enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 SPD Başkanı Yıldız : Kuruyan Göllerimiz ve Kesilen Sularımızın Nedeni Benzer !
23:02 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sahte diploma soruşturmasına ilişkin, yargı sürecinin devam ediyor
22:33 Bakan Tunç: Kamu hizmetlerinin güvenliği hayati önemdedir
22:22 Kocaelispor lig için olumlu sinyaller veriyor!
21:54 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde
07:26 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
07:25 Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 52 bin 749 başvurudan 50 bin 770’ini sonuçlandırdı…
07:15 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Türkiye Kültür Yolu Festivali’den notları!
07:13 Avrupa’nın en büyük bankalarının hisseleri geçtiğimiz hafta itibariyle Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı…
07:11 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
07:07 Nazım Hikmet Yaz Kampı’nın 10’uncusu Tamamlandı: Gençler Büyükada’da Buluştu
07:02 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
07:00 Azerbaycan ve Ermenistan Barış Görüşmeleri : Abu Dabi
07:00 Kocaeli Ticaret Odası’dan (KOTO), Mobilya Sektörü’ne yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısı
06:55 Sahte Diplomalı Akademi: Türkiye’nin Çürüyen Liyakat Sistemi
06:26 İzmir’de bugünden itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
22:21 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Castro Siyaset Sahnesinden Çekiliyor

Castro Siyaset Sahnesinden Çekiliyor
18.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Küba Komünist Partisi’nin lideri Raul Castro, parti liderliğini daha genç bir nesle bırakmaya hazırlandığını bildirdi. Raul Castro’nun parti genel kurulunda yaptığı açıklama kendisinin ve ağabeyi Fidel Castro’nun siyaset sahnesindeki altmış yıllık varlığının sona ereceği anlamına geliyor.

Castro, 2016 yılındaki parti genel kurulunda yaptığı açıklamada, gelecek beş yıllık dönemin ‘‘1959 devrimi sırasında Amerika tarafından desteklenen bir diktatöre karşı savaşan tarihi neslin son dönemi olacağını’’ belirtmişti.

Raul Castro, kardeşi Fidel’in görevi 2006 yılında devretmesinin ardından 2011’de partinin lideri olmuştu. Dünyanın komünist rejimle yönetilen son ülkesinde bir dizi sosyal ve ekonomik reform başlatan Raul Castro’nun dünyaya açılma çabaları zaman içinde tıkanmıştı.

Raul Castro’nun Komünist Parti Genel Sekreterliği görevini Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’e devretmesi bekleniyor.

Küba Parlamentosu 2018 yılında tek aday olan Miguel Diaz-Canel’i yeni devlet başkanı seçmişti. Böylece ilk defa 1959’dan bu yana soyadı Castro olmayan biri ülkenin lideri olmuştu.

Uzmanlara göre parti yönetimini devralacak yeni nesil liderleri çeşitli zorluklar bekliyor. Küba’nın en kötü ekonomik krizlerinden birini yaşıyor olması ve genç nesil arasında büyüyen hayalkırıklıkları bunlardan bazıları.

Küba Komünist Partisi’nin politikalarının gözden geçirildiği ve yönetici kadrosunun belirlendiği en önemli toplantısı olan genel kurul toplantısı her beş yılda bir düzenleniyor. Bu basına kapalı etkinlikten kesitler devlet televizyonunda yayınlanıyor.

Castro yaptığı konuşmada eski başkan Donald Trump döneminde ABD’nin artan düşmanlığını kınadı. Geçen yıl görevi Trump’tan devralan Başkan Joe Biden, Küba’ya yönelik bazı yaptırımları geri çevirme sözü vermişti. Ancak Beyaz Saray’dan Cuma günü yapılan açıklamada Küba politikasında bir değşikliğin Biden’ın dış politika önceliklerinden biri olmadığı belirtildi.

Castro, Küba’nın ABD ile devrimin ve sosyalizmin kurallarını reddetmeden girebileceği yeni bir ilişki biçimine hazır olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre Küba’nın yeni liderlerinin reformları özellikle de ekonomik değişimi hızlandırma konusunda baskı altında kalacak.

ABD’nin onlarca yıldır devam eden ticaret ambargosu ve Corona virüsü salgını Küba ekonomisinde nakit sıkıntısına neden oluyor. Temel ihtiyaç malzemelerinin yetersiz olması Kübalılar’ın market alışverişi yaparken saatlerce kuyruk beklemelerine neden oluyor.

Geçen yıllarda internet erişiminin yaygınlaşmasıyla Kübalılar sosyal medya platformlarını eleştiri için giderek daha çok kullanmaya başladı. Küba’da online devlet dışı medya, devlet tarafından kontrol edilen basının tekelini zorluyor.

Kamuya açık alanların sıkı şekilde kontrol edilmesi protestoların nispeten kısıtlı ve küçük kalmasına neden oluyor, ancak sivil özgürlüklerin kısıtlanmasının artmasıyla bu eylemlerin sayısı da artıyor.

Ali Erbaş: Mümkün olduğunca evlerinizi mescit haline getirin

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.