanlarımız dahilinde en iyi eğitimi almaları oldu. Bu konuda tüm fedakarlıkları gösterdik. Almanya’nın en iyi eğitim veren yerlerinde eğitimlerini aldılar. İki tanesi şirkette çalışıyor, üçüncüsü de şu anda üniversiteyi bitirmek üzere” diyerek anlattı.

Çöpçülükten Almanya Liyakat Nişanı'naKendi çocuklarının eğitimi için harcadıkları çabadan yola çıkmışlar

Turgay Tahtabaş, çocuklarının eğitimin sürecinden yola çıkarak, başka göçmen ailelerin çocuklarının da en azından iyi Almanca konuşabilmeleri ve derslerdeki eksikliklerini kapatabilmeleri için faaliyet gösteren aile ve eğitim derneklerine destek vermeye başlamış.

Tahtabaş, “Neredeyse 20 yıldan beri bu tarz bir çalışma içindeyim, birçoğu 15 yıldan fazla gönüllü olarak geçti. Essen Belediyesi Uyum Meclisi’yle Yabancılar Meclisi’nde görevler yaparak toplumun her kesimi ve her ülkeden insanla iletişim kurdum, desteklerini kazandım. Sonra 2010’lu yıllarda eğitim konusundaki girişimleri bir çatı altında toplayabilmek amacıyla Gelecek Eğitim Merkezi’ni (Zukunft Bildungswerk) yaşama geçirdim. Özellikle 2015 sonrasında göçmen akımıyla birlikte çalışmalarımızı sadece Türkiye kökenli değil, tüm göçmen çocuklara ve hatta eğitim sorunu yaşayan Alman çocuklara da sunmaya başladık. Şimdi 150’ye yakın ülkeden göçmen çocuğa hizmet verir hale getirdik. Aldığımız mali destekle kurumumuzda 40 kadrolu, 250 yarı zamanlı ve 50 gönüllü çalışanımız var. Kendimize ait 10 eğitim merkezinde, 2 binden fazla çocuğa ders takviyesi, annelerine Almanca kursları veriyoruz. Müzik kurslarımız var, 400 civarında çocuk ve genç bizden enstrüman dersleri alıyor” dedi.

Çalışmaları için daha önce de çok sayıda ödül aldığını belirten Turgay Tahtabaş, Almanya’yla Türkiye arasında imzalanan iş göçü anlaşmasının 60. yılında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından onurlandırılmasını, yaşamının doruk noktalarından biri olarak tanımlıyor.

Tahtabaş, bu konudaki duygularını da “Bu ödülü tüm göçmen çocukları ve gençleri adına kabul ediyorum. Yaptığımız çalışmalar, Alman toplumu tarafından da oldukça değerli görülüyor, bu ödül onu kanıtlıyor. Bu benim için çok gurur verici bir olay. Birçok insan beni örnek olarak gösteriyor. Olabilir, örnek çalışmalar yaptım. Ama bir şeyi de unutmadım. Biz, eşim ve ben, toplumun en alt katmanlarından gelen bir aileyiz, temizlik işlerinde çalıştık. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek, yaşadıkları toplumda üst düzeye çıkabilmeleri için çok emek verdik. Mücadele ederek, bunu başardık. Başka göçmen ailelerine de mesajım, yaşadığımız bu toplumda eğitim ve uyum yoluyla yukarılara ulaşmak mümkün. Aldığım nişan bunun da bir simgesi” diyerek aktardı.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.