enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:03 Küresel Adalet mi İsrail mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cemal Kaşıkçı davasında neler yaşandı?

Cemal Kaşıkçı davasında neler yaşandı?
09.09.2020
A+
A-

 

 

 

 

 

 

 

TÜHA HABER / Suudi Arabistan mahkemesi Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin kararını açıkladı. BM, yargılamanın şeffaf olmadığını bildirdi. Olayın asıl sorumlularının davaya dahil edilmediği yargılama sürecinde neler yaşandı? Haberimizde…

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018’de evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice katledildi.

Suudi Arabistan’dan gelen profesyonel bir ekip tarafından işlenen cinayeti dünyaya Türkiye duyurdu.

Önce cinayeti inkar eden Riyad yönetimi, Türkiye’nin ortaya koyduğu delillerle köşeye sıkıştı ve olaydan 18 gün sonra cinayeti itiraf etmek zorunda kaldı. Baskılar sonucu, Suudi Arabistan’da göstermelik dava süreci başladı.

Riyad yönetimi sorumluların Türkiye’de yargılanması çağrısını geri çevirdi; basına kapalı, şeffaflıktan uzak yargılama süreci başlattı.

İlk olarak konuyla ilgili 21 kişinin tutuklandığı, 5 kişinin idamla yargılanacağı açıklandı ancak yargılanacakların kim olduğuna ilişkin bilgi verilmedi. Daha sonra 10 kişi serbest bırakıldı.
BM, cinayete ilişkin hazırladığı raporda Riyad yönetimini Kaşıkçı’yı kasten öldürmekten sorumlu tuttu.

Suudi Arabistan’a mevcut yargılamaya son vermesi ve BM ile müşterek çalışma yürütmesi çağrısında bulunuldu.

Dava sürecinde dikkat çeken noktalardan birisi ise olayın asıl sorumlusu olduğu iddia edilen, Veliaht Prens Selman’a en yakın isimlerden Suud el Kahtani’nin yargılanmaması oldu.

Aynı şekilde Riyad’dan gelen infaz timi için hazırlık yapan Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi de yargılanmadı.

Davada ilk karar 23 Aralık 2019’da çıktı.11 sanıktan 5’inin idamına karar verildi, cinayeti gizlemeye çalışmakla suçlanan 3 kişi ise toplamda 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak karar temyize gitti.

Kaşıkçı ailesinin açıklaması

Ardından Kaşıkçı ailesinden davaya etki edecek önemli bir açıklama geldi. Aile, cinayeti işleyenleri affetti; böylece idam cezası alanların cezalarının hapse çevrilmesinin yolu açıldı.

Ailenin bu kararı baskı altında aldığı iddia edildi.

Tüm dünyanın tepkisini çeken nihai karar ise 7 Eylül’de açıklandı. 8 sanık cinayetten suçlu bulundu. Riyad Ceza Mahkemesi, sanıklardan 5’ine 20’şer, 1’ine 10, diğer 2’sine 7’şer yıl hapis cezası verdi. Ancak sanıkların isimleri yine açıklanmadı.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Eylül 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.