enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:52 NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’ye 2026’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne Ankara’da ev sahipliği yapacağı için teşekkür etti…
18:38 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) “Dış Bakış” dergisi okurlarıyla buluştu
17:43 Kocaeli basın camiası yasta…
07:30 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi
07:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
07:25 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
07:08 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
07:07 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
07:04 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’ni arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
07:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
07:03 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
07:00 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
07:56 Ahıska Türkleri!
07:52 Ermenistan-ABD-Azerbaycan Arasında İmzalanan Zengezur Koridoru Anlaşması, Türkiye, Türkistan Coğrafyası, İran, Rusya ve Çin Aleyhine Sonuçlanabilecek Birçok Husus İçermektedir.
07:47 Belçika’da ilkokul ve ortaokullarda cep telefonu ile diğer elektronik cihazların kullanımı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde yasaklanacak.
07:25 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
02:17 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırılarını “gösterişli” ve “alaycı” olarak nitelendirdi…
22:57 İsrail’in abluka ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde gönüllü görev yapan Filistin asıllı Amerikalı hemşire Amanda Nasır, İsrail soykırımı Gazze’yi yok etti
22:46 Gazze “açlıktan” ölüyor!
22:07 Hamas, Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bugün günlerden 2 Kasım Cumartesi. Kültür Sanat Servisi’nden merhaba…

Bugün günlerden 2 Kasım Cumartesi. Kültür Sanat Servisi’nden merhaba…
02.11.2024
A+
A-

Mayıs ayında Cannes Film Festivali’ni, ağustosun sonundaysa Venedik Film Festivali’ni heyecanla takip etmiş ve elden geldiğince de siz 10Haber okurlarına gün gün festivaldeki gelişmeleri aktarmıştık. Bu hafta bu iki önemli festivalin meyvesini yeme zamanı! Çünkü ikisinin de galibi olan filmler bu hafta vizyona girdi.

Hem Cannes hem de Venedik’in en iyilerinin aynı hafta vizyona girdiği bir haftayı meslek yaşamım boyunca pek hatırlamıyorum. Onun için bana biraz önemli gibi geldi bu tesadüf. Bunun için de bültene bununla başlamak istedim.

Cannes’da Altın Palmiye alan ‘Anora’ bir ABD filmi ve seyirci de çok sevdi. Venedik’te Altın Aslan’la ödüllendirilen Almodovar ustanın ‘Yandaki Oda’ ise izleyenleri derinden etkileyen bir melodram. İki film de muhtemel Oscar yarışında karşı karşıya gelecek. Yani bizde aynı hafta vizyona girmelerinin ötesinde bu iki film Oscar sezonunda sıklıkla karşımıza çıkacak. Bunun için Oscar hazırlığına bu iki filmi izleyerek başlayabilirsiniz.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

OLKAN ÖZYURT – siyad.net

Gazeteci* Olkan ÖZYURT

SİNEMA

Ödüllü ve iddialı filmler haftası

🔴 Uzun zamandır böylesi bir vizyon haftasına rastlamamıştık. Yedi film vizyona girdi ve beşi kendi potansiyel seyircisi için iddialı yapımlar. Almodovar’ın İngilizce olarak çektiği ilk film ‘Yandaki Oda’ hayat ve ölüm üzerine enfes bir film. Başına gelmiş olanlar vardır, hayat bazen sevdiğimiz insanların ölüme doğru yavaş yavaş yürüyüşüne tanıklık ettirir. Hiçbir şey yapamaz insan. O kişiyle geçirdiğiniz vakit çok kıymetlidir. Almodovar da buradan hareketle iki yakın arkadaşın hikayesini anlatıyor.

Sean Baker’ın ‘Anora’ ise bir külkedisi hikayesi olarak görülebilecek bir film. Eskort bir kadının hikayesine odaklanıyor. Onun bir oligarkın oğlu ile yaşadığı aşkı anlatıyor. Ve yine bir masalı kazıyıp acı bir gerçeğe ulaşıyor.

