enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çalışanın Prim Borcunun Tahsili “Mali Darbe” midir?

Çalışanın Prim Borcunun Tahsili “Mali Darbe” midir?
02.08.2024
A+
A-

Uzun süre muhalefette kalan partiler vaat siyasetinin konforuna alışırlar. Özellikle seçim döneminde popülist vaatlerin tüm sınırlarını zorlarlar. Hatta beklenti siyasetini yükselttikleri için, iktidarı da zamanla popülist vaat alanına çekerler.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olanDoç. Dr. Nebi Miş “AK Parti Hem İç Hem De Küresel Konjonktürü ve Değişimleri İyi Okuyor, Siyasetini Buna Göre Güncelleyebiliyor”, Söyleşi Ferhat Pirinççi | Kriter Dergi SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, “Çalışanın Prim Borcunun Tahsili “Mali Darbe” midir?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Doç. Dr. Nebi MİŞ yazısında, “Uzun süre muhalefette kalan partiler vaat siyasetinin konforuna alışırlar. Özellikle seçim döneminde popülist vaatlerin tüm sınırlarını zorlarlar. Hatta beklenti siyasetini yükselttikleri için, iktidarı da zamanla popülist vaat alanına çekerler” diyor.

İktidar partilerinin ise vaat konusuna daha rasyonel yaklaşmak zorunda olduğunu dile getiren Doç. Dr. MİŞ, şöyle aktarıyor:

“Çünkü iktidara geldiğinde verdiği sözleri tutamaz ise inandırıcılığını kaybeder. Bir sonraki seçimde cezalandırılır. Muhalefetin vaatleri ise diğer seçime kadar unutulur. Yapıp yapmama gibi bir hesap verme durumu doğal olarak oluşmaz. CHP çok uzun süredir muhalefet olduğu için vaatlerinde popülizmin sınırlarını hep zorladı. Özellikle bu konuda iktidara gelmesinden itibaren hassas olan ve popülist politikalardan kaçınan iktidarı, 2015 seçimleri sonrasında, popülist siyasete cevap üretmek zorunda bıraktı. EYT sorununun kademelendirilmeden çözülmesi bu duruma en önemli örnek”.

CHP’nin bir önceki yerel seçimlerde uzun bir sürenin ardından büyükşehirleri kazandığını hatırlatan Doç. Dr. Nebi MİŞ, ancak daha önceki alışkanlığın bir devamı olarak seçim öncesinde tutamayacağı sözler verdiği için bu beş yıllık süre içinde popülist vaatlerin birçoğunu yerine getiremediğini ve böyle olduğu için de son seçim kampanyası sırasında İBB adayı İmamoğlu’nun, yapamadığı bazı vaatleri hatırlatıldığında ya “beş yılda yetişmezdi” ya da “hatırlamıyorum” cevabını verdiğinin altını çiziyor.

Geçtiğimiz dönemde muhalefet belediye başkanları yerine getirmediği vaatlerini “iktidar engelliyor” mazereti ile perdelemeye çalıştığına vurgu yapan Doç. Dr. MİŞ, zaman zaman da “istediğim yatırımları ve projeleri meclisten geçiremiyorum” bahanesinin arkasına saklandığını ifade ediyor.

SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, Son yerel seçimlerin ardından muhalefetin, özellikle emekliler konusunda iktidarı sıkıştırmak için farklı kampanyalar düzenlediğini ve Popülist söylemleri öne çıkardığını ifade ediyor.

Doç. Dr. MİŞ, bu tartışma devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, muhalefetin özellikle emekliler konusundaki popülist söylemlerini hatırlatarak, “emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız, talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan birikmiş borçlarını ödesinler” çağrısında bulunduğunu söylüyor.

Bu çağrının ardından Genel Başkan Özgür Özel başta olmak üzere bir çok CHP’linin “halka hizmetimizi engellemek için SGK prim borçlarımızı tahsil yoluna gidiyorlar” argümanını devreye soktuklarını aktaran Doç. Dr. Nebi MİŞ, hatta Özgür Özel’in, “CHP’li belediyelerdeki camilerin tamamını hükümete devrederek” bu borçlardan kurtulma teklifinde bulunduğunu dile getiriyor.

Doç. Dr. Nebi MİŞ, şöyle devam ediyor:

“Borçların AK Parti’den devralınan belediyelerde olduğu argümanına karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan rakamlarla birlikte hangi belediyenin ne kadar borcu olduğunu ve çoğunluğun iki dönemden fazladır CHP’li belediyelerden oluştuğunu açıklayınca tartışma “mali darbe” söylemine kadar gitti. Özgür Özel, geçmişte yapılan silahlı darbeleri hatırlatarak, belediyelerin pirim borcunun tahsil edilmesi çağrısını “mali darbe” söylemi ile eşitledi. “Aralarında fark yoktur” bile dedi.

Çok basit bir meselenin mecrasından nasıl saptırıldığını bu tartışma özetliyor. Bir defa, Erdoğan’ın açıklamasında belediye ayrımı yok. Yani bu açıklamadan Cumhur İttifakı belediyeleri muaf değil”.

“Belediye çalışanları için ilk defa SGK’ya prim ödenmiyor” diyen SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, “Bu normal bir uygulama. Bazı belediyeler, bu borçlarını ödemedikleri için sosyal güvenlik sistemine 96 milyarlık bir yük oluşmuş durumda” olduğunu açıklıyor.

Doç. Dr. Nebi MİŞ, Belediyelerin yıllardır zamanında ya da gecikmeli olarak primlerini ödediğine vurgu yapıyor, bugüne kadar “çalışanlarının primi ödendiği için” hizmetlerin aksadığı bahanesinin ardına saklanan bir belediye başkanının görülmediğini ve yıllık 500 milyarlık bütçesi olan bir büyükşehir belediyesinin 4 milyarlık prim borcunu ödemesinin hizmetleri aksatmayacağını söylüyor.

“Nasıl SGK, “belediyeler prim borcunu ödemediği için bu ay emekli maaşını ödeyemiyoruz” diyemiyorsa, belediyeler de “prim ödediğimiz için hizmet yapamıyoruz” diyemez” diyen Doç. Dr. MİŞ, “Hele hele sıradan sorumluluğunun yerine getirilmesini, silahlı darbe ile eşitleyip “mali darbe” olarak nitelemek bir parti başkanın siyasi sorumluluğu ile bağdaşmaz. Primler bir sorun ise, bunun rasyonel zeminde müzakere etmek çok zor değil. Geçmişte bulunan çözümlerin bir benzeri yine bulunur. Hizmetten kaçarak sorun çözülmez” diyor.

Ataner YÜCE - (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

***

Nebi Miş

Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923-2003” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulunmuştur. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda Türkçe ve İngilizce makaleleri yurt içinde ve yurt dışında farklı akademik dergilerde yayımlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices ve AK Parti ve Türkiye’nin Dönüşümü kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir. Aynı zamanda SETA Genel Koordinatörü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.