enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
10:14 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:51 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:43 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
07:55 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
07:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:02 Adalet Bakanı Tunç, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı”nda konuştu
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile görüştü
23:47 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında yakalama kararı bulunan eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı
23:38 Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
23:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında hazırlanan iddianamenin detayları…
23:08 UL/FM sertifikalı pompalarla yangın riski azalıyor, sigorta primleri düşüyor
22:43 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan 2 iddianamede, şüpheliler hakkında 3’er yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
22:23 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarına tepki gösterdi
22:12 Bolu’nun Kartalkaya otel faciasında, 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği davasının ilk duruşmasında ara karar çıktı.
21:58 HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk mal varlığını FETÖ’ye bırakmış
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin parçalanmasına kesinlikle rıza göstermeyiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çalışanın Prim Borcunun Tahsili “Mali Darbe” midir?

Çalışanın Prim Borcunun Tahsili “Mali Darbe” midir?
02.08.2024
A+
A-

Uzun süre muhalefette kalan partiler vaat siyasetinin konforuna alışırlar. Özellikle seçim döneminde popülist vaatlerin tüm sınırlarını zorlarlar. Hatta beklenti siyasetini yükselttikleri için, iktidarı da zamanla popülist vaat alanına çekerler.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olanDoç. Dr. Nebi Miş “AK Parti Hem İç Hem De Küresel Konjonktürü ve Değişimleri İyi Okuyor, Siyasetini Buna Göre Güncelleyebiliyor”, Söyleşi Ferhat Pirinççi | Kriter Dergi SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, “Çalışanın Prim Borcunun Tahsili “Mali Darbe” midir?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Doç. Dr. Nebi MİŞ yazısında, “Uzun süre muhalefette kalan partiler vaat siyasetinin konforuna alışırlar. Özellikle seçim döneminde popülist vaatlerin tüm sınırlarını zorlarlar. Hatta beklenti siyasetini yükselttikleri için, iktidarı da zamanla popülist vaat alanına çekerler” diyor.

İktidar partilerinin ise vaat konusuna daha rasyonel yaklaşmak zorunda olduğunu dile getiren Doç. Dr. MİŞ, şöyle aktarıyor:

“Çünkü iktidara geldiğinde verdiği sözleri tutamaz ise inandırıcılığını kaybeder. Bir sonraki seçimde cezalandırılır. Muhalefetin vaatleri ise diğer seçime kadar unutulur. Yapıp yapmama gibi bir hesap verme durumu doğal olarak oluşmaz. CHP çok uzun süredir muhalefet olduğu için vaatlerinde popülizmin sınırlarını hep zorladı. Özellikle bu konuda iktidara gelmesinden itibaren hassas olan ve popülist politikalardan kaçınan iktidarı, 2015 seçimleri sonrasında, popülist siyasete cevap üretmek zorunda bıraktı. EYT sorununun kademelendirilmeden çözülmesi bu duruma en önemli örnek”.

CHP’nin bir önceki yerel seçimlerde uzun bir sürenin ardından büyükşehirleri kazandığını hatırlatan Doç. Dr. Nebi MİŞ, ancak daha önceki alışkanlığın bir devamı olarak seçim öncesinde tutamayacağı sözler verdiği için bu beş yıllık süre içinde popülist vaatlerin birçoğunu yerine getiremediğini ve böyle olduğu için de son seçim kampanyası sırasında İBB adayı İmamoğlu’nun, yapamadığı bazı vaatleri hatırlatıldığında ya “beş yılda yetişmezdi” ya da “hatırlamıyorum” cevabını verdiğinin altını çiziyor.

Geçtiğimiz dönemde muhalefet belediye başkanları yerine getirmediği vaatlerini “iktidar engelliyor” mazereti ile perdelemeye çalıştığına vurgu yapan Doç. Dr. MİŞ, zaman zaman da “istediğim yatırımları ve projeleri meclisten geçiremiyorum” bahanesinin arkasına saklandığını ifade ediyor.

SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, Son yerel seçimlerin ardından muhalefetin, özellikle emekliler konusunda iktidarı sıkıştırmak için farklı kampanyalar düzenlediğini ve Popülist söylemleri öne çıkardığını ifade ediyor.

Doç. Dr. MİŞ, bu tartışma devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, muhalefetin özellikle emekliler konusundaki popülist söylemlerini hatırlatarak, “emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız, talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan birikmiş borçlarını ödesinler” çağrısında bulunduğunu söylüyor.

Bu çağrının ardından Genel Başkan Özgür Özel başta olmak üzere bir çok CHP’linin “halka hizmetimizi engellemek için SGK prim borçlarımızı tahsil yoluna gidiyorlar” argümanını devreye soktuklarını aktaran Doç. Dr. Nebi MİŞ, hatta Özgür Özel’in, “CHP’li belediyelerdeki camilerin tamamını hükümete devrederek” bu borçlardan kurtulma teklifinde bulunduğunu dile getiriyor.

Doç. Dr. Nebi MİŞ, şöyle devam ediyor:

“Borçların AK Parti’den devralınan belediyelerde olduğu argümanına karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan rakamlarla birlikte hangi belediyenin ne kadar borcu olduğunu ve çoğunluğun iki dönemden fazladır CHP’li belediyelerden oluştuğunu açıklayınca tartışma “mali darbe” söylemine kadar gitti. Özgür Özel, geçmişte yapılan silahlı darbeleri hatırlatarak, belediyelerin pirim borcunun tahsil edilmesi çağrısını “mali darbe” söylemi ile eşitledi. “Aralarında fark yoktur” bile dedi.

Çok basit bir meselenin mecrasından nasıl saptırıldığını bu tartışma özetliyor. Bir defa, Erdoğan’ın açıklamasında belediye ayrımı yok. Yani bu açıklamadan Cumhur İttifakı belediyeleri muaf değil”.

“Belediye çalışanları için ilk defa SGK’ya prim ödenmiyor” diyen SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, “Bu normal bir uygulama. Bazı belediyeler, bu borçlarını ödemedikleri için sosyal güvenlik sistemine 96 milyarlık bir yük oluşmuş durumda” olduğunu açıklıyor.

Doç. Dr. Nebi MİŞ, Belediyelerin yıllardır zamanında ya da gecikmeli olarak primlerini ödediğine vurgu yapıyor, bugüne kadar “çalışanlarının primi ödendiği için” hizmetlerin aksadığı bahanesinin ardına saklanan bir belediye başkanının görülmediğini ve yıllık 500 milyarlık bütçesi olan bir büyükşehir belediyesinin 4 milyarlık prim borcunu ödemesinin hizmetleri aksatmayacağını söylüyor.

“Nasıl SGK, “belediyeler prim borcunu ödemediği için bu ay emekli maaşını ödeyemiyoruz” diyemiyorsa, belediyeler de “prim ödediğimiz için hizmet yapamıyoruz” diyemez” diyen Doç. Dr. MİŞ, “Hele hele sıradan sorumluluğunun yerine getirilmesini, silahlı darbe ile eşitleyip “mali darbe” olarak nitelemek bir parti başkanın siyasi sorumluluğu ile bağdaşmaz. Primler bir sorun ise, bunun rasyonel zeminde müzakere etmek çok zor değil. Geçmişte bulunan çözümlerin bir benzeri yine bulunur. Hizmetten kaçarak sorun çözülmez” diyor.

Ataner YÜCE - (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

***

Nebi Miş

Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923-2003” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulunmuştur. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda Türkçe ve İngilizce makaleleri yurt içinde ve yurt dışında farklı akademik dergilerde yayımlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices ve AK Parti ve Türkiye’nin Dönüşümü kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir. Aynı zamanda SETA Genel Koordinatörü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.