Haftanın bir başka iddalı yapımı ise Demi Moore’un başrolde oynadığı ‘Cevher / The Substance’ için eğlence dünyasının 40 yaş üstü kadınlara olan zulmünün eleştirisi denilebilir ya da gençlik takıntısının karanlık notlarını anlatan bir yapım olarak da görülebilir.

Bu yılın başında sürpriz bir çıkış yapmıştı ‘3391 Kilometre’ filmi. Yaklaşık 1 milyon kişi izlemişti. Sebebi aslında gençler arasında fenomene dönüşmüş olan Beyza Alkoç’un aynı adlı kitabının uyarlaması olmasıydı. Yıl bitmeden bu serinin yeni filmi geldi: ‘0000 Kilometre‘. 3391 kilometre mesafe sınavından başarıyla geçen genç çiftimiz bu sefer birlikteler ve aşkları sıfır kilometreyle sınanıyor.

Haftanın bir başka iddialısı ise ‘İllegal Hayatlar: Meclis’. Geçen yıl ilgi gören komedi filmlerinden ‘İllegal Hayatlar’ın devamı. Lakin bu sefer siyasi partilerdeki ikiyüzlülük, ahlaki çöküntü daha fazla iğneleniyor. Dahası da var tabii.

TİYATRO

Tiyatro festivalinde ikinci hafta

🔴 28. İstanbul Tiyatro Festivali tüm hızıyla devam ediyor. İlk hafta ‘Müfettişler’ ve ‘Loop’ ile yüksekten bir giriş yapmıştı festival, bu hafta tüm hızıyla devam ediyor. ‘GeceDiyarı’ ile ‘Nora (Bir Bebek Evi)’ haftanın öne çıkan iki oyunu oldu. 10Haber tiyatro yazarı Bahar Çuhadar, Henrik Ibsen’in yazdığı birçok defa sahnelenen bu metnin yeni yorumunu yazdı bu hafta. “Oyuncu performansı ve metin odaklı bir yorum” diye tarifliyor Selin Şenköken’in yönettiği oyunu. Tiyatro festivalini yakından takip eden Ilgaz Gökırmaklı da ‘GeceDiyarı’nın yönetmeni Michael Önder’den festival tavsiyelerini aldı. Michael Önder, Gezi olaylarıyla ilgili çektiği ‘Taksim Hold’em’ filmiyle tanınıyor.

Yoksa siz hala ‘Canavar’ı izlemediniz mi?

🔴 Festivalin kapsama alanı dışına çıkınca sahnelerde neler var derseniz hemen listeye bir göz atmalı. Tunç Şahin’in yönettiği ‘Canavar’, Berkay Ateş’in yazıp oynadığı ‘Uykusuz Bir Rüya, Salim’ ve Stephen King uyarlaması (güye kendisi de gelecekti) ‘Misery’ var bu haftanın tiyatro menüsünde.

SERGİ

‘Affedersiniz Ama, Sanat Bir Kodak Fotoğrafı Değildir’

🔴 Ressam Avni Lifij’in fotoğrafa düşkün olduğunu 2019 yılında Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılan Avni Lifij sergisinde öğrenmiştim. Lifij, Atatürk’ü de çekmiş üstelik. İki fotoğrafı vardı sergide. Yukarıdaki fotoğraf işte o sergiden. 1851.gallery’de açılan ve ‘Affedersiniz Ama, Sanat Bir Kodak Fotoğrafı Değildir’ gibi şahane bir başlıkla sunulan sergi Lifij’in tamamen fotoğrafçı kişiliğine odaklanıyor.

Şehrin dört bir yanında sergi var

🔴 Şehrin dört bir yanında ilginizi çekecek bir sürü sergi var. Bu hafta sonu bir ya da birkaçına gidebilirsiniz. Peki nerede hangi sergi açık derseniz. Sergi Turu’na dikkatlice gözatın derim.

