enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!
28.02.2025
A+
A-

ABD Georgia Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ultrason teknolojisinin satılmayan çiçekleri sürdürülebilir, besin açısından zengin gıda bileşenlerine dönüştürebileceğini ve böylece atığı azaltabileceğini ortaya koydu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Sevgililer Günü’nün geride kalmasıyla birlikte, satılmayan birçok çiçek muhtemelen çöpe atıldı. Çiçekçilik sektörü için bu genel bir sorun. Ancak Georgia Üniversitesi’nde (UGA) yapılan yeni bir araştırma, bu çiçek atıklarını değerli gıda bileşenlerine dönüştürebilecek sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Çalışma, ultrason teknolojisinin çiçekleri gıda ürünlerinde kullanılmak üzere nasıl yeniden şekillendirebileceğini ve yeni besin kaynakları sunarken israfı nasıl azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Ultrason teknolojisi, çiçekleri nasıl işliyor?

Ultrason uzun süredir gıda işlemede kaliteyi artıran, raf ömrünü uzatan ve bitki bazlı bileşenlerden hayati besinlerin çıkarılmasına yardımcı olan bir teknolojidir. Soya fasulyesinden pretein çıkarma verimini artırmak, bitki bazlı et alternatiflerinin dokusunu iyileştirmek ve meyve suları ile yağları korumak için kullanılır. UGA araştırma ekibi, bu yöntemin yenilebilir çiçeklere de uygulanabileceğini keşfetti ve gıda endüstrisindeki işlevselliklerini geliştirirken, besin içeriklerini ve biyoaktif bileşiklerini korumaya yardımcı oldu.

UGA Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde Doçent olan Dr. Mohan’a göre, çiçekler genellikle kısa ömürlü dekoratif öğeler olarak görülüyor ancak çok daha kalıcı bir amaca hizmet edebilir.

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!

Geleneksel yöntemlere karşı ultrason teknolojisi

Çiçeklerin gıdalarda kullanılmasındaki en büyük zorluklardan biri yüksek nem içeriğidir. Bu, bozulmadan saklanmalarını ve taşınmalarını zorlaştırır. Ancak ultrason teknolojisi ile çiçekler, renklerini ve besin değerlerini korurken daha hızlı ve verimli bir şekilde kurutulabilir. dOĞAL veya sıcak havayla kurutma gibi geleneksel kurutma yöntemlerinin aksine ultrason, gereken süreyi ve kalite kaybı potansiyelini önemli ölçüde azaltır.

Dr. Mohan, “Yenilebilir çiçekleri protein, gıda boyası ve vitamin kaynağı olarak kullanmaya çalışıyoruz. Fikir, bu bileşikleri çiçekten çıkarmamızı kolaylaştırmak için ultrason teknolojisini kullanmaktı” dedi.

Estetik çekiciliklerinin ötesinde, bazı yenilebilir çiçekler insan sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri de içerir. Örneğin, brokoli çiçekleri tahıllara ve diğer gıdalara eklenebilecek protein içerirken, canlı renkleri onları potansiyel bir doğal gıda boyası kaynağı haline getiriyor.

Kullanılmayan gıda bileşenlerinin kaynağı

Mohan’ın araştırmasının ilk amacı sığır etinin raf ömrünü uzatmanın yeni yollarını bulmaktı. Laboratuvarı, güllerin sığır etini daha uzun süre taze tutabilecek bir antioksidan içerdiğini keşfetti. Ancak araştırma ilerledikçe ekip, çiçeklerin çok daha geniş bir yelpazedeki gıda uygulamaları için yeniden kullanılabileceğini fark etti.

Dr. Mohan, “Çiçekleri bu yönüyle görmemiştik. Gıda endüstrisi ve insanlar için ana akım haline gelebilecek, kullanılmayan harika bir gıda bileşeni kaynağı var” dedi.

Bu yeni araştırma gıda endüstrisi için heyecan verici olasılıkların önünü açıyor. İster protein, ister vitamin ya da doğal boya kaynağı olsun, ultrason teknolojisi çiçeklerin potansiyelinin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Araştırmadan elde edilen sonuçla Journal of Food Process Engineering dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.