enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çevresel ve ekonomik kayba yol açıyor: Hayalet avcılık

Çevresel ve ekonomik kayba yol açıyor: Hayalet avcılık
03.09.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Balıkçılık faaliyetlerinin sürdüğü alanlarda terk edilen av malzemeleri 30 yıla kadar suyun altında kalabiliyor ve balık avlamaya devam ediyor. Bu durum habitata ve canlılara zarar verdiği gibi ekonomik kayıpları da beraberinde getiriyor.

İlyas Umut Özacar
TRT Haber : İlyas Umut Özacar

Hiç şüphesiz en önemli doğal kaynakların başında su ve su ürünleri geliyor. TÜİK verilerine göre de Türkiye’de 2021 yılında avcılık yoluyla 328 bin 165 ton su ürünü elde edildi. Bu doğal kaynağın karşı karşıya olduğu tehditlerden biri kullanılan ağ ve çeşitli av malzemelerinin suda terk edilmesi. Çünkü av araçları, kullanıldığı alanda kaybolduğu ya da kasıtlı olarak bırakıldığında bölgede ‘hayalet avcılık’ yapmaya devam ediyor.

TRT_Francais_680*100 banner

Denizdeki organizmaların uzun yıllar ölümüne sebep olan, balıkların göç yollarında, yuvalarında, üreme alanlarında ciddi tahribat meydana getiren ve su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden olan hayalet avcılığa karşı Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü yoğun mesai harcıyor.

Çevresel ve ekonomik kayba yol açıyor: Hayalet avcılık

Hayalet avcılık uzun yıllar devam ediyor

Deniz, göl, akarsu gibi balıkçılık faaliyetleri yapılan alanlarda, av sırasında kullanılan malzemelerin hem yapıları hem de dirençleri birbirinden farklı. Suda terk edildiği durumda verebileceği zararın boyutu da buna göre değişiyor.

Çoğunluğu sentetik olan ve yurtdışından getirilen ağ malzemeleri 8 hatta 10 yıla kadar hayalet avcılık yapıyor. Kimyasal işlem uygulanmamış ahşap tuzaklar 2 aya, kimyasal boya ve koruyucular ile boyanmış olan ahşap tuzaklar 2 yıla, iskeletleri demirden ve paslanmaz çelikten, etrafı da vinil kaplanmış ağ gözlerinden donatılmış tuzaklar 10-15 yıla; plastik tuzakların ise 30 yıla kadar hayalet avcılığı devam edebiliyor.

Yapılan akademik çalışmalara göre kaybolan her bir posta ağa (100 m), av yapamaz hale gelinceye kadar 309 adet balık, kaplumbağa, kabuklular gibi denizel organizma takılarak ölüyor.

76 futbol sahasının üzerini örtecek ağ toplandı

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, hayalet avcılıkla ilgili yürüttüğü projeyle 2014 yılından bu yana 96 milyon metrekare alan taranarak 545 bin m²etrekare balık ağı topladı. Toplanan ağların boyutu, uluslararası standartlara uygun 76 futbol sahasına denk…
Çalışmalar sırasında toplanan ağların yanı sıra 24 bin adet sepet ve algarna gibi terk edilmiş başka av malzemeleri de sudan çıkarıldı.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber ]

Yaklaşık 1.7 milyon su canlısının ölümü engellendi

Ağ ve av malzemesinin sudan çıkarılması, potansiyel canlı ölümlerinin de önüne geçiyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğününe göre yaklaşık 1,7 milyon  su canlısının, hayalet av aracına takılarak ölmesinin engellendiği tahmin ediliyor.

Hayalet avcılıkla mücadele sadece denizde değil, içsularda da sürüyor. Bu kapsamda şu ana kadar taranan 96 milyon metrekare alanı Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya, Sinop, Konya, Isparta ve Ankara oluşturuyor.

Fotoğraf: İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

[Fotoğraf: İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü]

 Av araçlarına zorunlu barkod uygulaması

Su ürünlerinin, dolayısıyla da su kaynaklarının korunması, doğal kaynakların git gide azaldığı bugünlerde her zamankinden çok daha önemli.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konan av araçlarının markalama uygulamasıyla, avcılıktan doğabilecek zararların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu uygulamayla birlikte oltadan, büyük gırgır ağlarına kadar av aracının özelliğine göre farklı barkodlar uygulanacak.

Bu barkod sayesinde av aracının hangi tekneye ait olduğu anlaşılabilecek. Böylece balıkçıların envanter bilgisi, yasa dışı avlanmalarda avcılığı yapan kişi ve terk edilmiş ağların kime ait olduğu gibi kritik bilgiler takip edilerek cezai yaptırımlar uygulanabilecek.

Nursel Cobuloğlu

Grafik: Nursel Cobuloğlu

Nursel Cobuloğlu, 1997’de Ankara’da doğdu. 2019’da Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldu. Kısa bir süre çeşitli ajanslarda çalıştı. Ocak 2020’den beri TRT Haber’de Grafik ve Animasyon Tasarımcısı olarak görev yapıyor.

***

Yazar Hakkında

İlyas Umut Özacar, 1994 yılında İstanbul’da doğdu. 2018 yılında Okan Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünü tamamladı. Aynı yılın mart ayında trthaber.com’da başlayan stajını haziran ayında tamamladı. 2018 Kasım ayından bu yana TRT Haber’de Muhabir olarak görev yapıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.