İstanbul Bienali sürprizleriyle geliyor

🔴 Bu arada küratör tartışmaları nedeniyle iptal edilen 18. İstanbul Bienali’nin yeni küratörü açıklandı. Bienal Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşayan Christine Tohmé’ye emanet. Sürekli bombalanan bir şehirde yaşayan Tohmé herhalde dünyanın gidişatıyla ilgili bize çok şey söyleyecektir seçimleriyle. Tabii bir sürpriz daha yaptı bienal. 18. İstanbul Bienali üç yıla yayılan bir programla karşımıza çıkacak.

MÜZİK

Müzikseverler MIX sizleri bekliyor

🔴 Kasım ayının gelenekseli haline geldi Zorlu PSM’deki MIX Festivali. İki günlük festival müzikseverlere yoğun bir program sunuyor. İlk günün programında Milky Chance herhalde herkesin gözdesi. İkinci gün ise Amsterdam merkezli Türk psychedelic rock grubu Altın Gün’ü önerebilirimKi Konser Kurdu İhsan Dindar da tavsiyesi bu yönde. Ama tabii MIX Festivali ile sınırlı değil hafta sonu konser takvimi. Bu akşam The White Buffalo Maçka Küçükçiftlik Park’ta. Yarın akşam yeni nesil Türkçe rap müziğin en çok dinlenen isimlerinden Blok3 saat 21.00’de Volkswagen Arena’da sahne alacak. Ankara’daysa Türkiye’nin en çok dinlenen gruplarından maNga, An Epic Symphony projesi kapsamında saat 21.00’de CSO Ada Ankara’da. Pazar günü Ankara’da aynı yerde Pentagram konseri olacak.

Türkiye’de görülmemiş olay cazcılalardan aşık atışması

🔴 Bu akşam çok özel bir konser var. Ona ayrı bir parantez açmak istedim. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Ali Perret ve Ricky Ford ‘The Clash of Titans’ projesiyle sahnede olacak. Projenin özelliği iki caz müzisyeni geleneksel âşık atışmasını andıran bu buluşmayla karşımıza çıkacak. İhsan konser öncesi müzisyenlerle buluştu.

2025 konser ajandanızı şimdiden hazırlayın

🔴 Bu arada gelecek yıl ülkemize konser vermeye gelecek müzisyenler de belli olmaya başladı. Hazır sizleri bulmuşken hatırlatma yapayım. Önden belki bilet almak istersiniz. Metal müziğin dev topluluğu Dream Theater 27 Temmuz 2025’te Maçka Küçükçiftlik Park’ta sahne alacak.

🔴 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılışını izleyenlen hatırlayacaktır metal grubu Gojira, Fransız Devrimi sonrasında giyotinle idam edilen kraliçe Marie Antoinette’in kesik başını temsili olarak ekrana yansıtmıştı. Bu performansı sonrasındaysa listelerde bir numaraya yükselmişti. İşte o namlı grup Gojira da 22 Temmuz 2025’te Maçka Küçükçiftlik Park’ta konser verecek.

🔴 Ve haftanın sürprizi… Özellikle 40 yaş üstü müzikseverlerin sevdiğini düşündüğüm Mireille Mathieu 20 Şubat 2025’te 60. Sanat Yılı kutlamaları için Volkswagen Arena’da olacak. 22 Şubat 2025’te de Ankara’da olacak.

DİZİ

Bu sefer John Williams anlatıyor!

🔴 Bize film müziklerini sevdiren bir isim John Williams. Kesin bir bestesini defalarca dinlemişsinizdir. Biraz kapalı kutu biridir. Medyatik olmayı sevmiyor, onun için kolmay kolay söyleşi de vermez. Ama Disney+’da onunla ilgili harika bir belgesel var. Özgecan Büyüker iyi yakalamış ve tavsiye listesinin başına almış bu belgeseli. Sevilen politik dram ‘The Diplomat’ ikinci, sezonuyla karşımızda. Arkadaşlık bağlarını ele alan ‘Somebody Somewhere’in ise üçüncü sezonu başlıyor. Netflix’in yeni Alman dizisi ‘Ölümcül Farkındalık’ ise post modern dünyanın huzur bulma çabaları üzerine gayet iyi bir yapım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.